" />

On site optimizacija

Oblikujte smiselno in relevantno vsebino.

Uvod

 

Sedaj, ko veste, kako vaša ciljna skupina išče, je čas, da se poglobimo v on site optimizacijo. Ta vključuje oblikovanje spletnih strani, ki jih uporabniki obiščejo. On site optimizacija je kompleksna in poleg relevantne vsebine zajema dobro strukturo spletne strani (zgradbo) in meta oznake, o katerih bomo podrobneje razpravljali v naslednjem poglavju, pri tehnični optimizaciji. Navdahnite se z ustvarjalnostjo in pričnimo z ustvarjanjem dobre vsebine.

 

 

 

Ustvarjanje vsebine

 

Uporaba raziskave ključnih besed

 

V prejšnjem poglavju smo spoznali metode za odkrivanje, kako vaša ciljna publika išče vaše storitve/produkte. Zdaj je čas, da to znanje prenesemo v prakso. Tukaj je preprost osnutek, ki vam bo v pomoč pri ustvarjanju vsebine:

Preglejte izbrane ključne besede in jih razvrstite v skupine po podobnih temah in namenu. Namesto da bi za vsako ključno besedo ustvarjali ločeno stran, bodo te skupine predstavljale vaše strani.

 1. Če tega še niste storili, preglejte SERP za vsako ključno besedo ali skupino ključnih besed, da ugotovite, kakšna vrsta in oblika vsebine bi bila najbolj primerna. Obiščite nekaj najvišje rangiranih spletnih strani in odgovorite na vprašanja:
 • Ali imajo veliko slik ali videoposnetkov?
 • Je vsebina dolga ali kratka in jedrnata?
 • Je vsebina oblikovana v seznamih, stolpcih ali odstavkih?
 1. Vprašajte se: »Kakšno edinstveno vrednost bi lahko ponudili, da bi naša stran postala boljša od strani, ki trenutno dosegajo najvišjo uvrstitev za določeno ključno besedo?”

 

On site optimizacija spletnih strani vas spodbudi, da svoje ugotovitve pretvorite v vsebino, ki bo za vaše potencialne stranke koristna in zanimiva. Izogibajte pa se pastem s slabimi taktikami, ki bi lahko vaši strani bolj škodovale kot koristile!

 

Ste naleteli na težavo pri razumevanju SEO izrazov?

 

Če katere izmed besed v tem vodiču ne razumete dobro, poglejte v slovar SEO izrazov in pojmov.

 

 

Izognite se “low-value” taktikam!

 

Vsebina na strani naj bo avtentična in relevantna. Služi naj kot odgovor na vprašanja iskalcev, jih usmerja skozi vašo spletno stran in jim pomaga razumeti namen vaše spletne strani. Vsebine ne ustvarjajte zgolj z namenom, da bi se vaša spletna stran dobro uvrščala.

 

Nekatere od “low-value” taktik so bile predstavljene v poglavju 2. Oglejmo si še nekaj “low-value” taktik, ki se jim je treba izogniti pri ustvarjanju vsebine.

 

Skopa, kratka vsebina

 

Včasih je bilo običajno, da so na spletni strani posamične podstrani z različnimi temami. Da se je stran uvrščala visoko med zadetki, je morala imeti za vsako izbrano ključno besedo svojo podstran.

 

Na primer, če ste prodajali poročne obleke, ste morali kreirati posamezne strani s ključnimi besedami bele poročne obleke, poročne obleke,.. tudi če je vsaka stran predstavljala isto stvar. Lokalna podjetja so imela podobno taktiko, in sicer ustvariti čim več strani za vsako mesto ali regijo, iz katere so želeli stranke. Te “lokalne strani” so pogosto imele enako ali zelo podobno vsebino, razlikovale so se le o lokaciji ponudbe.

 

Takšne taktike seveda niso bile koristne za uporabnike. Zavedati se moramo, da Google pri razumevanju odnosov med besedami in frazami ni bil vedno tako dober kot danes. Torej, če ste želeli biti uvrščeni na prvo stran za “poročne obleke”, vendar niste imeli strani o “poročnih oblekah”, to morda ni zadoščalo za uvrstitev med prve zadetke.

 

Ta praksa je ustvarila na milijone nizko-kakovostnih vsebin na spletu, kar je Google leta 2011 posebej obravnaval s svojo posodobitvijo, znano kot Panda. Ta posodobitev algoritma je kaznovala nizko-kakovostne strani, kar je posledično povzročilo nastajanje bolj kakovostnih strani, ki so prevzele vrhunska mesta v SERP. Google še naprej uporablja ta postopek kaznovanja nizko-kakovostnih vsebin in spodbujanja visoko kakovostnih vsebin.

