" />

On page optimizacija spletne strani (SEO)

Razumete, kaj želi vaše občinstvo najti.

Uvod

 

Zdaj, ko veste, kako poiskati vaš ciljni trg, je čas, da se potopite v prakso izdelave spletnih strani, ki odgovarjajo na vprašanja iskalca. SEO stran je večplastna, in se razteza preko vsebine v druge stvari, kot so shema  in meta oznake, ki bomo razpravljali več na dolžino v naslednjem poglavju o tehnični optimizaciji. Za zdaj si natakni svoje besedne kape – čas je, da ustvariš svojo vsebino!

 

 

 

Ustvarjanje vsebine

 

Uporaba raziskave ključnih besed

 

V zadnjem poglavju smo se naučili metode za odkrivanje, kako ciljna skupina išče vašo vsebino. Čas je, da to raziskavo spremenimo v prakso. Tukaj je preprost oris, ki mu sledite za uporabo raziskave ključnih besed:

 1. Preiščite ključne besede in združite tiste s podobnimi temami in nameni. Namesto, da bi ustvarjali posamezne strani za vsako različico ključnih besed, lahko uporabimo le te skupine, ki ste si jih izmislili.
 2. Če tega še niste storili, ocenite SERP(stran, ki jo vidite po opravljenem iskanju) za vsako ključno besedo ali skupino ključnih besed, da določite vrsto in obliko vsebine. Tukaj so nekatere značilnosti razvrščanja strani, ki jih je treba navesti:
  1. So slikovno-težki ali video-težki?
  2. Je vsebina dolgo oblikovna ali kratka in jedrnata?
  3. Ali je vsebina oblikovana z odstavkih, seznamih ali pa z številčenjem?
 3. Vprašajte se: »Kakšno edinstveno vrednost lahko ponudim, da bi bila moja stran boljša od strani, ki trenutno uvrščajo za mojo ključno besedo?

On-page SEO vam omogoča, da spremenite svoje raziskave v vsebino, ki jo bo vaše občinstvo oboževalo.

 

 

Kaj pomeni ta beseda?

 

Če imate težave s katero koli besedo v tem vodiču, smo za vas pripravili slovar SEO izrazov in pojmov.

 

Oglejte si slovar SEO izrazov in pojmov.

 

 

Taktika nizke vrednosti, da bi se izognili

 

Vaša spletna vsebina bi morala obstajati, da bi odgovorila na vprašanja iskalcev, jih vodila skozi vaše spletno mesto in jim pomagala razumeti namen vašega spletnega mesta. Vsebine ne bi smeli ustvariti samo zaradi visoke razvrstitve v iskalniku. Uvrstitev je sredstvo do konca, konec je pa pomagati iskalcem. Če postavimo voziček pred konja, tvegamo padec v nizko vredne vsebine.

 

Nekatere od teh taktik so bile uvedene v poglavju 2. Zdaj se pa še globlje utopimo v nekatere taktike, ki vsebujejo nizko-vredno vsebino. Teh taktik bi se morali izogibati pri izdelavi iskalniške vsebine.

 

Tanka vsebina

 

Medtem ko je običajno, da ima spletno mesto edinstvene strani o različnih temah, je bila starejša strategija vsebine takšna, da si večkrat ponavljal vaše ključne besede pri ustvarjanju spletne strani. To so delali zato, ker so se s tem uvrstili na prvo stran pri iskanju tiste specifične besede.

 

Na primer, če ste prodajali poročne obleke, bi ustvarili posamezne strani z ključnimi besedami poročni obleki, poročne obleke,.. tudi če je vsaka stran vbistvu govorila isto stvar. Podobna taktika za lokalna podjetja je bila ustvariti več strani vsebine za vsako mesto ali regijo, iz katere so želeli stranke. Te “geo strani” so pogosto imele enako ali zelo podobno vsebino, pri tem pa je ime lokacije edini edinstven dejavnik.

 

Takšna taktika uporabnikom očitno ni bila v pomoč, zakaj so potem to storili založniki? Google ni bil vedno tako dober, kot je danes pri razumevanju odnosov med besedami in frazami. Torej, če ste se želeli uvrstiti na strani 1 za “poročne obleke”, vendar ste imeli samo stran o “poročnih oblekah”, potem to ni bilo dovolj.

 

Ta praksa je ustvarila miljone nizko-kakovostnih vsebin po spletu, ki jih je Google naslovil posebej z svojo posodobitvijo za leto 2011, znano kot Panda. Ta posodobitev algoritma je kaznovala nizko-kakovostne strani, kar je pa povzročilo pojav bolj kakovostnih strani, ki so prevzele vrhunska mesta v SERP. Google še naprej uporablja ta postopek kaznovanja nizko-kakovostnih vsebin in spodbujanja visoko-kakovostnih vsebin danes.

 

Google je jasen, da bi morali imeti celovito stran na temo namesto več, šibkejših strani za vsako različico ključne besede.

 

Podvojena vsebina

 

Kot se sliši, se “podvojena vsebina ” nanaša na vsebino, ki je v skupni rabi med domenami ali med več strani ene domene. ” Scraped” vsebina gre korak dlje in pomeni očitno in nepooblaščeno uporabo vsebine z drugih spletnih strani. To lahko vključuje jemanje vsebine in ponovitev, kot je, ali pa jo nekoliko spremenite pred vnoženjem, ne da bi dodali izvirno vsebino ali vrednost.

