Datum:

Kako lahko ugotovite, ali so posodobitve algoritma vplivale na pozicijo vaše spletne strani v iskalnikih?

Se sprašujete, ali so vaši rezultati povezani s posodobitvijo ali s čim drugim? Tukaj so nasveti, ki vam bodo pomagali potrditi ali ovreči vaše dvome. 

Novice o uvedbi posodobitev Googlovega algoritma so za SEO strokovnjake lahko zaskrbljujoče. Spremembe in posodobitve v iskalnikih so neizogibne in za dober SEO strokovnjak moramo biti vedno pripravljeni nanje.

Ko opazite spremembe v uspešnosti vaših SERP (angl. search engine ranking positions), torej v uvrstitvi vaše spletne strani na Googlu,  je pomembno, da se prepričate, ali je to res rezultat posodobitve algoritma.

Z vami delimo izčrpen seznam podatkov in informacij, ki so vam lahko kot vodilo za lažje razumevanje in pojasnjevanje nastalih sprememb. Nanizani nasveti veljajo za vsako posodobitev, ne glede na to, ali gre za osnovno posodobitev ali nove vidike rangiranja in uvrstitve. 

1. Preverite primarne vire informacij 

Kadar ste seznanjeni z najnovejšimi posodobitvami, vam priporočamo, da preverite verodostojen primarni vir informacij, kjer dobite vsa pojasnila iz prve roke.

V primeru Googlove posodobitve je to običajno objavljeno in razloženo na strani Google Search Ranking Updates page

Priporočamo tudi, da spremljate objave ključnih ljudi, ki pišejo o vsebini ali načrtujejo spremembe, npr.  Dannyja Sullivana, Johna Muellerja, Googlova svetovalca za iskalnik. Če so posodobitve bolj povezane z zmogljivostjo ali osnovnimi spletnimi kazalniki, pa sledite Addy Osmani, višjemu vodji inženiringa za Google Chrome.

S poznavanjem pravih primarnih informacij boste lažje opredelili značilnosti sprememb in posodobitev, ter predvideli kakšni bodo rezultati, v kolikor vaša spletna stran ne bo upoštevala le teh.

2. Objektivno preglejte svoje dejavnosti

Poskusite biti čim bolj objektivni, predvsem če gre za vašo spletno stran. Naj vam čustven in finančni vidik ne zameglita vaše presoje. 

Ali primarni viri opisujejo spremembe, ki se tičejo vaše spletne strani? V primeru posodobitev uporabniške vsebine je Google delil nekaj provokativnih vprašanj, ki vam bodo v pomoč pri objektivni oceni vaše vsebine na strani.

 • Ali je vsebina na vaši spletni strani namenjena predvsem privabljanju zadetkov v iskalniku ne pa ljudem?
 • Ali ustvarjate veliko vsebine o različnih temah v upanju, da se bo katera dobro izkazala v rezultatih iskanja? 
 • Ali večinoma povzemate po drugih virih, ne da bi dodali uporabno vrednost? 
 • Ali pišete o stvareh preprosto zato, ker se zdijo v trendu, in ne zato, ker bi sicer pisali o njih za vaše obstoječe občinstvo? 
 • Ali vaša vsebina pusti pri bralcih željo po nadaljnjem iskanju, da bi pridobili boljše informacije iz drugih virov? 
 • Ali se držite pisanja na določeno število besed, ker ste slišali ali prebrali, da Google preferira določeno število besed? (Ne, ne). 
 • Ali ste se odločili vstopiti v neko nišno tematiko brez pravega strokovnega znanja, ampak zgolj z namenom povečanja organskega prometa? 
 • Ali vaša vsebina obljublja, da bo odgovorila na vprašanja in dejansko ne ponudi odgovora, ampak le nakazuje določene informacije? 

Vsi vemo, kako težko je si je priznati lastne napake ali oceniti svoje pisanje. Spodbujamo vas, da svojo vsebino posredujete družinskemu članu ali mentorju in pridobite iskreno povratno informacijo ter mnenje.