 

Zdaj je jasno, da morate imeti eno, obsežno stran, namesto več vsebinsko skopih strani.

 

Podvojena vsebina

 

Podvojena vsebina se nanaša na vsebino, ki se večkrat pojavi na različnih domenah ali na več straneh ene same domene. Kopirana vsebina pa vključuje očitno in neavtorizirano uporabo vsebine drugih spletnih mest. To lahko vključuje uporabo vsebine in ponovno objavo v nespremenjeni obliki ali rahlo spremenjeni obliki, brez dodajanja kakršne koli izvirne vsebine ali vrednosti.

 

Obstajajo tudi opravičeni razlogi za podvajanje vsebine, pri čemer Google zahteva uporabo oznake “rel=canonical”, ki vodi na izvirno različico spletnih vsebin. Čeprav v tem trenutku še ni potrebno, da poznate to oznako, je glavna stvar ta, da mora biti vaša vsebina avtorska, izvirna in relevantna.

 

Mit o “kazni za podvojeno vsebino”

 

Podvojene vsebine Google direktno ne kaznuje. To pomeni, da če na primer na svoji spletni strani objavite kopiran članek iz Associated Press, ne boste direktno kaznovani s strani Googla. Vendar pa Google iz rezultatov iskanja izključi podvojene vsebine. Če so deli vsebine prekopirani ali zelo podobni vsebini na neki drugi strani, bo Google izbral kanonični (izvorni) URL, ki ga bo prikazal v svojih rezultatih iskanja, ostale podvojene različice pa bo skril. To je sistem Googlovega filtriranja.

 

Skrivanje besedila

 

Osnovno pravilo spletnih iskalnikov je, da se mora enaka vsebina, kot jo prikažete obiskovalcu, prikazati tudi pajkom (crawlerju) iskalnika. To pomeni, da ne smete skrivati besedila v HTML kodi vaše spletne strani.

Če to pravilo, imenovano “cloaking” kršite, spletni iskalnik prepreči rangiranje take strani v rezultatih iskanja.

Spodaj je primer, kjer je Spotify uporabil drugačno vsebino za uporabnike kot za Google.

 

Uporabnikom, ki so iskali Nacionalni filharmonični orkester, je Spotify ponudil prijavno stran.

 

Spodaj je stran, ki jo je Spotify zagotovil iskalniku in se razlikuje od resnične.

 

V nekaterih primerih lahko Google dovoli prakse, ki so tehnično gledano cloaking, ker prispevajo k pozitivni uporabniški izkušnji.

 

Število ponovitev ključnih besed

 

Zagotovo ste že slišali: “Na tej strani morate omeniti ključno besedo n-krat,” in bili zmedeni glede uporabe ključnih besed. Mnogi napačno mislijo, da boste za določeno ključno besedo v iskalnikih dosegli visoke pozicije, če jo omenite čim večkrat v vsebini vaše strani. Google sicer išče omembe ključnih besed in sorodnih konceptov na straneh vaše spletne strani, vendar mora biti vsebina na strani verodostojna in uporabna. Če bo stran za uporabnike koristna, avtentična, hkrati pa se bodo v vsebine smiselno pojavile določene ključne besede, bo nagrajena z višjim uvrščanjem med iskalnimi rezultati.

 

Spodaj je primer strani s prevelikim številom ključnih besed in ponovitvami, poleg tega so ključne besede zapisane še s krepko pisavo.

 

Samodejno ustvarjena vsebina

 

Samodejno ustvarjena vsebina (ang. “auto-generated content”) je ena izmed najbolj spornih oblik nizkokakovostne vsebine, ustvarjene s programskimi orodji z namenom manipulacije spletnih iskalnikov. Takšno vsebina pogosto ni smiselna, v njej se pojavljajo ključne besede, ki pa niso smiselno vpletene v kontekst.

Vredno je omeniti, da s tehnološkimi napredki, napredujejo tudi orodja za avtomatsko ustvarjanje vsebine, ki bo sčasoma postajala vse boljša. Zato v Googlovih smernicah o kakovosti samodejno ustvarjene vsebine Google posebej navaja le vsebino, ki poskuša manipulirati z iskalniki, ne pa samodejno ustvarjene vsebine nasploh.

 

Ustvarite 10x boljšo vsebino od konkurence!