 

Obstaja veliko upravičenih razlogov za notranjo ali med domensko podvojeno vsebino, zato Google spodbuja uporabo rel=canonical tag, da kaže na izvirno različico spletne vsebine. Čeprav za to oznako še ni treba vedeti, je za zdaj glavna stvar, ki jo morate vedeti o tem, da mora biti vaša vsebina edinstvena v besedi in vrednosti.

 

Odpravljanje mita o “podvojeni vsebinski kazni”

 

Za podvojeno vsebino ni Googlove kazni. To pomeni, da če na primer vzamete članek iz Associated Pressa in ga objavite na spletnem dnevniku, ne boste kaznovani z nečim, kot je ročno dejanje googla. Google pa filtrira podvojene različice vsebine iz rezultatov iskanja. Če sta dva ali več kosov vsebine precej podobni bo Google izbral originalen (izvorni) URL, ki ga bo prikazal v rezultatih iskanja in skril podvojene različice. To ni kazen, to je samo Google filtriranje, zato da prikaže samo eno različico vsebine. Z tem izboljša izkušnjo iskalca.

 

Skrivanje

 

To pomeni, da ne smete nikoli skriti besedila v HTML kodi spletnega mesta, ki ga običajni obiskovalec ne vidi.

 

Ko je ta smernica pokvarjena, ga iskalniki imenujejo “prikrivanje” in ukrepajo, da bi preprečili razvrstitev teh strani v rezultatih iskanja. Prikrivanje se lahko doseže na vse vrste načinov in iz različnih razlogov, tako pozitivnih kot negativnih. Spodaj je primer primera, ko je Spotify uporabnikom pokazal drugačno vsebino kot Google.

 

Uporabniki so bili predstavljeni z prijavnim zaslonom v Spotify pri iskanju orkestra National Philharmonic.

 

Ogled Googlove predpomnjene različice strani prikazuje vsebino Spotify-a, ki je na voljo iskalniku.

 

V nekaterih primerih lahko Google dovoli, da prakse, ki tehnično prikličejo, minejo, ker prispevajo k pozitivni uporabniški izkušnji.

 

Nadev ključnih besed

 

Če vam je bilo kdaj rečeno: »Morate vključiti {kritična ključna beseda} na to stran X-krat« ste videli zmedo zaradi uporabe ključnih besed v dejanju. Veliko ljudi zmotno misli, da če v vsebino vaše strani X-krat vključite samo ključno besedo, jo boste samodejno uvrstili. Resnica je, da čeprav Google išče pomembne ključne besede in sorodnih konceptov na straneh vašega spletnega mesta, mora stran sama dodati vrednost izven uporabe čistih ključnih besed. Če bo stran dragocena za uporabnike potem ne bo zvenela, kot da jo je napisal robot, zato vključite svoje ključne besede in fraze seveda na način, ki je razumljiv za vaše bralce.

 

Spodaj je primer vsebinske strani, polne s ključnimi besedami, ki uporablja tudi drugo staro metodo: podebeljenje vseh ključnih besed.

 

Primer odstavka, polnjenega s ključnimi besedami, ki odebelji vse ciljne ključne besede.

 

Samodejno ustvarjena vsebina

 

Ena izmed najbolj žaljivih oblik nizko-kakovostnih vsebin je vrsta, ki je samodejno ustvarjena, ali ustvarjena programsko z namenom manipuliranja lestvic iskanja in ne pomaga uporabnikom. Nekatere samodejne vsebine lahko prepoznate po tem, kako malo je smiselno, ko berete – to so tehnično besede, ki jih naredi program ne pa človek.

 

Omeniti je treba, da so napredek pri strojnem učenju prispevali k bolj prefinjenim samodejnim vsebinam, ki bodo s časom le še boljše. Zato Google v Googlovih smernicah o kakovosti samodejno ustvarjenih vsebin posebej poziva blagovno znamko samodejne ustvarjene vsebine, ki poskuša manipulirati z lestvicami iskanja, ne pa s katero koli samodejno ustvarjeno vsebino.

 

Kaj storiti namesto: 10x nečesa!

 

V rezultatih iskanja ni “skrivne omake”. Google visoko uvršča strani, kjer ugotovi, da so najboljši odgovori na vprašanja iskalca. V današnjem iskalniku ni dovolj, da vaša stran ni podvojena, neželena ali pokvarjena. Vaša stran mora iskalcem zagotoviti vrednost in biti boljša od druge strani, ki jo Google trenutno uporablja kot odgovor na določeno poizvedbo. Tukaj je preprosta formula za ustvarjanje vsebine:

 

 • Poiščite ključne besede, s katerimi želite ponazoriti vašo stran
 • Ugotovite, katere strani se uvrščajo visoko za te ključne besede
 • Ugotovite, katere lastnosti imajo te strani
 • Ustvari vsebino, ki je boljša od te

 

Temu pravimo 10x vsebina. Če ustvarite stran na ključni besedi, ki je 10x boljša od strani, ki so prikazane v rezultatih iskanja (za to ključno besedo), vas bo Google zanjo nagradil in še bolje, boste seveda dobili ljudi, ki se povezujejo z njo! Ustvarjanje 10x vsebin je trdo delo, se bo nakoncu vsekakor izplačalo!

