" />

On site optimizacija - Vodič 2024

Oblikujte smiselno in relevantno vsebino.

Uvod

Sedaj, ko veste, kako vaša ciljna skupina išče, je čas, da se poglobimo v on site optimizacijo. Ta vključuje oblikovanje spletnih strani, ki jih uporabniki obiščejo. On site optimizacija (on page optimizacija) je kompleksna in poleg relevantne vsebine zajema dobro strukturo spletne strani (zgradbo) in meta oznake, o katerih bomo podrobneje razpravljali v naslednjem poglavju, pri tehnični optimizaciji. Navdahnite se z ustvarjalnostjo in pričnimo z ustvarjanjem dobre vsebine.

 

Elementi on site optimizacije:

 

– kakovostna vsebina,

– uporaba (pravilnih) ključnih besed,

– uporaba H1, H2, H3 in H4 naslovov,

– optimizacija slik,

– meta naslov in meta opis,

– uporaba ključne besede v URL-ju,

– notranje povezave,

– prilagodljivost spletne strani na mobilne naprave,

– SSL certifikat,

– hitrost spletne strani,

– zemljevid spletne strani.

FAQ o on site optimizaciji

Kaj je on site optimizacija?

On site optimizacija se nanaša na proces izboljšanja različnih elementov na vaši spletni strani, da bi izboljšali njeno vidnost in uvrstitev v iskalnikih.

To vključuje optimizacijo vsebine, uporabo pravilnih ključnih besed, izboljšanje strukture spletne strani, zagotavljanje hitrega nalaganja strani, izboljšanje mobilne odzivnosti, uporabo meta oznak (kot so meta naslovi in opisi) in zagotavljanje kakovostnih notranjih povezav.

Cilj on site optimizacije je narediti spletno stran bolj privlačno tako za uporabnike kot za iskalnike.

Kaj je najbolj pomembno pri on site optimizaciji oz. česa se naj lotim najprej?

Pri on site optimizaciji je ključnega pomena, da najprej zagotovite, da je vaša spletna stran tehnično brezhibna in da vsebina ustreza visokim standardom kakovosti. Začnite z naslednjimi koraki:

 • Tehnična optimizacija: Preverite, ali je vaša spletna stran tehnično optimizirana za iskalnike, kar vključuje hitrost nalaganja strani, mobilno odzivnost in SSL certifikat za HTTPS. Uporabite orodja, kot je Google PageSpeed Insights, za analizo hitrosti strani in Mobile-Friendly Test za preverjanje mobilne odzivnosti.
 • Kakovostna vsebina: Poskrbite, da je vaša vsebina relevantna, informativna in koristna za vašo ciljno publiko. Vsebina mora biti dobro strukturirana z uporabo H naslovov in mora vključevati ustrezne ključne besede.
 • Optimizacija meta oznak: Optimizirajte svoje meta naslove in opise, da bodo jasni, privlačni in vsebovali ciljne ključne besede. To bo izboljšalo vaš CTR iz iskalnih rezultatov.

Koliko časa traja, da Google zazna spremembe, ki sem jih naredil na svoji strani?

Čas, ki ga Google potrebuje za zaznavo sprememb na vaši spletni strani, se lahko močno razlikuje. Lahko traja od nekaj dni do nekaj tednov, odvisno od več dejavnikov, kot so:

 • Frekvenca indeksiranja: Če je vaša spletna stran redno posodobljena in ima visoko avtoriteto, jo Google pogosteje obišče in indeksira spremembe hitreje.
 • Sitemap in robots.txt: Poskrbite, da je vaša sitemap.xml posodobljena in pravilno navedena v vaši datoteki robots.txt, kar lahko pomaga iskalnikom hitreje odkriti spremembe.
 • Uporaba Google Search Console: V Google Search Console lahko ročno zahtevate ponovno indeksiranje posamezne strani, kar lahko pospeši proces zaznavanja sprememb.

Kako pripraviti vsebino, ki se bo uvrščala na 1. mesto

Raziskava ključnih besed

 

V prejšnjem poglavju smo spoznali metode za odkrivanje, kako vaša ciljna publika išče vaše storitve/produkte. Zdaj je čas, da to znanje prenesemo v prakso. Tukaj je preprost osnutek, ki vam bo v pomoč pri ustvarjanju vsebine:

Preglejte izbrane ključne besede in jih razvrstite v skupine po podobnih temah in namenu. Namesto da bi za vsako ključno besedo ustvarjali ločeno stran, bodo te skupine predstavljale vaše strani.

 1. Če tega še niste storili, preglejte SERP za vsako ključno besedo ali skupino ključnih besed, da ugotovite, kakšna vrsta in oblika vsebine bi bila najbolj primerna. Obiščite nekaj najvišje rangiranih spletnih strani in odgovorite na vprašanja:
 • Ali imajo veliko slik ali videoposnetkov?
 • Je vsebina dolga ali kratka in jedrnata?
 • Je vsebina oblikovana v seznamih, stolpcih ali odstavkih?
 1. Vprašajte se: »Kakšno edinstveno vrednost bi lahko ponudili, da bi naša stran postala boljša od strani, ki trenutno dosegajo najvišjo uvrstitev za določeno ključno besedo?”

 

On site optimizacija spletnih strani vas spodbudi, da svoje ugotovitve pretvorite v vsebino, ki bo za vaše potencialne stranke koristna in zanimiva. Izogibajte pa se pastem s slabimi taktikami, ki bi lahko vaši strani bolj škodovale kot koristile!

 

Ste naleteli na težavo pri razumevanju SEO izrazov?

 

Če katere izmed besed v tem vodiču ne razumete dobro, poglejte v slovar SEO izrazov in pojmov.

 

 

Izognite se “low-value” taktikam!

 

Vsebina na strani naj bo avtentična in relevantna. Služi naj kot odgovor na vprašanja iskalcev, jih usmerja skozi vašo spletno stran in jim pomaga razumeti namen vaše spletne strani. Vsebine ne ustvarjajte zgolj z namenom, da bi se vaša spletna stran dobro uvrščala.