 

Ni recepta za uvrstitev na vrh iskalnih rezultatov. Google visoko uvršča strani, za katere meni, da so uporabnikom najbolj v pomoč. Ni dovolj, da vaša stran ne vsebuje podvojene vsebine, ne skriva določenih delov vsebine in je dobro strukturirana, brez 404 strani. Vaša stran mora uporabnikom ponuditi dobro uporabniško izkušnjo in mora biti boljša od strani, ki jo Google trenutno ponuja kot odgovor na določeno poizvedbo. Tukaj je nekaj smernic za ustvarjanje vsebine:

 

 • Iščite ključno besedo ali besedno zvezo, za katero želite, da se vaša stran visoko uvršča;
 • Ugotovite, katere strani se uvrščajo visoko za te ključne besede;
 • Določite kakovost teh strani;
 • Ustvarite vsebino, ki je boljša od vsebine na konkurenčni strani.

 

To imenujemo 10-krat boljša vsebina. Če ustvarite za neko ključno besedo stran, ki je 10-krat boljša od strani, ki so prikazane v iskalnih rezultatih (za to ključno besedo), vas bo Google za to nagradil, še bolje pa je, če bo nanjo prišlo več obiskovalcev! Ustvarjanje 10-krat boljše vsebine je zahtevno, a bo obrodilo sadove v obliki večjega organskega prometa.

 

Magično število, ko gre za število besed na strani, ne obstaja. V mislih imejte cilj zadovoljiti uporabnikov namen iskanja. Na nekatera iskanja lahko zadostno in natančno odgovorimo že s 300 besedami, medtem ko lahko druga zahtevajo 1.000 besed!

 

Ne izumljajte tople vode!

 

Če že imate vsebino na svoji spletni strani, prihranite čas tako, da ovrednotite, katera od teh strani že prinaša dober organski promet in se dobro uvršča. Ostalo vsebino dopolnite, nadgradite oz. izboljšajte in na ta način pomagate izboljšati vidnost vaše spletne strani.

 

Lokalna podjetja

 

Če ste lokalno podjetje, ki ima stik s strankami v živo, zagotovite, da so ime vašega podjetja, naslov in telefonska številka (NAP) na spletnem mestu jasno, natančno in dosledno prikazani. Te informacije so običajno prikazane v nogi ali glavi spletnega mesta lokalnih podjetij ter na strani “Kontakt”. Označite jih z lokalno “business” shemo. O shemi in strukturiranih podatkih bomo več povedali v razdelku “Ostali elementi on-site optimizacije” v tem poglavju.

 

Če ima vaše podjetje poslovalnice na več lokacijah, je najbolje postaviti stran za vsako lokacijo in jo optimizirati. Podjetje, ki ima na primer lokacije v Ljubljani, Celju in Mariboru, bi lahko imelo ločeno stran za vsako izmed teh.

 

Primer.com/
LjubljanaPrimer.com/
CeljePrimer.com/
MariborPrimer.com/

 

Vsaka stran bi morala biti lokalno optimizirana za to lokacijo, tako da bi stran Ljubljana imela prilagojeno vsebino, osredotočeno za Ljubljano, kontaktne podatke dotične poslovalnice, in celo mnenja strank iz tega območja. Če imate veliko število lokacij, je mogoče uporabiti lokacijski filter za iskanje trgovine.

 

Lokalno / nacionalno / mednarodno

 

Ne pozabite, da vsa podjetja ne delujejo le na lokalni ravni in ne izvajajo samo “lokalni SEO.” Nekatera podjetja želijo pritegniti stranke na nacionalni ravni (primer: celotna država), druga pa želijo privabiti stranke iz več držav (“mednarodni SEO”). Vzemimo za primer naše podjetje Web Center, ki s svojimi storitvami ni vezano na določeno lokacijo, medtem ko je to za kavarno nujno, saj morajo stranke priti na točno določeno lokacijo.

 

V tem primeru bi morala kavarna optimizirati svojo spletno stran za točno določeno lokacijo, podjetje Web Center pa cilja npr. na ključno besedo “optimizacijo spletne strani cenik”  brez specifične lokacije.

 

Kako boste optimizirali svojo spletno stran, je odvisno predvsem od vaše ciljne publike, zato pri oblikovanju vsebine vaše spletne strani upoštevajte svoje občinstvo.

 

Zdaj je pred vami le še nekaj stvari, ki jih je treba storiti, da bo vaša stran popolna! V nadaljevanju bomo govorili o drugih tehnikah on site optimizacije, pa tudi o poimenovanju in organiziranju vsebine na strani.

 

 

Ostali elementi on-site optimizacije

 

Ali lahko povečam samo velikost pisave in s tem ustvarim naslove poglavij?

 

Kako lahko preverim, kateri naslov in opis sta prikazana za mojo stran v rezultatih iskanja?

 

Po branju tega razdelka boste razumeli druge pomembne elemente na strani, ki iskalnikom pomagajo razumeti vašo vsebino. Pa začnimo!