 

Zapomni si, da ni čarobne številke, ko gre za besede na strani. Prizadevati si moramo za to, da bi zadovoljili namen uporabnika. Nekatera vprašanja lahko utemeljimo v 300 besedah, medtem ko pa druga v 1000 besedah.

 

Ne iznašaj kolesa!

 

Če že imate vsebino na vaši spletni strani, prihranite čas tako, da ocenite, katere od teh strani že prinašajo dobre količine ekološkega prometa in se dobro pretvarjajo. Prenovite to vsebino na različnih platformah, da boste lažje dobili večjo prepoznavnost na vašem spletnem mestu. Če se pa obstoječa vsebina ne izvaja dobro potem pa namesto, da začnete od začetka z novo vsebino jo lahko le prilagodite.

 

NAP: Opomba za lokalna podjetja

 

Če ste podjetje, ki osebno kontaktira vaše stranke, v vsebino spletnega mesta natančno in dosledno vključite ime podjetja, naslov in telefonsko številko (NAP). Te informacije so pogosto prikazane v spodnji ali zgornji strani spletnega mesta, kot tudi na vseh straneh »kontaktirajte nas«. Te informacije boste želeli označiti tudi z lokalno poslovno shemo. O shemi in strukturiranih podatkih se več razpravlja v razdelku “Ostale optimizacije” v tem poglavju.

 

Če ste podjetje z več lokacijami, je najbolje zgraditi edinstvene in optimizirane strani za vsako lokacijo. Podjetje, ki ima na primer lokacije v Ljubljani, Celju in Mariboru, bi moralo razmisliti o tem, da bi imelo stran za vsako:

 

Primer.com/
LjubljanaPrimer.com/
CeljePrimer.com/
MariborPrimer.com/

 

Vsaka stran bi morala biti edinstveno optimizirana za to lokacijo, tako da bi stran Ljubljana imela edinstveno vsebino, ki razpravlja o lokaciji Ljubljane, seznam Ljubljane NAP, in celo pričevanja posebej iz Ljubljanskih strank.. Če je na ducate, na stotine ali celo tisoč lokacij, je mogoče uporabiti lokacijski widget za iskanje trgovine, ki vam bo pomagal pri razsežnosti.

 

Lokalni / nacionalni / mednarodni

 

Ne pozabite, da vsa podjetja ne delujejo na lokalni ravni in opravljajo, kar imenujemo “lokalni SEO.” Nekatera podjetja želijo pritegniti stranke na nacionalni ravni (primer: celotna država), druga pa želijo privabiti stranke iz več držav (“mednarodni SEO”). Vzemite  naprimer ta vodič. Naš vodič ni povezan na lokacijo, kavarna pa je, saj morajo stranke iti na določeno lokacijo, da lahko dobijo zaželjeno kavo.

 

V tem scenariju bi morala kavarna optimizirati svojo spletno stran za njihovo lokacijo, ta vodič bi pa ciljal na “SEO programsko opremo” brez lokacijskega modifikata, kot je “Ljubljana”.

 

Način optimizacije spletnega mesta je v veliki meri odvisen od občinstva, zato poskrbite, da jih imate v mislih pri izdelavi vsebine spletnega mesta.

 

Upam, da vam je ostalo še nekaj energije po obravnavanju težavne, a nagradne naloge sestave strani, ki je 10x boljša od strani vaših konkurentov, saj je pred dokončanjem vaše strani potrebno le še nekaj stvari! V naslednjih korakih bomo govorili o drugih optimizacijah na strani, ki jih vaše strani potrebujejo, pa tudi o poimenovanju in organizaciji vsebine.

 

 

Poleg vsebine: druge optimizacije, ki jih vaše strani potrebujejo

 

Ali lahko samo povečam velikost pisave, da ustvarim naslove odstavkov?

 

Kako lahko nadziram, kateri naslov in opis sta prikazana za mojo stran v rezultatih iskanja?

 

Po branju tega razdelka boste razumeli druge pomembne elemente na strani, ki pomagajo iskalnikom razumeti 10x vsebino, ki ste jo pravkar ustvarili. Pa začnimo!

 

Oznake glave

 

Oznake glave so element HTML, ki se uporablja za označevanje naslovov na vaši strani. Glavna oznaka glave, imenovano H1, je običajno rezervirana za naslov strani. Videti je takole:

 

<h1> Naslov strani</h1>

 

Obstajajo tudi podnastavki, ki gredo od oznak H2 do H6, čeprav uporaba vseh teh na strani ni potrebna. Velikost oznak glave gre od H1 do H6 v padajočem vrstnem redu.

 

Vsaka stran mora imeti edinstven H1, ki opisuje glavno temo strani, to je pogosto samodejno ustvarjeno iz naslova strani. Kot glavni opisni naslov strani mora H1 vsebovati primarno ključno besedo ali frazo te strani. Izogibajte se uporabi oznak glave za označevanje elementov brez naslovov, kot so navigacijski gumbi in telefonske številke. Uporabite oznake glave, da predstavite, o čem bo razpravljala naslednja vsebina.