 

Nekatere od “low-value” taktik so bile predstavljene v poglavju 2. Oglejmo si še nekaj “low-value” taktik, ki se jim je treba izogniti pri ustvarjanju vsebine.

 

Skopa, kratka vsebina

 

Včasih je bilo običajno, da so na spletni strani posamične podstrani z različnimi temami. Da se je stran uvrščala visoko med zadetki, je morala imeti za vsako izbrano ključno besedo svojo podstran.

 

Na primer, če ste prodajali poročne obleke, ste morali kreirati posamezne strani s ključnimi besedami bele poročne obleke, poročne obleke,.. tudi če je vsaka stran predstavljala isto stvar. Lokalna podjetja so imela podobno taktiko, in sicer ustvariti čim več strani za vsako mesto ali regijo, iz katere so želeli stranke. Te “lokalne strani” so pogosto imele enako ali zelo podobno vsebino, razlikovale so se le o lokaciji ponudbe.

 

Takšne taktike seveda niso bile koristne za uporabnike. Zavedati se moramo, da Google pri razumevanju odnosov med besedami in frazami ni bil vedno tako dober kot danes. Torej, če ste želeli biti uvrščeni na prvo stran za “poročne obleke”, vendar niste imeli strani o “poročnih oblekah”, to morda ni zadoščalo za uvrstitev med prve zadetke.

 

Ta praksa je ustvarila na milijone nizko-kakovostnih vsebin na spletu, kar je Google leta 2011 posebej obravnaval s svojo posodobitvijo, znano kot Panda. Ta posodobitev algoritma je kaznovala nizko-kakovostne strani, kar je posledično povzročilo nastajanje bolj kakovostnih strani, ki so prevzele vrhunska mesta v SERP. Google še naprej uporablja ta postopek kaznovanja nizko-kakovostnih vsebin in spodbujanja visoko kakovostnih vsebin.

 

Zdaj je jasno, da morate imeti eno, obsežno stran, namesto več vsebinsko skopih strani.

 

Podvojena vsebina

 

Podvojena vsebina se nanaša na vsebino, ki se večkrat pojavi na različnih domenah ali na več straneh ene same domene. Kopirana vsebina pa vključuje očitno in neavtorizirano uporabo vsebine drugih spletnih mest.

To lahko vključuje uporabo vsebine in ponovno objavo v nespremenjeni obliki ali rahlo spremenjeni obliki, brez dodajanja kakršne koli izvirne vsebine ali vrednosti.

 

Obstajajo tudi opravičeni razlogi za podvajanje vsebine, pri čemer Google zahteva uporabo oznake “rel=canonical”, ki vodi na izvirno različico spletnih vsebin. Čeprav v tem trenutku še ni potrebno, da poznate to oznako, je glavna stvar ta, da mora biti vaša vsebina avtorska, izvirna in relevantna.

 

Mit o “kazni za podvojeno vsebino”

 

Podvojene vsebine Google direktno ne kaznuje. To pomeni, da če na primer na svoji spletni strani objavite kopiran članek iz Associated Press, ne boste direktno kaznovani s strani Googla. Vendar pa Google iz rezultatov iskanja izključi podvojene vsebine. Če so deli vsebine prekopirani ali zelo podobni vsebini na neki drugi strani, bo Google izbral kanonični (izvorni) URL, ki ga bo prikazal v svojih rezultatih iskanja, ostale podvojene različice pa bo skril. To je sistem Googlovega filtriranja.

 

Skrivanje besedila

 

Osnovno pravilo spletnih iskalnikov je, da se mora enaka vsebina, kot jo prikažete obiskovalcu, prikazati tudi pajkom (crawlerju) iskalnika. To pomeni, da ne smete skrivati besedila v HTML kodi vaše spletne strani.

Če to pravilo, imenovano “cloaking” kršite, spletni iskalnik prepreči rangiranje take strani v rezultatih iskanja.

Spodaj je primer, kjer je Spotify uporabil drugačno vsebino za uporabnike kot za Google.

 

Uporabnikom, ki so iskali Nacionalni filharmonični orkester, je Spotify ponudil prijavno stran.

 

Spodaj je stran, ki jo je Spotify zagotovil iskalniku in se razlikuje od resnične.

 

V nekaterih primerih lahko Google dovoli prakse, ki so tehnično gledano cloaking, ker prispevajo k pozitivni uporabniški izkušnji.

 

Število ponovitev ključnih besed

 

Zagotovo ste že slišali: “Na tej strani morate omeniti ključno besedo n-krat,” in bili zmedeni glede uporabe ključnih besed. Mnogi napačno mislijo, da boste za določeno ključno besedo v iskalnikih dosegli visoke pozicije, če jo omenite čim večkrat v vsebini vaše strani.

Google sicer išče omembe ključnih besed in sorodnih konceptov na straneh vaše spletne strani, vendar mora biti vsebina na strani verodostojna in uporabna. Če bo stran za uporabnike koristna, avtentična, hkrati pa se bodo v vsebine smiselno pojavile določene ključne besede, bo nagrajena z višjim uvrščanjem med iskalnimi rezultati.

 

Spodaj je primer strani s prevelikim številom ključnih besed in ponovitvami, poleg tega so ključne besede zapisane še s krepko pisavo.

 

Samodejno ustvarjena vsebina

 

Samodejno ustvarjena vsebina (ang. “auto-generated content”) je ena izmed najbolj spornih oblik nizkokakovostne vsebine, ustvarjene s programskimi orodji z namenom manipulacije spletnih iskalnikov. Takšno vsebina pogosto ni smiselna, v njej se pojavljajo ključne besede, ki pa niso smiselno vpletene v kontekst.