 

Oznake poglavij

 

Oznake poglavij so HTML element, ki se uporablja za označevanje naslovov na vaši strani. Glavna oznaka, imenovana H1, je običajno rezervirana za naslov strani. Videti je takole:

 

<h1> Naslov strani</h1>

 

Obstajajo tudi podnaslovi, ki segajo od oznake H2 do H6, vendar na strani ni potrebno uporabiti vseh. Oznake H1 do H6 so razvrščene po hierarhiji od najpomembnejše do najmanj pomembne oznake.

 

Vsaka stran mora imeti edinstveno oznako H1, ki opisuje glavno temo strani. Ta se pogosto ustvari samodejno iz naslova strani. Kot glavni opisni naslov strani naj oznaka H1 vsebuje primarno ključno besedo ali besedno zvezo te strani. Izogibati se morate uporabi oznak za označevanje ne-pomembnih elementov, kot so navigacijski gumbi in telefonske številke. Oznake uporabite za predstavitev vsebine.

 

Vzemimo na primer spletno stran Potovanja po Sloveniji:

 

<h1>Slovenski Vodnik</h1>

<h2>Predlogi za izlete po sezonah</h2>

<h3>Pozimi</h3>

<h3>Poleti</h3>

 

Glavna tema strani je predstavljena v glavni <h1> velikosti, za uvedbo nove podteme pa se uporabljajo dodatni naslovi. V tem primeru je <h2> bolj specifičen od <h1>, in <h3> je bolj specifičen kot <h2>.

 

Čeprav lahko vsebina oznak iskalnikom pomaga, da ocenijo in uvrstijo vašo stran, je pomembno, da se izognete pretirani rabi teh. Naslovi so eden izmed elementov “on-site” optimizacije na strani, vendar običajno ne tako zelo pomemben kot kakovostne zunanje povezave in kakovostna vsebina.

 

Notranje povezave

 

V 2. poglavju smo razpravljali o pomenu indeksiranja strani, pri čemer imajo pomembno vlogo notranje povezave. Ko se premikate po drugih straneh na spletnem mestu, zagotovite, da lahko iskalniki najdejo vse strani vašega spletnega mesta, saj boste tako pridobili moč pri uvrščanju med rezultati iskanja in obiskovalcem pomagali pri navigaciji po vašem spletnem mestu.

 

Na primer, če bi želeli izpostaviti pomen našega na novo pripravljenega SEO vodiča, bi preprosto dodali povezavo, kot je ta!

 

Dostopnost do povezav

 

Povezave s spustnimi meniji so pogosto skrite pred pajki. Če so to edine povezave do notranjih strani na vaši spletni strani, se lahko te težje indeksirajo. V izogib temu izberite povezave, ki so neposredno dostopne na strani.

 

Sidrna besedila

 

Sidrna besedila so besedila, s katerim povezujete strani. Spodaj si lahko pogledate primer, kako bi v HTML-ju izgledala hiperpovezava brez sidra in hiperpovezava s sidrom.

 

<a href=”http://www.primer.com/”>

</a><a href=”http://www.primer.com/” title=”Besedilo ključne besede”>Keyword Text</a>

 

V živo bi to izgledalo takole:

 

http://www.primer.com/

Besedilo ključne besede

 

Sidrno besedilo pošilja iskalnikom signale o vsebini ciljne strani. Če na primer na svoji spletni strani povežem stran z uporabo sidrne besedne zveze “nauči se SEO”, je to dober pokazatelj iskalnikom, da je ciljna stran primerna za učenje o SEO. Bodite previdni, da ne pretiravate. Preveč notranjih povezav, ki uporabljajo enako sidrno besedilo, lahko iskalnikom pokaže, da poskušate manipulirati s pozicioniranjem strani. Bolje je, da sidrno besedilo oblikujete naravno in po potrebi.

 

Število povezav

 

V splošnih smernicah Googla je navedeno, naj “omejimo število povezav na strani na razumno število (največ nekaj tisoč).” Gre za del Googlovih tehničnih smernic (niso smernice kakovosti), ki pravijo, da ima preveliko število notranjih povezav na strani slabši vpliv na kazalnike kakovosti in vpliva na Googlovo vrednotenje vaše strani.

 

Več, kot je povezav na strani, manjši je vpliv vsake posamezne povezave na ciljno stran.

 

Ustvarite torej povezave le takrat, ko se vam to zdi potrebno in smiselno!