3. Preverite, ali se odstopanja prometa ujemajo s časom posodobitev 

Če z vidika zadnjih posodobitev dvomite v rezultate vašega spletnega mesta, potem se prepričajte tako, da: 

 • Spremljajte svojo analitiko,
 • Skušajte razumeti kakšne posledice bo posodobitev prinesla. 

Najprej poglejmo, kaj pomeni uvajanje posodobitev. Način, kako se posodobitev algoritma izvede, ne pomeni vedno, da boste opazili izrazit negativni vpliv, ki bo vplival na vašo pozicijo. 

Kakšne vrste uvedb posodobitev algoritma poznamo?

 • Uvedba za posamezne sektorje. Na primer, vsebina YMYL ali »Your Money or Your Life« (op.:Google uporablja to besedno zvezo za opis tem ali vsebin, ki bi lahko vplivale na prihodnjo srečo, zdravje, finančno nestabilnost, če so predstavljene netočno) je bila v zadnjih letih pogosto povsem upravičeno izpostavljena, ker lahko podajanje informacij slabe kakovosti na teh področjih škodi uporabnikom.
 • Geografske uvedbe. (zlasti ko gre za posodobitve povezane z vsebino).
 • Nepredvidljive uvedbe. Na primer, kjer se lahko uvedbe posodobitev zdijo zelo zahtevne, saj inženirji še vedno testirajo in poskušajo najti pravo ravnovesje za novi algoritem.
 • Postopno uvajanje, ki lahko traja dlje časa. V primeru posodobitve glede uporabnih vsebin je postopek klasifikatorja v celoti strojno naučen, kar pomeni, da se te vrste posodobitev pokažejo šele po nekaj mesecih.

4. Preverite promet drugih iskalnikov

To je lahko nekoliko težavno, saj je Google prevladujoč iskalnik na večini trgov. Lahko pa imate spletno stran, ki ima zanesljivo količino podatkov iz Microsoft Bing, DuckDuckGo, Yandex (ali pa jih združite, da lahko primerjate z Google rezultati). 

Če promet drugih iskalnikov prikazuje podatke kot običajno, in je Google edini, ki prikazuje anomalije, potem je to res dober znak, da gre za Googlove posodobitve, zato se je smiselno poglobiti v spremembe.

5. Preverite svoje vire podatkov – vendar ne delajte prehitrih zaključkov

Preverite svoje podatke v svojem izbranem analitičnem orodju ter svoje podatke na »Search Console« in sekundarne vire (ki jih bomo podrobneje obravnavali v nadaljevanju). Če takoj ne opazite odstopanj ali premika v katero koli smer, je to morda posledica hitrosti uvajanja posodobitev. Ne delajte končnih zaključkov, dokler uvedba posodobitve ni končana.

Upoštevajte tudi svoja primerjalna obdobja ter jih uskladite z datumi sprememb. Ne glede na vašo dejavnost, ima večina prometa tedenski cikel, zato je vedno dobro primerjati prvi teden uvajanja sprememb z enakovrednim tednom v preteklem letu. 

V primeru posodobitve vsebine si poglejmo teden od četrtka, 25. avgusta 2022, do srede, 31. avgusta 2022, in ga primerjajmo s četrtkom, 26. avgusta 2021, do srede, 1. septembra 2021.

Na tem grafu lahko vidite, da rezultati sledijo istemu vzorcu za tedenski tok. Ne glede na to, ali je šlo v primerjavi z lanskim letom navzgor ali navzdol, morate biti pozorni na anomalije pri vzorcu v trenutnem obdobju.

GA4 je to dejansko predlagal kot primerjalno obdobje. Oglejte si, kaj se zgodi, ko izberete primerjavo obdobja po meri ali za pred nastavljeno možnost, Primerjava: isto obdobje lani (dan v tednu) ?

6. Preverite sekundarne vire informacij

Na začetku tega članka smo omenili pomen sekundarnih virov. Glede na to, v kateri panogi ste, bo sledilo veliko »špekulacij«, ki vam bodo morda koristne ali ne, odvisno od tega, kje ste trenutno v učnem procesu. 

Pravimo “špekulacije”, saj zagotavljanje celostnega vpogleda zahteva veliko podatkov, izkušenj in časa. Ko je uvedba posodobitev skoraj zaključena, je dobro poiskati zanesljive sekundarne vire. V primeru novih posodobitev lahko ponudniki orodij zagotovijo fantastične vpoglede.