Vredno je omeniti, da s tehnološkimi napredki, napredujejo tudi orodja za avtomatsko ustvarjanje vsebine, ki bo sčasoma postajala vse boljša. Zato v Googlovih smernicah o kakovosti samodejno ustvarjene vsebine Google posebej navaja le vsebino, ki poskuša manipulirati z iskalniki, ne pa samodejno ustvarjene vsebine nasploh.

 

Ustvarite 10x boljšo vsebino od konkurence!

 

Ni recepta za uvrstitev na vrh iskalnih rezultatov. Google visoko uvršča strani, za katere meni, da so uporabnikom najbolj v pomoč. Ni dovolj, da vaša stran ne vsebuje podvojene vsebine, ne skriva določenih delov vsebine in je dobro strukturirana, brez 404 strani.

Vaša stran mora uporabnikom ponuditi dobro uporabniško izkušnjo in mora biti boljša od strani, ki jo Google trenutno ponuja kot odgovor na določeno poizvedbo. Tukaj je nekaj smernic za ustvarjanje vsebine:

 

 • Iščite ključno besedo ali besedno zvezo, za katero želite, da se vaša stran visoko uvršča;
 • Ugotovite, katere strani se uvrščajo visoko za te ključne besede;
 • Določite kakovost teh strani;
 • Ustvarite vsebino, ki je boljša od vsebine na konkurenčni strani.

 

To imenujemo 10-krat boljša vsebina. Če ustvarite za neko ključno besedo stran, ki je 10-krat boljša od strani, ki so prikazane v iskalnih rezultatih (za to ključno besedo), vas bo Google za to nagradil, še bolje pa je, če bo nanjo prišlo več obiskovalcev! Ustvarjanje 10-krat boljše vsebine je zahtevno, a bo obrodilo sadove v obliki večjega organskega prometa.

 

Magično število, ko gre za število besed na strani, ne obstaja. V mislih imejte cilj zadovoljiti uporabnikov namen iskanja. Na nekatera iskanja lahko zadostno in natančno odgovorimo že s 300 besedami, medtem ko lahko druga zahtevajo 1.000 besed!

 

Ne izumljajte tople vode!

 

Če že imate vsebino na svoji spletni strani, prihranite čas tako, da ovrednotite, katera od teh strani že prinaša dober organski promet in se dobro uvršča. Ostalo vsebino dopolnite, nadgradite oz. izboljšajte in na ta način pomagate izboljšati vidnost vaše spletne strani.

Berljivost vsebine

 

Vaša stran lahko vsebuje najboljšo vsebino do zdaj, a če je ta neberljiva, potem je uporabniki po vsej verjetnosti nikoli ne bodo prebrali! Čeprav ne moremo zagotoviti, da bodo obiskovalci prebrali vso vsebino, obstajajo smernice za pripravo kakovostne vsebine na strani:

 

 • Velikost in barva besedila – Izogibajte se premajhnim pisavam. Google priporoča velikost pisave 16 in več, da se zmanjša potreba po “povečevanju in pomanjševanju” na mobilnih napravah. Razmerje med barvo besedila in ozadja prav tako vpliva na berljivost. Dodatne informacije o besedilu najdete v smernicah za dostopnost spletne strani in prek Googlovih temeljih za dostopnost spletnih strani.
 • Naslovi – Razčlenitev vsebine na smiselne odstavke s podnaslovi bralcem pomaga pri premikanju po strani. To je še posebej uporabno na straneh z daljšim besedilom, kjer bralec išče le informacije iz določenega odlomka.
 • Oznake – Kot pomoč pri seznamih, ko lahko oznake pomagajo bralcem hitreje najti informacije, ki jih potrebujejo.
 • Odstavki – Izogibanje dolgemu strnjenemu besedilu, ki ga lahko ločimo na več krajših odstavkov. Obiskovalce spodbudi, da preberejo več na vaši strani.
 • Nebesedno gradivo – Po potrebi v besedilo vključite slike, videoposnetke in sheme, ki bi dopolnile vaše besedilo in bralcu nazorno prikazale vsebino.
 • Krepko in ležeče besedilo – Besedilo v krepkem ali poševnem tisku bolj pritegne, vendar ga je treba uporabljati smiselno in ne prepogosto. Ustrezna uporaba teh oblikovnih možnosti poudari pomembne točke, na katere želite opozoriti.

 

Dobro oblikovanje besedila lahko vpliva na uvrščanje vaše spletne strani.

 

Za uvrščanje med prve zadetke organskega iskanja ne obstaja čarobna palica, prav tako visoko uvrščanje med organskimi rezultati ni plačljivo. Zagotovo pa poznavanje namena iskanja in zgoraj našteti nasveti pomagajo pri oblikovanju vsebine.

FAQ o pripravi (SEO) vsebine

Kaj naredi vsebino dobro za SEO?

Dobra SEO vsebina je tista, ki uspešno uravnoteži potrebe uporabnikov in zahteve iskalnikov. To pomeni, da je vsebina:

 • Relevantna in vredna: Neposredno naslavlja in rešuje vprašanja ali potrebe ciljne publike.
 • Optimizirana z ključnimi besedami: Vključuje relevantne ključne besede na naraven način, ki odraža, kako ciljna publika išče informacije.
 • Kakovostna in edinstvena: Ponuja edinstvene vpoglede, informacije ali rešitve, ki jih ni mogoče najti drugje.
 • Dobro strukturirana: Uporablja H naslove, odstavke in sezname za izboljšanje berljivosti in navigacije.
 • Interaktivna in angažirajoča: Spodbuja bralce k interakciji, deljenju in nadaljnjemu raziskovanju vaše spletne strani.

Kako naj izberem prave ključne besede za svojo vsebino?