 

Poleg prenosa ugleda med stranmi je povezava v pomoč uporabnikom pri navigaciji do drugih strani na vašem spletnem mestu. To je primer, kjer je najboljše za iskalnike tudi najboljše za iskalce. Preveč povezav ne samo, da zmanjša vpliv vsake posamezne povezave, ampak lahko tudi zmede uporabnike. Kako bi se uporabnik počutil, če pristane na spletni strani, ki izgleda takole:

 

Dobrodošli na naši strani o vrtnarjenju!  Tukaj je na voljo veliko člankov o vrtnarjenju in koristni nasveti o zeliščih, sadju, zelenjavi,… Preberite več o vrtnarjenju  na našem vrtnarskem blogu.

 

Uh! Ne samo, da je veliko povezav za obdelavo, ampak se tudi bere precej nenaravno in ne vsebuje veliko vsebine (kar bi lahko Google štel za “skopo, kratko vsebino”). Osredotočite se na kakovost in pomoč uporabnikom pri usmerjanju po vašem spletnem mestu, tako zagotovo ne boste ustvarili preveč povezav.

 

Preusmeritve

 

Odstranjevanje in preimenovanje strani je pogost postopek, pri katerem morate poskrbeti za preusmeritev povezav od starega URL-ja na novega! URL preusmerite na njegovo novo lokacijo, če pa je mogoče, posodobite tudi vse notranje povezave do tega URL-ja, tako da uporabniki in pajki ne bodo morali prek preusmeritev priti do ciljne strani. Če se odločite le za preusmeritev, pazite, da se izognete verigam preusmeritev, teh naj ne bo več kot 3.

 

Primer verige preusmeritev:

 

(prvotna lokacija vsebine) primer.com/lokacija1 →primer.com/lokacija2 → (trenutna lokacija vsebine) primer.com/lokacija3

 

Bolje:

 

primer.com/lokacija1 → primer.com/lokacija3

 

Optimizacija slik

Pri doseganju uspeha na spletu je videz vaše spletne strani prav tako pomemben kot vsebina, ki jo ponuja. Zato je ključno, da se posvetimo tudi optimizaciji slik in uporabi ALT oznak.

Slike so največji “krivci” za počasne spletne strani. Najboljši način za rešitev tega problema je stiskanje oz. zmanjšanje slik. Čeprav ni ene same, univerzalne rešitve, ko gre za zmanjšanje slik, je preizkušanje različnih možnosti, kot so “shrani za splet”, spreminjanje velikost slik, in orodja za stiskanje, kot sta Optimizilla, ImageOptim (za Mac) ali pa Windows alternative (za Windowse), ter evalvacija, kaj deluje najbolje, prava pot.

 

Drugi način za optimizacijo slik (in izboljšanje hitrosti strani) je izbira pravega formata slike.

 

Kako izbrati primeren format slike:

 

 • Če gre za animacijo, uporabite GIF.
 • Če ne potrebujete visoke ločljivosti slike, uporabite JPEG (in preizkusite različne nastavitve stiskanja).
 • Če morate ohraniti visoko ločljivost slike, uporabite PNG.
  • Če ima vaša slika veliko barv, uporabite PNG-24.
  • Če vaša slika nima veliko barv, uporabite PNG-8.

 

Več o izbiri formatov slik preberite v Googlovem vodniku za optimizacijo slik.

 

Obstajajo različni načini, kako obiskovalce zadržati na zmerno počasnih straneh z zelo zamegljeno ali nizko ločljivostjo med nalaganjem strani. “Rendering” daje obiskovalcem občutek, da se stran nalaga hitreje. O teh možnostih bomo podrobneje razpravljali v 5. poglavju.

 

Ne pozabite na predogledne sličice (“thumbnails”) !

 

Predogledne sličice (še posebej na straneh spletnih trgovin) lahko upočasnijo delovanje in nalaganje spletne strani. Ustrezno jih optimizirajte in se izognite počasnim stranem.

 

Alt oznake

 

Alt besedilo (alternativno besedilo) se uporablja za opis slik prek bralnikov zaslona. Opis slike mora biti takšen, da bi si lahko slepa oseba z njim dobro predstavljala, kaj prikazuje slika.

 

Alt oznake berejo iskalni roboti, da tako bolje razumejo vaše slike, kar vam daje dodatno prednost. Alt besedilo naj bo zapisano smiselno in naravno, izogibajte se prekomerni rabi ključnih besed.

 

Slabo:

<img  src=”grumpycat.gif” alt=”godrnjava mačka, mačka je godrnjava, godrnjava mačka gif”>

 

Dobro:

<img  src=”grumpycat.gif” alt=”Črna mačka, ki sedi pri velikem pikastem psu in izgleda zelo godrnjava.”>

 

Mapa s slikami

 

Zagotovite, da lahko Google obišče in indeksira vaše slike. V svoj račun Google Search Console predložite mapo s slikami. Na ta način bo Google odkril tudi slike, ki jih sicer morda ne bi opazil.