 

Vzemite na primer to stran o potovanju po Sloveniji:

 

<h1>Slovenski Vodnik</h1>

<h2>Slovenija po sezonah</h2>

<h3>V zimskem času</h3>

<h3>V pomladi</h3>

 

Glavna tema strani je predstavljena v glavni <h1> velikosti, za uvedbo nove podteme se pa uporablja vsak dodaten naslov. V tem primeru je <h2> bolj specifičen od <h1>, in <h3> je bolj specifičen kot <h2>. To je samo primer strukture, ki bi jo lahko uporabili.

 

Čeprav lahko iskalniki uporabijo tisto, kar izberete za oznako glave, da ocenijo in uvrstijo vašo stran, je pomembno, da se izognete napihovanjem njihovega pomena. Naslovi so ena izmed številnih SEO dejavnikov na strani in običajno nebi “premaknili iglo”, kot pa bi kakovostni linki in vsebine, zato se osredotočite na obiskovalce spletnega mesta, ko izdelujte svoje naslove.

 

Notranje povezave

 

V 2. poglavju smo razpravljali o pomembnosti, da imamo spletno stran, ki jo je mogoče pajkati. Del spletne strani je v njeni notranji strukturi povezovanja. Ko se povežete z drugimi stranmi na spletnem mestu, zagotovite, da iskalniki lahko najdejo vse strani vašega spletnega mesta, da ste dobili moč razvrstitve v iskalniku in, da pomagate obiskovalcem pri navigaciji po vašem spletnem mestu.

 

Na primer, če bi želeli poudariti pomen našega na novo posodobljenega SEO začetnega vodiča, bi preprosto dodali povezavo, kot je ta!

 

Dostopnost do povezav

 

Povezave, ki zahtevajo zdrsni-klik, ki odpre spletno stran (npr. oglas v instagramu), so pogosto skrite v iskalniku, tako da če so samo povezave do notranjih strani na vašem spletnem mestu prek teh vrst povezav, boste morda imeli težave s tem, da te strani indeksirate. Namesto tega se odločite za povezave, ki so neposredno dostopne na strani.

 

Sidro besedila

 

Sidro besedila so besedila, s katerim povezujete strani. Spodaj si lahko pogledate primer, kako bi v HTML-ju izgledala hiperpovezava brez sidra in hiperpovezava z sidrom.

 

<a href=”http://www.primer.com/”>

</a><a href=”http://www.primer.com/” title=”Besedilo ključne besede”>Keyword Text</a>

 

V živo bi to izgledalo takole:

 

http://www.primer.com/

Besedilo ključne besede

 

Sidrno besedilo pošilja signale iskalnikom glede vsebine ciljne strani. Na primer, če se povežem na stran na mojem spletnem mestu z uporabo sidro besedila “učiti SEO,” to je dober kazalnik za iskalnike, da je ciljna stran ena, na kateri lahko ljudje izvejo o SEO. Pazi, da ne pretiravaš. Preveč notranjih povezav z uporabo istega besedila, polnjenega s ključnimi besedami, se lahko prikaže v iskalnikih, ki jih poskušate manipulirati z razvrstitvijo strani. Najbolje je, da je sidro besedila naravno in lahko za razumeti.

 

Nosilec povezave

 

V Googlovih splošnih smernicah web-masterja pravijo, da “omejimo število povezav na strani na razumno številko (največ nekajtisoč).” To je del Googlovih tehničnih smernic in ne razdelka smernic o kakovosti, zato preveč notranjih povezav ni nekaj, kar vas bo kaznovalo, ampak vpliva na to, kako Google najde in oceni vaše strani.

 

Več povezav na strani, manj možno je, da te lahko vsaka povezava prenese na neko ciljno stran.

 

Torej lahko rečemo, da bi morali ustvariti povezavo le takrat ko mislite, da je potrebno! Več o tem na linku!

 

Poleg prehodne avtoritete med stranmi je povezava tudi način za pomoč uporabnikom pri navigaciji do drugih strani na vašem spletnem mestu. To je primer, če delaš tisto, kar je najbolje za iskalnike, potem je tudi to, kar je najbolje za iskalce. Preveč povezav ne samo poslabša avtoriteto vsake povezave, temveč jo lahko tudi obseže. Preučite, kako se iskalec počuti pristane na strani, ki je videti takole:

 

Dobrodošli na naši vrtnarski spletni strani!  Imamo veliko člankov o vrtnarstvu, kako vrtnati, in koristne nasvete o zeliščih, sadju, zelenjavi,… Preberite več o vrtnarjenju  na našem vrtnarskem blogu.

 

Uh! Ne samo, da je veliko povezav za obdelavo, ampak se tudi bere precej nenaravno in ne vsebuje veliko snovi (ki bi jo Google lahko štel za “tanko vsebino”). Osredotočite se na kakovost in pomoč uporabnikom pri navigaciji po vašem spletnem mestu, zato vam morda ne bo treba skrbeti za preveč povezav.