Izbor pravih ključnih besed zahteva raziskavo in razumevanje vaše ciljne publike. Upoštevajte naslednje korake:

 • Raziskava ključnih besed: Uporabite orodja kot so Google Keyword Planner, Ahrefs ali SEMrush za identifikacijo ključnih besed, ki so relevantne za vašo nišo in imajo dovolj visoko iskalno povpraševanje.
 • Razumevanje namere iskanja: Razmislite o namenu za ključnimi besedami – ali uporabniki iščejo informacije, primerjajo izdelke ali so pripravljeni na nakup?
 • Konkurenčna analiza: Poglejte, katere ključne besede uporabljajo vaši konkurenti in kako lahko ustvarite boljšo vsebino.
 • Fokus na “long tail” ključne besede: Te so bolj specifične in običajno manj konkurenčne, kar vam lahko pomaga privabiti bolj ciljano občinstvo.

Kako pogosto naj posodabljam SEO vsebino na svoji spletni strani?

Redno posodabljanje vsebine je ključnega pomena za ohranjanje relevantnosti in konkurenčnosti vaše spletne strani. Časovnica posodobitev se lahko razlikuje glede na vašo industrijo in hitrost sprememb v vaši niši, vendar upoštevajte naslednje smernice:

 • Pregled in posodobitev ključnih vsebin: Vsaj enkrat letno pregledajte in posodobite svoje ključne vsebinske strani, da odražajo najnovejše informacije, trende in ključne besede.
 • Spremljanje učinkovitosti: Redno spremljajte učinkovitost svoje vsebine preko orodij kot so Google Analytics in Google Search Console. To vam bo pomagalo identificirati, katere vsebine potrebujejo izboljšave ali posodobitve.
 • Odziv na spremembe v industriji: Bodite pozorni na nove trende, raziskave ali spremembe v zakonodaji, ki bi lahko vplivale na vašo ciljno publiko in posodobite vsebino, da odraža te spremembe.

Dobra SEO vsebina ni statična; je dinamičen del vaše spletne strategije, ki zahteva stalno pozornost in prilagajanje, da ostane relevantna in učinkovita.

On site optimizacija za lokalna podjetja

Če ste lokalno podjetje, ki ima stik s strankami v živo, zagotovite, da so ime vašega podjetja, naslov in telefonska številka na spletni strani jasno, natančno in dosledno prikazani. Te informacije so običajno prikazane v nogi ali glavi spletnega mesta lokalnih podjetij ter na strani “Kontakt”. Označite jih z lokalno “business” shemo.

 

Če ima vaše podjetje poslovalnice na več lokacijah, je najbolje postaviti stran za vsako lokacijo in jo optimizirati. Podjetje, ki ima na primer lokacije v Ljubljani, Celju in Mariboru, bi lahko imelo ločeno stran za vsako izmed teh.

 

Primer.com/
LjubljanaPrimer.com/
CeljePrimer.com/
MariborPrimer.com/

 

Vsaka stran bi morala biti lokalno optimizirana za to lokacijo, tako da bi stran Ljubljana imela prilagojeno vsebino, osredotočeno za Ljubljano, kontaktne podatke dotične poslovalnice, in celo mnenja strank iz tega območja. Če imate veliko število lokacij, je mogoče uporabiti lokacijski filter za iskanje trgovine.

 

Lokalno / nacionalno / mednarodno

 

Ne pozabite, da vsa podjetja ne delujejo le na lokalni ravni in ne izvajajo samo “lokalni SEO.” Nekatera podjetja želijo pritegniti stranke na nacionalni ravni (primer: celotna država), druga pa želijo privabiti stranke iz več držav (“mednarodni SEO”). Vzemimo za primer naše podjetje Web Center, ki s svojimi storitvami ni vezano na določeno lokacijo, medtem ko je to za kavarno nujno, saj morajo stranke priti na točno določeno lokacijo.

 

V tem primeru bi morala kavarna optimizirati svojo spletno stran za točno določeno lokacijo, podjetje Web Center pa cilja npr. na ključno besedo “optimizacijo spletne strani cenik”  brez specifične lokacije.

 

Kako boste optimizirali svojo spletno stran, je odvisno predvsem od vaše ciljne publike, zato pri oblikovanju vsebine vaše spletne strani upoštevajte svoje občinstvo.

 

Zdaj je pred vami le še nekaj stvari, ki jih je treba storiti, da bo vaša stran popolna! V nadaljevanju bomo govorili o drugih tehnikah on page optimizacije, pa tudi o poimenovanju in organiziranju vsebine na strani.

FAQ za lokalna podjetja

Kako lahko lokalno podjetje izboljša svojo on site optimizacijo?

Lokalna podjetja lahko izboljšajo svojo on site optimizacijo z naslednjimi koraki:

 • Lokalne ključne besede: Vključite lokalne ključne besede v vašo vsebino, meta naslove, opise in URL-je. To vključuje ime mesta, regije ali druge geografske oznake, ki so relevantne za vaše poslovanje.
 • NAP informacije (ime, naslov, telefonska številka): Zagotovite, da so vaše NAP informacije dosledne in lahko dostopne na vaši spletni strani, idealno v nogi ali glavi strani in na posebni strani za kontakt.
 • Google My Business: Optimizirajte in redno posodabljajte svoj profil na Google My Business, saj Google te informacije uporablja za prikazovanje lokalnih rezultatov. Povezava med vašo spletno stranjo in GMB profilom je ključna za lokalno SEO.
 • Lokalne vsebine: Ustvarite vsebine, ki so posebej namenjene vaši lokalni skupnosti. To lahko vključuje blog poste o lokalnih dogodkih, vodiče, študije primerov lokalnih strank itd.

Zakaj je pomembno imeti dosledne NAP informacije na spletu?

Doslednost NAP informacij (ime podjetja, naslov, telefonska številka) na spletu je ključnega pomena za lokalno SEO iz več razlogov:

 • Zaupanje iskalnikov: Dosledne NAP informacije po vseh spletnih mestih, vključno z vašo spletno stranjo in spletnimi imeniki, pomagajo iskalnikom, kot je Google, razumeti in zaupati v vaše podjetje. To lahko izboljša vaše lokalne uvrstitve.
 • Izboljšana uporabniška izkušnja: Zagotavljanje natančnih in doslednih kontaktnih informacij pomaga potencialnim strankam, da vas lažje najdejo in kontaktirajo.
 • Preprečevanje zmede: Neusklajene informacije lahko zmedejo vaše stranke in negativno vplivajo na vašo spletno reputacijo.