 

Berljivost vsebine

 

Vaša stran lahko vsebuje najboljšo vsebino do zdaj, a če je ta neberljiva, potem je uporabniki po vsej verjetnosti nikoli ne bodo prebrali! Čeprav ne moremo zagotoviti, da bodo obiskovalci prebrali vso vsebino, obstajajo smernice za pripravo kakovostne vsebine na strani:

 

 • Velikost in barva besedila – Izogibajte se premajhnim pisavam. Google priporoča velikost pisave 16 in več, da se zmanjša potreba po “povečevanju in pomanjševanju” na mobilnih napravah. Razmerje med barvo besedila in ozadja prav tako vpliva na berljivost. Dodatne informacije o besedilu najdete v smernicah za dostopnost spletne strani in prek Googlovih temeljih za dostopnost spletnih strani.
 • Naslovi – Razčlenitev vsebine na smiselne odstavke s podnaslovi bralcem pomaga pri premikanju po strani. To je še posebej uporabno na straneh z daljšim besedilom, kjer bralec išče le informacije iz določenega odlomka.
 • Oznake – Kot pomoč pri seznamih, ko lahko oznake pomagajo bralcem hitreje najti informacije, ki jih potrebujejo.
 • Odstavki – Izogibanje dolgemu strnjenemu besedilu, ki ga lahko ločimo na več krajših odstavkov. Obiskovalce spodbudi, da preberejo več na vaši strani.
 • Nebesedno gradivo – Po potrebi v besedilo vključite slike, videoposnetke in sheme, ki bi dopolnile vaše besedilo in bralcu nazorno prikazale vsebino.
 • Krepko in ležeče besedilo – Besedilo v krepkem ali poševnem tisku bolj pritegne, vendar ga je treba uporabljati smiselno in ne prepogosto. Ustrezna uporaba teh oblikovnih možnosti poudari pomembne točke, na katere želite opozoriti.

 

Dobro oblikovanje besedila lahko vpliva na uvrščanje vaše spletne strani.

 

Za uvrščanje med prve zadetke organskega iskanja ne obstaja čarobna palica, prav tako visoko uvrščanje med organskimi rezultati ni plačljivo. Zagotovo pa poznavanje namena iskanja in zgoraj našteti nasveti pomagajo pri oblikovanju vsebine.

 

Meta naslovi

 

Meta naslov strani je element HTML, ki določa naslov določene spletne strani. Nahaja se znotraj glave vsake strani in izgleda takole:

 

<head>

<title>Primer naslova</title>

</head>

 

Vsaka podstran vaše spletne strani mora imeti edinstven meta naslov. Tisto, kar vnesete v polje z meta naslovom, bo prikazano v rezultatih iskanja, čeprav lahko v nekaterih primerih Google prilagodi, prikazovanje meta naslova.

 

Meta naslov ima pomembno vlogo pri prvem vtisu obiskovalcev vaše spletne strani in je izjemno učinkovit pripomoček za privabljanje obiskovalcev na vašo stran pred drugimi rezultati iskanja. Privlačen mesta naslov, skupaj z visoko uvrstitvijo v iskalnih rezultatih, pritegne več obiskovalcev na vašo spletno stran. S tem želimo povedati, da SEO ne cilja le na visoko rangiranje, ampak predvsem na celostno uporabniško izkušnjo.

 

Kako je sestavljen dober meta naslov?

 

 • Uporaba ključnih besed: Ciljna ključna beseda v naslovu uporabnikom in iskalnikom pomaga razumeti temo vaše spletne strani. Poleg tega, bolj kot so izpostavljene vaše ključne besede v meta naslovu, bolj verjetno je, da jih bo uporabnik prebral (in kliknil). Koristne so tudi za visoko rangiranje.
 • Dolžina besedila: Iskalniki na splošno v rezultatih iskanja prikazujejo prvih 50–60 znakov meta naslova. Če vaš meta naslov preseže število dovoljenih znakov, se bodo na mestu prikazale tri pike “…” . Čeprav je dobro, da se držite pravila 50–60 znakov, nikoli ne žrtvujte kvalitete besedila zato, da bi ugodili omejitvam . Če ne morete skrajšati dolžine besedila na 60 znakov, ne da bi pri tem škodovali berljivosti, lahko omejitev v razumni meri prekoračite.
 • Blagovna znamka: V meta naslovih je priporočljivo omeniti blagovno znamko, saj pri bralcih spodbuja ozaveščanje in prinaša več klikov uporabnikov. Včasih je smiselno, blagovno znamko omeniti na začetku meta naslova, npr. na domači strani, vendar bodite pozorni na to, za katero ključno besedo se želite rangirati, in tisto besedo postavite takoj za blagovno znamko.