Odličen sekundarni vir novic so spletne strani Search Engine Land, Moz in Semrush, saj bodo tam objavljali ljudje s podatki in dolgoletnimi izkušnjami.

7. Moj promet se je povečal!  

Ko gre za (na splošno) linearno uvrstitev, lahko posodobitev negativno vpliva na strani, ki so bile pred vašo, vaša pa se bo zato višje uvrstila.

To ne pomeni, da ste »zmagali« ali da nujno opravljate odlično delo. Morda ste, vendar vsega ne smete jemati za samoumevno. Če se to zgodi našim strankam, potem takoj preverimo:

 • Ali so opazne odsotnosti stabilnih konkurentov?
 • Kako izgleda prerazporeditev? Ali je nepredvidljiva? Sta zdaj odsotna le eden ali dva visoko rangirana tekmeca?
 • Ali se je SERP v zadnjem času sploh kaj spremenil?

Ko pogledamo zgoraj navedeno, pogledamo skupne značilnosti strani, ki so med prvimi zadetki in značilnosti strani, ki jih zdaj ni, ter to primerjamo s svojimi rezultati. Tako ugotovimo, ali sploh obstaja tveganje, ali smo kot običajno nad krivuljo.

8. Moj promet je upadel! Kako se lahko prepričam, da je to zaradi posodobitev?

Recimo:

 • Vaš promet se je od začetka uvajanja posodobitev nenavadno zmanjšal.
 • Ob zgornjih vprašanjih ste pritrdilno odgovorili in se vprašali o značilnostih posodobitve. 

Še vedno obstaja nekaj načinov, kako lahko to potrdite s podatki, vendar se to razlikuje od posodobitve do posodobitve. V tem nedavnem primeru posodobitve vsebine bi to lahko potrdili s podatki svoje spletne strani tako, da bi svojo analitiko razčlenili na naslednje načine:

 • Uporaba pravega izraza ali filtrov za izključitev strani brez vsebine.
 • Če je moja spletna stran blagovna znamka, si oglejte tudi organske rezultate, izven domače strani.
 • Ne pozabite, da lahko ta posamezna posodobitev vpliva na celotno spletno stran; če je večina vsebine spletne strani razvrščena kot neuporabna, lahko na nek način vpliva na vso vsebino na vaši spletni strani.

9. Moji promet še vedno niha – kaj še lahko vpliva na to?

Če imate neobičajen promet organskega iskanja, ki je sorazmeren z obdobjem posodobitve algoritma, in ne morete s popolno gotovostjo izključiti vpliva posodobitev, preverite nekaj stvari, ki lahko pojasnijo vzorce podatkov:

Drugi mediji

Če je vaša organizacija srednje velika do velika, je dobro, da preverite, katere dejavnosti potekajo v drugih oddelkih za trženje in oglaševanje. TV lahko na primer pogosto povzroči velik pozitiven porast obiskov. Google Trendsrazširitvijo Glimpse Chrome, je priljubljeno orodje, ki ga priporočamo, saj dobimo dejanski vpogled. 

Na spodnjem primeru lahko jasno vidite skoke, ki sovpadajo s sponzoriranim oglaševanjem (in tedenskim predvajanjem) enega najbolj priljubljenih televizijskih programov v Veliki Britaniji, leta 2020, »Ant and Dec’s Saturday Night Takeaway«.

Vplivneži (influencerji) na družabnih omrežjih

Tem rezultatom je težko slediti, vendar je potrebno upoštevati vpliv, ki ga lahko imajo na določene blagovne znamke. 

Pri raziskavi stranke, ki je uporabila določeno sestavino v pijači, se je se uvrstila med top 3 strani, ker je opisovala to sestavino. S postopkom temeljitega izključevanja smo ugotovili, da je zelo priljubljen YouTube vplivnež omenil točno to sestavino, ki naj bi imela koristi za zdravje. 