 

Preusmeritev

 

Pogostokrat boste odsrtanjevali ali preimenovali vaše spletne strani. V primeru, da stran premaknete, potem se prepričajte, da posodobite povezave do tega starega URL-ja! Vsaj prepričajte se, da preusmerite URL na njegovo novo mesto, če pa je mogoče, posodobite vse notranje povezave do tega URL-ja v viru, tako da uporabnikom in pajkom ni treba preiti skozi preusmeritve, da bi prišli na ciljno stran. Če se odločite samo za preusmeritev, bodite previdni, da se izognete preusmeritvenim verigam, ki so predolge (Google pravi , “Izogibajte se verigam preusmeritve… ohrani število preusmeritev v verigi nizko, idealno je ne več kot 3 in manj kot 5.”)

 

Primer preusmeritvene verige:

 

(prvotna lokacija vsebine) primer.com/lokacija1 →primer.com/lokacija2 → (trenutna lokacija vsebine) primer.com/lokacija3

 

Bolje:

 

primer.com/lokacija1 → primer.com/lokacija3

 

Optimizacija slike

 

Slike so največji krivci počasnih spletnih strani! Najboljša rešitev za to je zmanjšanje slik. Medtem ko ni ena-velikost-ustreza-vsem, ko gre za zmanjšanje slik, testirajte različne možnosti, kot so “shranite za splet”, velikost slike, in stiskanje orodja, kot Optimizilla, ImageOptim (za Mac) ali pa Windows alternative (za Windowse), kot tudi ocenjevanje, kaj najboljše deluje.

 

Drug način za optimizacijo slik (in izboljšanje hitrosti strani) je, če izberete pravo obliko slike.

 

Kako izbrati obliko slike, ki jo želite uporabiti:

 

 • Če vaša slika zahteva animacijo, uporabite GIF.
 • Če vam ni treba ohraniti visoko ločljivostne slike, uporabite JPEG (in preizkusite različne nastavitve zmanjšanja).
 • Če morate ohraniti visoko ločljivost slike, uporabite PNG.
  • Če ima vaša slika veliko barv, uporabite PNG-24.
  • Če vaša slika nima veliko barv, uporabite PNG-8.

 

Preberite več o izbiri formatov slik v Googlovem vodniku za optimizacijo slik.

 

Obstajajo različni načini za ohranitev obiskovalcev na počasni strani za nalaganje z uporabo slik, ki proizvajajo barvno polje ali pa zelo zamegljeno /nizko ločljivostno različico. “Rendering” pomaga obiskovalcem, da se počutijo, kot da se stvari naložijo hitreje. O teh možnostih bomo podrobneje razpravljali v poglavju 5.

 

Ne pozabite na slike!

 

Slike (še posebej za spletne trgovine) lahko hitro upočasnijo spletne strani. Ustrezno optimizirajte sličice, da se izognete počasnim spletnim stranem in obdržite bolj kvalificirane obiskovalce.

 

Alt besedilo

 

Alt besedilo (alternativno besedilo) znotraj slik je načelo spletne dostopnosti in se uporablja za opis slik slabovidnim preko bralnikov zaslona. Pomembno je, da imate opise alt besedila, tako da lahko vsaka slabovidna oseba razume, kaj slike na vaši spletni strani prikazujejo.

 

Boti za iskalnike se tudi plazijo po alt besedilu, da bi bolje razumeli vaše slike, kar vam daje doda¸tno korist zagotavljanja boljšega konteksta slike za iskalnike. Samo poskrbite, da se vaši opisi alt berejo naravno za ljudi in se izogibajte nadevu ključnih besed za iskalnike.

 

Slabo:

<img  src=”grumpycat.gif” alt=”godrnjava mačka, mačka je godrnjava, godrnjava mačka gif”>

 

Dobro:

<img  src=”grumpycat.gif” alt=”Črna mačka, ki izgleda zelo godrnjava pri velikem pikastem psu”>

 

Spletna dostopnost in SEO

 

Obstaja veliko križišče med spletno dostopnostjo in SEO. Veliko našega dela lahko pomaga ali škoduje spletnim izkušnjam za ne vidne uporabnike interneta.

 

Pošiljanje slikovnega zemljevida spletnega mesta

 

Če želite zagotoviti, da lahko Google poišče in indeksira vaše slike, potem pošljite slikovne zemljevide Google Search Console-u na vašem google računu. To googlu pomaga odkriti slike, ki bi jih morda drugače spregledali.

 

Oblikovanje za berljivost & predstavljeni delci

 

Vaša stran lahko vsebuje najboljšo vsebino, ki je bila napisana do zdaj, ampak če pa je nepravilno oblikovana, potem je pa občinstvo po vsej verjetnosti nikoli ne bo prebralo! Čeprav ne moremo nikoli zagotoviti, da bodo obiskovalci prebrali naše vsebine, obstajajo nekatera načela, ki lahko spodbujajo berljivost:

 