 

Meta opisi

 

Podobno kot meta naslovi so meta opisi elementi HTML, ki opisujejo vsebino strani, na kateri se nahajajo. Nahajajo se v kratkem opisu pod meta naslovom in zgledajo tako:

 

<head>

<meta name=”opis” content=”Opis strani tukaj.” />

</head>

 

Kako je sestavljen dober meta opis?

 

Smernice, ki veljajo za meta naslove, veljajo tudi za dobre meta opise. Čeprav Google pravi, da meta opisi niso faktor razvrščanja, kot so meta naslovi, so izjemno pomembni za stopnjo klikov.

 

 • Ustreznost in pomen: Meta opisi morajo biti relevantni za vsebino vaše strani, zato naj povzamejo bistvo strani. Uporabniku bi morali dati dovolj informacij, da ve, da je našel stran, ki ponuja odgovore na njegovo iskalno poizvedbo, hkrati pa ne sme razkriti preveč informacij, saj bi te odpravile potrebo po kliku na vašo spletno stran.
 • Dolžina: Iskalniki ponavadi skrajšajo meta opise na približno 155 znakov. Najbolje je, da napišete meta opise dolge med 150 in 300 znaki. Opazili boste, da na nekaterih SERP-jih Google daje veliko več prostora opisom nekaterim stranem. To se običajno zgodi za spletne strani, ki se uvrščajo takoj pod oglasi.

 

Struktura URL-ja: Poimenovanje in struktura strani

 

URL pomeni “Uniform Resource Locator”. URL-ji so naslovi posameznih delov vsebine na spletu. Podobno kot meta naslovi in meta opisi tudi iskalniki prikazujejo URL-je na SERP, zato lahko poimenovanje in oblika URL-ja vplivata na stopnjo klikov. Uporabniki jih ne uporabljajo samo pri odločanju, na katero spletno stran klikniti, temveč jih uporabljajo tudi iskalniki pri ocenjevanju in razvrščanju strani.

 

Jasno poimenovanje strani

 

Da lahko iskalniki prikažejo vaše strani v iskalnih rezultatih, zahtevajo edinstvene URL-je za vsako stran na vaši spletni strani. Pri tem sta pomembni tudi jasna struktura in poimenovanje URL-jev, saj skušajo uporabniki razumeti, o čem določen URL govori. Na primer, kateri URL je bolj jasen?

 

primer.com/slascice/chocolate-pie

ali

example.com/asdf/453?=recept-23432-1123

 

Iskalci bolj verjetno kliknejo na URL-je, ki nakazujejo na informacije, ki so na tej strani, in manj verjetno kliknejo na URL-je, ki jih zmedejo.

 

URL- naslov ima manjši vpliv na rangiranje, zato ne gre pričakovati, da se boste uvrstili le na podlagi besed v imenih vaše domene / strani (glejte Google-ovo posodobitev EMD). Pri poimenovanju svojih strani ali izbiri imena domene najprej mislite na svoje uporabnike.

 

Struktura strani

 

Če na svoji spletni strani obravnavate več tem, se izogibajte navajanju strani pod neustreznimi vsebinami. Na primer:

 

example.com/commercial-litigation/alimony

 

Bolje bi bilo, če bi namesto “/commercial-litigation/” dali “/family-law/”, saj ta stran govori več o družinskem pravu, kot pa o komercialnem pravu.

 

Mape, v katerih se nahaja vsebina, lahko pošiljajo tudi signale o vrsti, ne samo o temi vsebine. Z datumom v URL-ju lahko npr. označimo vsebino, vezano na termin, čas. Medtem ko lahko URL-ji za vsebino, ki ni časovno omejena, uporabnike celo odvračajo od klika, saj se informacije zdijo zastarele. Na primer:

 

example.com/2014/ junij/kaj-je-seo/

ali

example.com/kaj-je-seo/

 

Ker tema »Kaj je SEO?« ni omejena na določen datum, je najbolje, da ima URL strukturo brez datuma, sicer tvegate, da se vaše informacije zdijo zastarele.

 

Kot lahko vidimo, sta poimenovanje strani in lokacija pomembna načina pojasnjevanja teme vaše spletne strani.

 

Dolžina URL-ja

 

Čeprav ni potrebno imeti popolnoma osnovne strukture URL-ja, številne študije kažejo, da uporabniki pogosto raje izberejo krajši URL-je. Tako kot predolgi meta-naslovi in meta-opisi, se s tremi pikami skrajšajo tudi predolgi URL-ji. Vendar pa ne skrajšajte URL-jev na račun njihovega pomena.