Takšne situacije je dostikrat težko raziskati in pojasniti, vendar če v Google Search Console preverite primarni izraz za povečanje zadetkov za ciljno stran, pa lahko to poizvedbo uporabite tudi pri iskanju v vsakem družbenem omrežju, da vidite, ali vas je morda kdo omenil, priporočil, ipd. 

Promet nezaželene pošte (spam)

Morda gre za neustrezen čas in boste opazili skokovit porast prometa zaradi povečanja neželene pošte ali pa velik padec prometa.

Poglejte statistiko strežnika in si postavite naslednja vprašanja:

 • Ali je lahko določena država tista, ki vpliva vzorec?
 • Ali je pri vašem gostitelju, požarnem zidu ali CDN prišlo do sprememb, ki bi lahko pojasnile nenadne nenavadne padce prometa?

 

Izgubljene povezave

Ena od možnosti je lahko tudi, da ste izgubili veliko število kakovostnih povratnih povezav (back links). Morda je spletna stran, ki ima povratne povezave do vas, nedelujoča. Čeprav bi se promet s tega moral prikazati v priporočilih, lahko vpliva na uvrstitev. Če imate več deset tisoč ključnih besed za razvrščanje, lahko le nekaj manjših padcev na lestvici izgleda kot ogromen padec prometa.

Lahko je tudi obratno. Če ustvarite uspešno digitalno PR kampanjo in pridobite veliko visoko kakovostnih povezav s spletnih strani, ki imajo promet, lahko to privede do:

 • Velikega povečanje prometa v kratkem času.
 • Povečanja povpraševanja po blagovni znamki.
 • Vsesplošne izboljšave uvrstitev.

Kot je v nedavni študiji primera povedal Tom Johnson iz ReactivePr, je DebtBuffer doživel 1500-odstotni skok v iskalnem prometu, ki ga je povzročila objava ene od njihovih aktualnih zgodb, ki je razkrivala podrobnosti in informacije o velikih energetskih podjetjih, kar je povzročilo veliko rast zanimanja potrošnikov.

SERP (search engine ranking positions) postavitev

Če se Googlova pozicija za eno ali več vaših ključnih besed z velikim volumsnom iskanja spremeni, bo to imelo posredni učinek na vaš promet.

To ni vedno slabo. Z uporabo sheme za označevanje strukture te vrste podatkov lahko Googlu zdaj omogočimo, da odgovori na to vprašanje v SERP-u.

To zmanjša nepotrebne stroške strežnika in daje natančnejšo sliko stopnje konverzije za spletno stran, saj so ti ljudje stranke, ki morajo zdaj najti pot. Takšna sprememba lahko povzroči nenaden padec, vendar je na splošno pozitivna.

To je primer vrste predstavljenega delčka, opisanega zgoraj, kjer je odgovor na poizvedbo v SERP.

Kot lahko vidimo v tem primeru, je odgovor na to vprašanje jasno predstavljen z velikimi krepkimi črkami, pridobljen iz seznama The National Trust. Zato za izpolnitev namena ni potreben klik.

Front-end spremembe 

Omenili smo že, kako nam lahko dostop do poročil vašega strežnika in izključitev sprememb v skladu (CDN, požarni zid itd.) pomaga razumeti, ali je ta dejavnih neželena pošta. Vendar pa je vredno preveriti tudi, ali je prišlo do kakršnih koli 

Stvari, na katere morate biti pozorni, so:

 • Izbrisi strani: Ali je vaš kolega izbrisal zastarelo objavo, namesto da bi jo posodobil ali preusmeril? 
 • Ali smo spletnemu mestu dodali stvari, ki stan lahko upočasnijo in povzročijo znatno podaljšanje časa, da se stran naloži in postane interaktivna?
 • Se je stran vizualno kakorkoli spremenila? 
  • Stvari, ki se morda zdijo zgolj estetske, lahko vplivajo na to, kako iskalniki razvrščajo vaše strani, saj te spremembe pomembno vplivajo tudi na človeško dojemanje. 

Upamo, da vam je ta članek ponudil nekaj koristnih informacij in nekaj utemeljenih pristopov, ki jih lahko upoštevate pri svojem odzivu na obvestila o Googlovih posodobitvah.

KONTAKT

  Komentiraj objavo

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja