Optimizacija spletnih strani

OPTIMIZACIJA SPLETNIH STRANI

Optimizacija spletnih strani (SEO) je proces, s katerim vplivamo na vidnost spletne strani v spletnih iskalnikih. Največkrat takšne zadetke na googlu imenujemo tudi organski zadetki.

Vsi glavni iskalniki, kot so Google, Bing in Yahoo imajo primarne rezultate iskanja, kjer so rezultati razporejeni glede na mesto, ki ga predhodno določi iskalnik in za njega smatra, da je najbolj relavanten za uporabnika. S pomočjo optimizacije spletne strani tako dvigujemo svojo mesto, ki naj ga je namenil google.

Optimizacijo spletne strani, lahko začnemo z pisanjem besedil, pa vse do grajenja povezal na spletno stran. Optimizacija spletne strani ni postopek, kjer je naš cilj, da naredimo prijazno spletno stran iskalnikom, ampak da naredimo spletno stran boljšo za uporabnika.

V nadaljevanju si preberite vse točke, ki jih je potrebno upoštevati za uspešno optimizacijo spletne strani. Od iskanja besed, ki so za vas pomembne, pa vse do povezav, ki vas ločijo od konkurence in vam dajejo trdna prva mesta.

On site optimizacija spletnih strani

On site optimizacija je osnova za dobro razvrščanje spletne strani na googlu. Brez urejene spletne strani po zahtevah googla, spletna stran ne bo dosegala visokih pozicij.

Če želimo kvalitetno on site optimizacijo spletne strani, se moramo držati prav vseh pravil, ki jih ima google. Zelo pomembno je, da z vsako pod stran ciljamo na določeno besedo in ne poskušamo ujeti različne besede na eno stran (največkrat “domača” stran).

Prav tako je potrebno upoštevati dolžino teksta, ki je na pod strani in gostoto s katero se beseda ponavlja. Ker je ljudem všeč slikovni material, je potrebno vključiti tudi tega, ter ga pravilno poimenovati (ime slike, alt oznaka).

Ne smemo pozabiti niti na urejene ulr naslove, dobro urejene meta podatke (meta opis, naslovi, ključne besede), xml datoteko in seveda sitemap.

OFF SITE optimizacija spletnih strani

Ta oblika optimizacije je ključnega pomena za izboljšanje vaših pozicij. Je nadgradnja onsite optimizacije, kar pomeni, da se je lotimo šele, ko imamo urejeno spletno stran.

V tem primeru google spremlja vsa dogajanja na spletu, s katerimi ste povezani. Med drugim spremlja vašo Facebook stran (število všečkov strani, odzivnost ljudi na vaše objave…), spletne strani (forumi) na katerih vas omenjajo drugi uporabniki spletna, spletne imenike v katere imate svoje mesto…

Tehnika dvigovanja pozicij vaše spletne strani, ki jo pri off site optimizaciji spletne strani največkrat uporabljamo, pa se imenuje link building (grajenje linkov).

optimizacija-spletnih-strani

Vas zanima kaj vse google pri tem upošteva?

 

%

Besedilo na strani

%

Podporne spletne strani

%

On site optimizacijo

%

Ostali elementi

 

 

Katere stvari google upošteva, vendar na njih z optimizacijo spletne strani nimamo direktnega vpliva

Google svojih skrivnosti ne izdaja, pomagamo pa si lahko s pomočjo najbolj razširjenih orodji za analizo spletnih strani in vodenje optimizacije. Analiza, ki je bila narejena na več kot 600.000 besednih in je zajemala tako besede z manjšim obsegom in z večjim obsegom nam je ponudila zelo zanimive rezultate. Na 4 najpomembnejše faktorje, ki vplivajo na pozicijo vaše spletne strani, s pomočjo optimizacije nimamo direktnega vpliva!

Direkten obisk spletne strani
Najpomembnejši podatek, ki ga google upošteva je število ljudi, ki vašo spletno stran obiščejo direktno, tako da vpišejo url vaše spletne strani ali pa imajo stran pod “zaznamki”. Na ta dejavnik s pomočjo optimizacije spletne strani ne moremo vplivati, saj je v veliki meri odvisna od vaše prepoznavnosti – brenda.

Čas na strani
Drugi najpomembnejši faktor je čas, ki ga uporabniki preživijo na vaši spletni strani. Z Optimizacijo spletne strani imamo na ta faktor delni vpliv. Boljše, kot bodo informacije, ki jih boste ponudili uporabniku, več časa bo preživel na vaši spletni strani. Naš cilj je, da bodo uporabniki prebrali celoten tekst na vaši spletni strani in tako preživeli čimveč časa.

Število obiskanih strani
Tretji faktor, ki bo vplival na vašo pozicijo je število pod strani, ki jih bo obiskovalec tekom seje preživel na vaši spletni strani. Tudi na ta faktor nimamo z optimizacijo spletnih strani direktnega vpliva, vendar lahko s pravilno prilagojeno spletno stranjo za ta faktor uporabnika “prepričamo”, da bo klikal po naši spletni strani.

“Bounce rate”

 

 

Huh, je vse skupaj preveč zahtevno?

Bi raje na letalu ali plaži spremljali kako bo vaša spletna stran prišla na prvo mesto? Prepustite optimizacijo spletnih strani raje strokovnjakom. Izpolnite kontaktni obrazec, mi pa bomo za vas pripravili natančno analizo spletne strani. Prikazali dobre in slabe točke ter predlagali potek optimizacije spletne strani.