 • Velikost in barva besedila – Izogibajte se pisavam, ki so preveč drobne. Google priporoča 16-točkovno pisavo in več, da zmanjša potrebe po “zmanjšanju in večanju” v mobilnih napravah. Barva besedila v zvezi z barvo ozadja strani bi morala spodbujati tudi berljivost. Dodatne informacije o besedilu najdete v smernicah za dostopnost spletne strani in prek Googlovih temeljih za spletno dostopnost.
 • Naslovi – Razčlenitev vsebine s koristnim naslovom lahko bralcem pomaga pri navigaciji po strani. To je še posebej uporabno na dolgih straneh, kjer bralec išče le informacije iz določenega odseka.
 • Okrogle točke – Odlično za sezname. Točke v obliki kroga lahko bralcem pomagajo hitreje najti informacije, ki jih potrebujejo.
 • Prelomi odstavkov – Izogibanje kupov besedila lahko pomaga preprečiti zapuščanje strani. Spodbuja tudi obiskovalce, da preberejo več na vašem spletnem mestu.
 • Podporni mediji – Po potrebi vključite slike, videoposnetke in pripomočke, ki bi dopolnili vašo vsebino.
 • Podebeljen in ležeč text – Podebeljene ali ležeče besede lahko dodajo poudarek, zato morajo biti izjema. Ustrezna uporaba teh možnosti oblikovanja lahko poudari pomembne točke, ki jih želite sporočiti.

 

Dobro oblikovanje lahko vpliva tudi na možnost, da se vaša stran pojavi v rezultat “položaj 0”, ki se prikaže pred vsemi ostalimi organskimi rezultati.

 

Primer strani, ki se pojavi v “položaju 0” na vrhu SERP. Imenuje se “snippets”.

 

Ni posebne kode, ki bi jo lahko dodali na svojo stran, da se prikaže tukaj, niti ne morete plačati za to namestitev, vendar vam pa bo upoštevanje namena poizvedbe lahko pomagalo bolje strukturirati vsebino za prikazane snippets-e. Če se na primer poskušate uvrstiti za “torta vs pita”, je morda smiselno vključiti tabelo v vsebino, pri tem pa prednosti torte v enem stolpcu in prednosti pite v drugem. Ali pa če se poskušate uvrstiti za “najboljše jedi, ki jih želite poskusiti v Kopru”. To bi kazalo, da Google želi seznam, tako da bi oblikovanje vsebine v znakih lahko pomagalo.

 

Oznaka naslova

 

Naslovna oznaka strani je opisni element HTML, ki določa naslov določene spletne strani. Gnezdijo se znotraj glave vsake strani in izgledajo takole:

 

<head>

<title>Primer naslova</title>

</head>

 

Vsaka stran na vaši spletni strani mora imeti edinstveno, opisno oznako naslova. To, kar vnesete v polje z oznako naslova, bo prikazano tukaj v rezultatih iskanja, čeprav lahko v nekaterih primerih Google prilagodi, kako se vaša naslovna oznaka prikaže v rezultatih iskanja.

 

Prikaže se lahko tudi v spletnih brskalnikih…

 

Ali ko delite povezavo do svoje strani na določenih zunanjih spletnih straneh…

 

Vaša naslovna oznaka ima pomembno vlogo pri prvem vtisu vašega spletnega mesta ljudi in je neverjetno učinkovito orodje za risanje iskalcev na vašo stran nad katerem koli drugim rezultatom na SERP. Bolj prepričljiva je vaša naslovna označba v kombinaciji z visokimi uvrstitvami v rezultatih iskanja, več obiskovalcev boste pritegnili k vaši spletni strani. To poudarja, da SEO ne gre le za iskalnike, temveč za celotno uporabniško izkušnjo.

 

Kaj naredi učinkovito oznako naslova?

 

 • Uporaba ključnih besed: če imate ciljno ključno besedo v naslovu, lahko uporabnikom in iskalnikom pomagate razumeti kakšno vsebino bo imela vaša spletna stran. Prav tako bližje kot so ključne besede v oznaki naslova, bolj več verjetnosti je, da ga bodo uporabniki prebrali (in mogoče nanj kliknili).
 • Dolžina: V povprečju iskalniki prikažejo prvih 50–60 znakov (~512 pixel-ov) naslovne oznake v rezultatih iskanja. Če vašo naslovno oznako presegajo znaki, potem se prikaže elipsis “…”, kjer je bil naslov odrezan. Medtem ko je 50–60 znakov varno, nikoli ne žrtvujete kakovosti za strogo število znakov. Če naslovne oznake ne morete spraviti dol do 60 znakov, ne da bi škodovali njeni berljivosti, pojdite dlje (v razlogu).
 • Blagovna znamka: Pri tem vodiču radi končamo naše naslovne oznake z pomembnimi blagovnimi znamkami, ker spodbuja ozaveščanje blagovne znamke in ustvarja višjo stopnjo klikov med ljudmi, ki so seznanjeni z tem vodičom. Včasih je smiselno, da svojo blagovno znamko postavite na začetek naslovne oznake, npr. na domačo stran, vendar bodite previdni, kaj poskušate uvrstiti. Postavite te besede bližje začetku svoje naslovne oznake.