Kako lahko lokalna podjetja uporabljajo vsebine za izboljšanje on site optimizacije?

Lokalna podjetja lahko uporabljajo vsebine za izboljšanje on-site optimizacije na naslednje načine:

 • Lokalno usmerjene vsebine: Ustvarite vsebine, ki odgovarjajo na specifična vprašanja ali potrebe vaše lokalne ciljne publike. To lahko vključuje vodiče, nasvete, članke o lokalnih dogodkih ali dejavnostih, ki so povezane z vašo panogo.
 • Optimizacija za lokalne iskalne poizvedbe: Vključite lokalne ključne besede in fraze, ki jih vaša ciljna publika uporablja pri iskanju storitev ali izdelkov, ki jih ponujate.
 • Poudarek na lokalni avtoriteti: Sodelujte z drugimi lokalnimi podjetji ali organizacijami za ustvarjanje skupnih vsebin ali dogodkov. To ne samo da krepi vaše lokalne povezave, ampak tudi izboljšuje vašo lokalno SEO avtoriteto.
 • Uporaba lokalnih primerov in študij: Predstavitev lokalnih primerov uspeha ali študij primerov lahko poveča zaupanje in relevanco vaše spletne strani za lokalno občinstvo.

Pravilno označevanje naslovov in podnaslovov

Ali lahko povečam samo velikost pisave in s tem ustvarim naslove poglavij?

 

Kako lahko preverim, kateri naslov in opis sta prikazana za mojo stran v rezultatih iskanja?

 

Oznake poglavij so HTML element, ki se uporablja za označevanje naslovov na vaši strani. Glavna oznaka, imenovana H1, je običajno rezervirana za naslov strani. Videti je takole:

 

<h1> Naslov strani</h1>

 

Obstajajo tudi podnaslovi, ki segajo od oznake H2 do H6, vendar na strani ni potrebno uporabiti vseh. Oznake H1 do H6 so razvrščene po hierarhiji od najpomembnejše do najmanj pomembne oznake.

 

Vsaka stran mora imeti edinstveno oznako H1, ki opisuje glavno temo strani. Ta se pogosto ustvari samodejno iz naslova strani. Kot glavni opisni naslov strani naj oznaka H1 vsebuje primarno ključno besedo ali besedno zvezo te strani.

Izogibati se morate uporabi oznak za označevanje ne-pomembnih elementov, kot so navigacijski gumbi in telefonske številke. Oznake uporabite za predstavitev vsebine.

 

Vzemimo na primer spletno stran Potovanja po Sloveniji:

 

<h1>Slovenski Vodnik</h1>

<h2>Predlogi za izlete po sezonah</h2>

<h3>Pozimi</h3>

<h3>Poleti</h3>

 

Glavna tema strani je predstavljena v glavni <h1> velikosti, za uvedbo nove podteme pa se uporabljajo dodatni naslovi. V tem primeru je <h2> bolj specifičen od <h1>, in <h3> je bolj specifičen kot <h2>.

 

Čeprav lahko vsebina oznak iskalnikom pomaga, da ocenijo in uvrstijo vašo stran, je pomembno, da se izognete pretirani rabi teh. Naslovi so eden izmed elementov on site SEO optimizacije na strani, vendar običajno ne tako zelo pomemben kot kakovostne zunanje povezave in kakovostna vsebina.

FAQ o notranjih povezavah

Kaj so H naslovi in zakaj so pomembni za SEO optimizacijo?

H naslovi, znani tudi kot oznake za naslove ali “heading tags” (od H1 do H6), so HTML oznake, ki se uporabljajo za strukturiranje vsebine na spletni strani z določanjem naslovov in podnaslovov.

H1 oznaka se običajno uporablja za glavni naslov strani, medtem ko se H2 do H6 uporabljajo za podnaslove, razvrščene po pomembnosti. H naslovi so pomembni za SEO, ker:

 • Pomagajo iskalnikom razumeti strukturo in hierarhijo informacij na spletni strani.
 • Izpostavljajo ključne koncepte in teme vsebine, kar lahko izboljša ujemanje z iskalnimi poizvedbami.
 • Izboljšajo uporabniško izkušnjo z olajšanjem branja in navigacije po vsebini.

Kako naj pravilno uporabljam H naslove na svoji spletni strani?

Za pravilno uporabo H naslovov na vaši spletni strani upoštevajte naslednje smernice:

 • Enkratna uporaba H1: Uporabite eno samo H1 oznako na stran, ki naj jasno sporoča glavno temo ali naslov strani. To je običajno prva stvar, ki jo uporabnik vidi, ko obišče stran.
 • Logična hierarhija: Uporabite H2 do H6 oznake za strukturiranje podnaslovov v logičnem in hierarhičnem vrstnem redu. Vsaka naslednja raven H oznake bi morala predstavljati podsekcijo prejšnje.
 • Vključitev ključnih besed: Vključite relevantne ključne besede v H naslove, kjer je to smiselno, vendar pazite, da ohranite naravni in berljivi jezik.
 • Jasnost in jedrnatost: H naslovi naj bodo jasni in jedrnati, da hitro sporočajo vsebino odseka, ki sledi.

Ali lahko prekomerna uporaba H naslovov škodi moji SEO optimizaciji?