 

example.com/storitve/vodovodni-servis/popravilo-vodovodnih-instalacij/stranisca/poplava/

ali

example.com/vodovodni-servis/popravilo-vodovodnih-instalacij/stranisca/

 

S krajšanjem dolžine, tako da v imena strani vključite manj besed in odstranite nepotrebne podmape, boste lažje kopirali in prilepili URL-je. S tem bo spletna stran pridobila tudi več klikov.

 

Ključne besede v URL-ju

 

Če vaša stran cilja na določen izraz ali frazo, poskrbite, da jo vključite v URL. Vendar ne pretiravajte z vključevanjem ključnih besed izključno za namen SEO. Pomembno je, da pazite na ponavljajoče se ključne besede v različnih podmapah. Na primer, neko ključno besedo ste na naraven način vključili v ime strani, vendar če se ta nahaja na drugih podstraneh, ki so tudi optimizirane s to ključno besedo, lahko URL postane prenatrpan s ključnimi besedami.

 

Primer:

example.com/ seattle-zobozdravnik/zobozdravstvene storitve/zobozdravstvene krone/

 

Prekomerna uporaba ključnih besed v URL-ju lahko izgleda preveč manipulativno. Če niste prepričani, ali je vaša uporaba ključnih besed preveč agresivna, preberite URL skozi oči uporabnika in se vprašajte: “Ali izgleda dovolj smiselno in naravno? Bi na to kliknili?”

 

Statični URL-ji

 

Najboljši URL-ji so tisti, ki jih ljudje zlahka preberejo, zato se izogibajte pretiravanju rabe parametrov, številk in simbolov. S pomočjo tehnologij, kot so mod_rewrite za Apache in ISAPI_rewrite za Microsoft, lahko enostavno pretvorite dinamične URL-je, kot je ta:

 

Blog

 

v bolj berljivo statično različico, kot je ta:

 

https://web-center.si/google-algorithm-change

 

Vezaji za ločevanje besed

 

Uporaba ločil, kot so podčrtaji (_), plusi (+) ali presledki (%20), v spletnih aplikacijah ni vedno natančno opredeljena. Prav tako spletni iskalniki ne razumejo, kako ločiti besede v URL-ju, ko se te držijo skupaj (example.com/optimizefeaturedsnippets/). Za ločevanje besed v URL-ju uporabljajte vezaj (-).

 

Občutljivost na velike in male črke

 

Spletne strani bi se morale izogibati URL-jem z velikimi in malimi črkami. Namesto example.com/sladice/Recept-za-Čokoladno-torto bi bilo bolje uporabiti example.com/sladice/recept-za-čokoladno-torto. Če ima vaše spletno mesto veliko URL-jev, ki so zapisani deloma z velikimi in malimi črkami, se ne prestrašite – vaši programerji vam lahko pomagajo. Vprašajte jih, kako dodati formulo za preusmeritev v datoteko .htaccess, ki bo samodejno spremenila vsak URL, zapisan z velikimi črkami, v URL z malimi črkami.

 

Lokacijske oznake v URL-jih

 

Nekateri lastniki lokalnih podjetij zmotno mislijo, da si lahko iskalniki sami priskrbijo lokacijske informacije in zato v URL-jih namenoma izpuščajo podatke o lokaciji njihove poslovalnice. Izjemno pomembno je,  da vsebine lokalnih spletnih strani, URL-ji in drugi spletni viri posebej omenjajo imena mest oz. lokacije.  Na ta način sporočite tako uporabnikom kot iskalnikom, kje se nahajate in kje zagotavljate svoje storitve.

 

Protokoli: HTTP in HTTPS

 

Protokol je niz “http” ali “https”, ki se nahaja pred vašim domenskim imenom. Google priporoča, da imajo vsa spletna mesta varen protokol (črka “s” v “https” označuje “varen”). Da omogočite, da lahko vaši URL-ji uporabljajo protokol https:// namesto http://, morate pridobiti SSL (Secure Sockets Layer) certifikat. SSL certifikati se uporabljajo za šifriranje podatkov. Zagotavljajo, da ostanejo vsi podatki, ki jih prenašajo spletni strežnik in uporabnik, zasebni. Od julija 2018 Google Chrome za vse HTTP strani prikazuje “ni varno”, kar lahko obiskovalce odvrne od ogleda spletne strani.

 

Odlično, za nami je polovica poglavij SEO vodiča! Do sedaj smo spoznali osnove SEO in “on-site” strategije za izboljšanje uvrstitve spletne strani. Sedaj pa se bomo spustili v svet tehnične optimizacije, kjer bomo spoznali številne napredne tehnike za izboljšanje uvrščanja vaše spletne strani in povečanja prometa na njej.