Meta opisi

 

Kot oznake naslova so meta opisi elementi HTML, ki opisujejo vsebino strani, na kateri so. Tudi v glavi so ugnežnjene in izgledajo takole:

 

<head>

<meta name=”opis” content=”Opis strani tukaj.” />

</head>

 

Kar vnesete v polje z opisom, bo prikazano tukaj v rezultatih iskanja:

 

Če npr. napišete »find backlinks« (prevod: poiščite povratne povezave), bo Google zagotovil ta meta opis, saj se mu zdi pomembnejši za določeno iskanje:

 

Medtem ko je dejanski meta opis:

 

To pogosto pomaga izboljšati meta opise za boljša iskanja. Vendar pa ne dovolite, da vas to odvleče od pisanja privzetega meta opisa strani – še vedno so izjemno dragoceni.

 

Kaj naredi učinkovit meta opis?

 

Lastnosti, ki naredijo učinkovito oznako naslova, veljajo tudi za učinkovite meta opise. Čeprav Google pravi, da meta opisi niso faktor razvrščanja, kot so oznake naslova, so neverjetno pomembni za hitrost klikov.

 

 • Ustreznost: Meta opisi morajo biti zelo pomembni za vsebino vaše strani, zato naj povzame vaš ključni koncept v neki obliki. Iskalcu bi morali dati dovolj informacij, da bi vedeli, da je najdel dovolj pomembno stran, da odgovori na njegovo vprašanje, ne da bi dali toliko informacij, da odpravlja potrebo po kliku na vašo spletno stran.
 • Dolžina: Iskalniki ponavadi skrajšajo meta opise do okoli 155 znakov. Najboljše je napisati meta opise med 150–300 znakov v dolžino. Pri nekaterih SERP-ih boste opazili, da Google daje veliko več nepremičnin opisom nekaterih strani. To se običajno zgodi za spletne strani, ki se uvrščajo točno pod “snippet”.

 

Struktura URL-ja: Poimenovanje in organiziranje strani

 

URL pomeni “Uniform Resource Locator”. URL-ji so mesta ali naslovi za posamezne dele vsebine v spletu. Tako kot oznake naslovov in meta opisi, iskalniki prikazujejo URL-je v SERP-ih, zato lahko poimenovanje in oblika URL-ja vplivata na stopnje klikov. Ne samo, da jih iskalci uporabljajo za sprejemanje odločitev, na katere spletne strani kliknete, temveč tudi URL-je uporabljajo iskalniki pri ocenjevanju in razvrščanju strani.

 

Počisti poimenovanje strani

 

Iskalniki zahtevajo edinstvene URL-je za vsako stran na vašem spletnem mestu, da lahko prikažejo vaše strani v rezultatih iskanja. Vendar pa je jasna struktura URL-ja in poimenovanje prav tako koristna za ljudi, ki poskušajo razumeti, za kaj gre za določen URL. Kateri URL je na primer bolj jasen?

 

primer.com/slascice/chocolate-pie

ali

example.com/asdf/453?=recept-23432-1123

 

Iskalci bolj verjetno, kliknejo URL-je, ki krepijo in pojasnjujejo, katere informacije so na tej strani, in manj verjetno kliknejo URL-je, ki jih zmedejo.

 

URL je manjši signal za razvrščanje, vendar ne morete pričakovati, da boste razvrstili samo na podlagi besed v imenih domen/strani (glejte Posodobitev google EMD). Pred poimenovanju strani ali izbiri imena domene si najprej v mislih zadajte svoje ciljne skupine.

 

Organizacija strani

 

Če na spletnem mestu razpravljate o več temah, se morate tudi prepričati, da se izognete gnezdenju strani pod ne pomembnimi mapami. Na primer:

 

example.com/commercial-litigation/alimony

 

Bolje bi bilo, če bi namesto “/commercial-litigation/” dali “/family-law/”, saj ta stran govori več o družinskih pravilih, kot pa o komercialnih pravdah.

 

Mape, v katerih poiščete vsebino, lahko pošiljajo tudi signale o vrsti, ne pa samo o temi vsebine. Z datumskim URL-jem lahko npr. označimo časovno vsebino. Medtem ko pa za spletne strani, ki temeljijo na novicah, datumski URL-ji dejansko obrnejo iskalce stran, ker se zdi, da so informacije zamujale. Na primer:

 

example.com/2014/ junij/kaj-je-seo/

ali

example.com/what-is to/

 

Ker tema »Kaj je SEO?« ni omejena na določen datum, je najbolje, da imate URL na ne-datumski strukturi ali pa tvegate, da ljudje izvejo da imate stare podatke.

 

Kot lahko vidite, imenovanje svoje strani in katere mape izberete za organizacijo strani je pomemben način za razjasnitev vaše vsebine strani uporabnikom in iskalnikom.

 

Dolžina URL-ja

 

Čeprav ni treba imeti popolnoma ravne strukture URL-ja, številne študije hitrosti klikanja kažejo, da imajo iskalci pogosto rajši krajše URL-je. Tako kot naslovne oznake in meta opisi, ki so predolgi, bodo predolgi URL-ji odrezani tudi s elipso. Ne pozabite, da je opisni URL prav tako pomemben, zato ne zmanjšajte dolžine URL-ja, če to pomeni žrtvovati opisnost URL-ja.

 

example.com/services/plumbing/plumbing-repair/toilets/leaks/

ali

example.com/plumbing-repair/toilets/

 

Z zmanjšanjem dolžine, tako da v imena strani vključite manj besed in odstranite nepotrebne podmape, boste lažje kopirali in prilepli URL-je. S tem bo postala spletna stran tudi bolj klikljiva.