Čeprav uporaba H naslovov izboljšuje strukturiranje vsebine in SEO, lahko njihova prekomerna ali nepravilna uporaba dejansko škodi vašemu SEO. To se lahko zgodi, če:

 • Prekomerno optimizirate: Prekomerna uporaba ključnih besed v H naslovih, znana kot “keyword stuffing”, lahko izgleda manipulativno iskalnikom in negativno vpliva na vašo uvrstitev.
 • Napačna hierarhija: Nepravilna uporaba H naslovov, ki ne sledi logični hierarhiji, lahko zmede tako uporabnike kot iskalnike glede strukture vaše vsebine.
 • Preveč H naslovov: Uporaba prevelikega števila H naslovov na strani lahko razvodeni poudarek in naredi vsebino težko sledljivo.

Za najboljše rezultate uporabite H naslove premišljeno, da izboljšate tako uporabniško izkušnjo kot SEO optimizacijo, ne da bi pri tem žrtvovali kakovost ali berljivost vaše vsebine.

Notranje povezave

V 2. poglavju smo razpravljali o pomenu indeksiranja strani, pri čemer imajo pomembno vlogo notranje povezave. Ko se premikate po drugih straneh na spletnem mestu, zagotovite, da lahko iskalniki najdejo vse strani vašega spletnega mesta, saj boste tako pridobili moč pri uvrščanju med rezultati iskanja in obiskovalcem pomagali pri navigaciji po vašem spletnem mestu.

 

Na primer, če bi želeli izpostaviti pomen našega na novo pripravljenega SEO vodiča, bi preprosto dodali povezavo, kot je ta!

 

Dostopnost do povezav

 

Povezave s spustnimi meniji so pogosto skrite pred pajki. Če so to edine povezave do notranjih strani na vaši spletni strani, se lahko te težje indeksirajo. V izogib temu izberite povezave, ki so neposredno dostopne na strani.

 

Sidrna besedila

 

Sidrna besedila so besedila, s katerim povezujete strani. Spodaj si lahko pogledate primer, kako bi v HTML-ju izgledala hiperpovezava brez sidra in hiperpovezava s sidrom.

 

<a href=“https://www.primer.com/”>https://www.primer.com/</a>

<a href=”https://www.primer.com/” title=”Obiščite našo domačo stran”>Obiščite našo spletno stran</a>

 

V živo bi to izgledalo takole:

 

https://www.primer.com/

Obiščite našo spletno stran

 

Sidrno besedilo pošilja iskalnikom signale o vsebini ciljne strani. Če na primer na svoji spletni strani povežem stran z uporabo sidrne besedne zveze “izdelava spletnih strani WordPress“, je to dober pokazatelj iskalnikom, da je ciljna stran primerna za vse, ki jih zanima izdelava strani v WordPressu.

Bodite previdni, da ne pretiravate. Preveč notranjih povezav, ki uporabljajo enako sidrno besedilo, lahko iskalnikom pokaže, da poskušate manipulirati s pozicioniranjem strani. Bolje je, da sidrno besedilo oblikujete naravno in po potrebi.

 

Število povezav

 

V splošnih smernicah Googla je navedeno, naj “omejimo število povezav na strani na razumno število (največ nekaj tisoč).” Gre za del Googlovih tehničnih smernic (niso smernice kakovosti), ki pravijo, da ima preveliko število notranjih povezav na strani slabši vpliv na kazalnike kakovosti in vpliva na Googlovo vrednotenje vaše strani.

 

Več, kot je povezav na strani, manjši je vpliv vsake posamezne povezave na ciljno stran.

 

Ustvarite torej povezave le takrat, ko se vam to zdi potrebno in smiselno!

 

Poleg prenosa ugleda med stranmi je povezava v pomoč uporabnikom pri navigaciji do drugih strani na vašem spletnem mestu. To je primer, kjer je najboljše za iskalnike tudi najboljše za iskalce. Preveč povezav ne samo, da zmanjša vpliv vsake posamezne povezave, ampak lahko tudi zmede uporabnike. Kako bi se uporabnik počutil, če pristane na spletni strani, ki izgleda takole:

 

Dobrodošli na naši strani o vrtnarjenju!  Tukaj je na voljo veliko člankov o vrtnarjenju in koristni nasveti o zeliščih, sadju, zelenjavi,… Preberite več o vrtnarjenju  na našem vrtnarskem blogu.

 

Uh! Ne samo, da je veliko povezav za obdelavo, ampak se tudi bere precej nenaravno in ne vsebuje veliko vsebine (kar bi lahko Google štel za “skopo, kratko vsebino”). Osredotočite se na kakovost in pomoč uporabnikom pri usmerjanju po vašem spletnem mestu, tako zagotovo ne boste ustvarili preveč povezav.

 

Preusmeritve

 

Odstranjevanje in preimenovanje strani je pogost postopek, pri katerem morate poskrbeti za preusmeritev povezav od starega URL-ja na novega! URL preusmerite na njegovo novo lokacijo, če pa je mogoče, posodobite tudi vse notranje povezave do tega URL-ja, tako da uporabniki in pajki ne bodo morali prek preusmeritev priti do ciljne strani. Če se odločite le za preusmeritev, pazite, da se izognete verigam preusmeritev, teh naj ne bo več kot 3.

 

Primer verige preusmeritev:

 

(prvotna lokacija vsebine) primer.com/lokacija1 →primer.com/lokacija2 → (trenutna lokacija vsebine) primer.com/lokacija3

 

Bolje:

 

primer.com/lokacija1 → primer.com/lokacija3

FAQ o notranjih povezavah

Kaj so notranje povezave in zakaj so pomembne za SEO?

Notranje povezave so hiperpovezave, ki povezujejo eno stran na spletnem mestu z drugo stranjo na istem spletnem mestu. Te povezave so ključnega pomena za SEO iz več razlogov:

 • Izboljšanje navigacije: Pomagajo uporabnikom lažje navigirati po spletnem mestu, kar izboljšuje uporabniško izkušnjo.
 • Razporeditev avtoritete strani: Notranje povezave prenašajo “link juice” ali avtoriteto med stranmi, kar lahko izboljša rangiranje posameznih strani v iskalnikih.
 • Pomoč pri indeksiranju: Omogočajo iskalnikom, da lažje najdejo in indeksirajo strani na vašem spletnem mestu, kar povečuje vidnost vaše spletne strani.

Kako naj optimiziram notranje povezave?

Za optimizacijo notranjih povezav upoštevajte naslednje najboljše prakse:

 • Uporabite relevantna sidrna besedila: Sidrna besedila naj bodo informativna in relevantna za ciljno stran. Izogibajte se generičnim besedilom, kot so “klikni tukaj”.
 • Ustvarite logično hierarhijo: Organizirajte vsebino vašega spletnega mesta na način, ki omogoča enostavno navigacijo in smiselno povezovanje med povezanimi temami.
 • Omejite število notranjih povezav na stran: Preveč notranjih povezav na eni strani lahko razvodeni njihovo vrednost in zmede tako uporabnike kot iskalnike.
 • Povezujte visoko in nizko rangirane strani: Povezovanje strani z visokim rangom z manj obiskanimi stranmi lahko pomaga izboljšati njihovo vidnost in rangiranje.

Ali lahko preveč notranjih povezav škodi moji SEO optimizaciji?

Čeprav notranje povezave na splošno pozitivno vplivajo na SEO optimizacijo, lahko prekomerno število notranjih povezav na posamezni strani dejansko škodi. To je zato, ker:

 • Razpršitev avtoritete strani: Vsaka notranja povezava prenaša del avtoritete strani. Če imate preveč notranjih povezav, se ta avtoriteta preveč razprši, kar zmanjšuje učinkovitost posameznih povezav.
 • Slaba uporabniška izkušnja: Preveč povezav lahko stran naredi zmedeno in težko navigacijsko, kar negativno vpliva na uporabniško izkušnjo.
 • Zmeda iskalnikov: Iskalniki morda ne bodo mogli učinkovito določiti, katere strani so najpomembnejše, če je preveč notranjih povezav, ki kažejo na različne strani.

Optimizacija slik

Pri doseganju uspeha na spletu je videz vaše spletne strani prav tako pomemben kot vsebina, ki jo ponuja. Zato je ključno, da se posvetimo tudi optimizaciji slik in uporabi ALT oznak.

Uporaba .webp formata
Uporaba .webp formata

Slike so največji “krivci” za počasne spletne strani. Najboljši način za rešitev tega problema je stiskanje oz. zmanjšanje slik. Čeprav ni ene same, univerzalne rešitve, ko gre za zmanjšanje slik, je preizkušanje različnih možnosti, kot so “shrani za splet”, spreminjanje velikost slik, in orodja za stiskanje, kot sta Optimizilla, ImageOptim (za Mac) ali pa Windows alternative (za Windowse), ter evalvacija, kaj deluje najbolje, prava pot.

 

Drugi način za optimizacijo slik (in izboljšanje hitrosti strani) je izbira pravega formata slike.

 

Kako izbrati primeren format slike:

 

 • Če gre za animacijo, uporabite GIF.
 • Če ne potrebujete visoke ločljivosti slike, uporabite JPEG (in preizkusite različne nastavitve stiskanja).
 • Če morate ohraniti visoko ločljivost slike, uporabite PNG.
  • Če ima vaša slika veliko barv, uporabite PNG-24.
  • Če vaša slika nima veliko barv, uporabite PNG-8.

 

Več o izbiri formatov slik preberite v Googlovem vodniku za optimizacijo slik.

 

Obstajajo različni načini, kako obiskovalce zadržati na zmerno počasnih straneh z zelo zamegljeno ali nizko ločljivostjo med nalaganjem strani. “Rendering” daje obiskovalcem občutek, da se stran nalaga hitreje. O teh možnostih bomo podrobneje razpravljali v 5. poglavju.

 

Ne pozabite na predogledne sličice (“thumbnails”) !

 

Predogledne sličice (še posebej na straneh spletnih trgovin) lahko upočasnijo delovanje in nalaganje spletne strani. Ustrezno jih optimizirajte in se izognite počasnim stranem.

 

Alt oznake

 

Alt besedilo (alternativno besedilo) se uporablja za opis slik prek bralnikov zaslona. Opis slike mora biti takšen, da bi si lahko slepa oseba z njim dobro predstavljala, kaj prikazuje slika.

Primer ALT oznake za produkt Boat steering wheel PW Wind 350 carbon
Primer ALT oznake za produkt Boat steering wheel PW Wind 350 carbon

Alt oznake berejo iskalni roboti, da tako bolje razumejo vaše slike, kar vam daje dodatno prednost. Alt besedilo naj bo zapisano smiselno in naravno, izogibajte se prekomerni rabi ključnih besed.

 

Slabo:

<img  src=”grumpycat.gif” alt=”godrnjava mačka, mačka je godrnjava, godrnjava mačka gif”>

 

Dobro:

<img  src=”grumpycat.gif” alt=”Črna mačka, ki sedi pri velikem pikastem psu in izgleda zelo godrnjava.”>

 

Image sitemap

 

Zagotovite, da lahko Google obišče in indeksira vaše slike. V svoj račun Google Search Console predložite image sitemap. Na ta način bo Google odkril tudi slike, ki jih sicer morda ne bi opazil.

FAQ o optimizaciji slik

Zakaj je optimizacija slik pomembna?

Optimizacija slik je ključnega pomena za izboljšanje hitrosti nalaganja spletne strani, kar izboljša uporabniško izkušnjo in lahko pozitivno vpliva na SEO optimizacijo.

Manjše, optimizirane slike zmanjšajo čas nalaganja strani, kar pomaga ohranjati obiskovalce na vaši strani in zmanjšuje stopnjo odboja.

Prav tako optimizacija slik pomaga pri ohranjanju kakovosti pri nižji velikosti datoteke, kar je pomembno za ohranjanje vizualne privlačnosti vaše spletne strani.

Kako lahko optimiziram slike?