 

Ključne besede v URL-ju

 

Če vaša stran cilja na določen izraz ali besedno zvezo, ga vključite v URL. Vendar pa ne pretiravajte s tem, da poskušate spraviti čim več ključnih besed v URL za samo SEO namene. Pomembno je tudi, da pazite na ponavljajoče se ključne besede v različnih podmapah. Morda ste na primer ključno besedo vključili v ime strani, če pa se nahajate v drugih mapah, ki so optimizirane tudi s to ključno besedo, se lahko URL začne pojavljati kot polnjen s ključnimi besedami.

 

Primer:

example.com/ seattle-zobozdravnik/zobozdravstvene storitve/zobozdravstvene krone/

 

Prekinjena uporaba ključnih besed v URL-jih se lahko pojavi nezaželena in manipulativna. Če niste prepričani, ali je uporaba ključnih besed preveč agresivna, samo preberite svoj URL skozi oči iskalca in vprašajte: “Ali je to videti naravno? Naj kliknem na to?”

 

Statični URL-ji

 

Najboljši URL-ji so tisti, ki jih ljudje zlahka berejo, zato se morate izogibati pretiravanju parametrov, številk in simbolov. S tehnologijami, kot so mod_rewrite,  Apache in ISAPI_rewrite za Microsoft, lahko preprosto preoblikujejo dinamične URL-je, kot je ta:

 

Blog

 

v bolj berljivo statično različico, kot je ta:

 

https://web-center.si/google-algorithm-change

 

Skice za ločevanje besed

 

Vse spletne aplikacije ne razlagajo natančno ločil, kot so podčrtaji (_), znaki plus (+) ali presledki (%20). Iskalniki prav tako ne razumejo, kako ločiti besede v URL-jev, ko tečejo skupaj brez ločila (example.com/optimiziratisnippets/). Namesto tega uporabite znak za vezanje (-), da ločite besede v URL-ju (example.com/optimizirati-snippets/).

 

Občutljivost na primer

 

Mesta se morajo izogibati URL-jem, ki so občutljivi npr. Namesto example.com/desserts/Chocolate-Pie-Recipe bi bilo bolje uporabiti example.com/desserts/chocolate-pie-recipe. Če je na spletnem mestu, ki ga delate, indeksiranih veliko URL-jev mešanih primerov, se ne ustrašite – razvijalci lahko pomagajo. Vprašajte jih o dodajanju nove formule v nekaj, kar je znano kot .htaccess datoteko, da samodejno naredite vse črke URL-jev z manjšimi črkami.

 

Geografski modifikarji v URL-jih

 

Nekateri lokalni lastniki podjetij izomenijo geografske izraze, ki opisujejo svojo fizično lokacijo ali storitveno območje, ker menijo, da lahko iskalniki to sami ugotovijo. Nasprotno, pomembno je, da vsebina lokalnih poslovnih spletnih mest, URL-ji in druga sredstva na kraju samem omenijo imena mest, imena soseske in druge regionalne opise. Naj potrošniki in iskalniki natančno vedo, kje ste in kje služite, namesto da se zanašajo samo na fizično lokacijo.

 

Protokoli: HTTP proti HTTPS

 

Protokol je ta, da je “http” ali “https” pred imenom domene (pred linku). Google priporoča, da imajo vsa spletna mesta varen protokol (“s” v “https” pomeni “varno”). Če želite zagotoviti, da URL-ji uporabljajo “https://” protokol namesto “http://”, morate pridobiti certifikat SSL (Secure Sockets Layer). SSL certifikati se uporabljajo za šifriranje podatkov. Zagotavljajo, da vsi podatki, ki so bili med spletnim strežnikom in brskalnikom iskalca, ostanejo zasebni. Od julija 2018 Google Chrome prikaže »ni varno« za vsa spletna mesta HTTP, kar lahko povzroči, da se ta mesta obiskovalcem zdijo nezaupanja vredna in povzročijo, da zapustijo spletno mesto.

 

Poskusite http/2 za izboljšano učinkovitost

 

HTTP/2 je izboljšanje tradicionalnega omrežnega protokola HTTP in omogoča učinkovitejše pošiljanje virov iz strežnika v brskalnik. Ta posodobitev izboljša “prinesi in naloži” del vaše kritične “rendering”poti (razpravlja več o dolžini v poglavju 5), pomaga povečati varnost vašega spletnega mesta in lahko pomaga izboljšati učinkovitost delovanja. Če se želite seliti v HTTP/2, morate biti na HTTPS-u.

 

 

 

Čestitke za preseganje polovne točke Vodiča za začetnike po SEO! Do zdaj smo izvedeli, kako iskalniki plazijo, indeksirajo in uvrščajo vsebino, kako najti možnosti ključnih besed za ciljanje, zdaj pa še poznate strategije SEO na strani, ki lahko pomagajo najti vaše strani. Zdaj se pa pripni, ker se bomo utopili v razburljiv svet tehničnega SEO v poglavju 5!

4. Raziskava ključnih besed

5. On page SEO

6. Tehnična optimizacija

7. Podporne povezave in avtoriteta

8. Merjenje in sledenje SEO rezultatom