Slike lahko optimizirate na več načinov:

 • Zmanjšanje velikosti datoteke: Uporabite orodja za stiskanje slik, kot so TinyPNG, JPEGmini ali ImageOptim, ki zmanjšajo velikost datoteke brez opaznega zmanjšanja kakovosti.
 • Pravilna izbira formata: Izberite najbolj primeren format slike glede na potrebe (npr., JPEG za fotografije, PNG za grafike s prosojnostjo, WebP za visoko kakovost pri manjših velikostih datotek).
 • Nastavitev dimenzij: Pred nalaganjem slik na spletno stran prilagodite njihove dimenzije, da ustrezajo prikazu na spletni strani, s čimer preprečite nalaganje nepotrebno velikih slik.
 • Uporaba atributov ‘alt’: Dodajte opisne ‘alt’ atribute slikam, kar izboljša dostopnost in pomaga iskalnikom razumeti vsebino slik.

Kako vpliva optimizacija slik na SEO moje spletne strani?

 • Izboljšanje hitrosti nalaganja strani: Hitrejše spletne strani so bolj privlačne za uporabnike in iskalnike, kar lahko izboljša vaše rangiranje v iskalnih rezultatih.
 • Izboljšana dostopnost: Uporaba ‘alt’ atributov omogoča iskalnikom, da bolje razumejo vsebino vaše spletne strani, kar lahko izboljša vašo vidnost v iskalnih rezultatih.
 • Mobilna prijaznost: Optimizirane slike izboljšajo izkušnjo uporabnikov na mobilnih napravah, kar je pomemben faktor, ki ga Google upošteva pri rangiranju strani.
 • Boljša uporabniška izkušnja: Slike prave velikosti in kakovosti izboljšajo estetiko in funkcionalnost vaše spletne strani, kar lahko poveča angažiranost obiskovalcev in zmanjša stopnjo odboja.

Meta naslovi

Meta naslov strani je element HTML, ki določa naslov določene spletne strani. Nahaja se znotraj glave vsake strani in izgleda takole:

 

<head>

<title>Primer naslova</title>

</head>

 

Meta naslov

 

Vsaka podstran vaše spletne strani mora imeti edinstven meta naslov. Tisto, kar vnesete v polje z meta naslovom, bo prikazano v rezultatih iskanja, čeprav lahko v nekaterih primerih Google prilagodi, prikazovanje meta naslova.

 

Meta naslov ima pomembno vlogo pri prvem vtisu obiskovalcev vaše spletne strani in je izjemno učinkovit pripomoček za privabljanje obiskovalcev na vašo stran pred drugimi rezultati iskanja. Privlačen mesta naslov, skupaj z visoko uvrstitvijo v iskalnih rezultatih, pritegne več obiskovalcev na vašo spletno stran. S tem želimo povedati, da SEO ne cilja le na visoko rangiranje, ampak predvsem na celostno uporabniško izkušnjo.

 

Kako je sestavljen dober meta naslov?

 

 • Uporaba ključnih besed: Ciljna ključna beseda v naslovu uporabnikom in iskalnikom pomaga razumeti temo vaše spletne strani. Poleg tega, bolj kot so izpostavljene vaše ključne besede v meta naslovu, bolj verjetno je, da jih bo uporabnik prebral (in kliknil). Koristne so tudi za visoko rangiranje.
 • Dolžina besedila: Iskalniki na splošno v rezultatih iskanja prikazujejo prvih 50–60 znakov meta naslova. Če vaš meta naslov preseže število dovoljenih znakov, se bodo na mestu prikazale tri pike “…” . Čeprav je dobro, da se držite pravila 50–60 znakov, nikoli ne žrtvujte kvalitete besedila zato, da bi ugodili omejitvam . Če ne morete skrajšati dolžine besedila na 60 znakov, ne da bi pri tem škodovali berljivosti, lahko omejitev v razumni meri prekoračite.
 • Blagovna znamka: V meta naslovih je priporočljivo omeniti blagovno znamko, saj pri bralcih spodbuja ozaveščanje in prinaša več klikov uporabnikov. Včasih je smiselno, blagovno znamko omeniti na začetku meta naslova, npr. na domači strani, vendar bodite pozorni na to, za katero ključno besedo se želite rangirati, in tisto besedo postavite takoj za blagovno znamko.

FAQ o meta naslovih

Kaj je meta naslov in zakaj je pomemben?

Meta naslov je HTML element, ki določa naslov spletne strani. Prikazan je v zgornjem delu brskalnika in v rezultatih iskanja kot klikljiv naslov.

Meta naslov je izjemno pomemben za SEO, saj iskalnikom in uporabnikom sporoča glavno temo ali vsebino strani.

Dobro napisan meta naslov lahko izboljša vidnost vaše spletne strani v iskalnikih, poveča stopnjo klikov (CTR) iz rezultatov iskanja in prispeva k boljši uporabniški izkušnji.

Kako naj napišem učinkovit meta naslov?

Učinkovit meta naslov bi moral biti jasen, natančen in vključevati ključne besede, ki so relevantne za vsebino strani. Tukaj je nekaj smernic:

 • Bodite specifični: Natančno opišite vsebino strani, da uporabniki in iskalniki vedo, kaj lahko pričakujejo.
 • Uporabite ključne besede: Vključite ciljne ključne besede na začetek naslova, če je mogoče, saj to izboljša relevanco v očeh iskalnikov.
 • Omejite dolžino: Držite se priporočene dolžine 50-60 znakov, da se izognete skrajšanju vašega naslova v rezultatih iskanja.
 • Izogibajte se polnjenju z ključnimi besedami: Ne natrpajte meta naslova s ključnimi besedami, saj to lahko izpade spammy in negativno vpliva na vašo uvrstitev.
 • Naredite ga privlačnega: Vključite močne besede ali vrednostno ponudbo, ki spodbudi uporabnike k kliku.

Ali je pomembno vključiti ime blagovne znamke v meta naslov?

Da, vključitev imena blagovne znamke v meta naslov je lahko zelo koristno, še posebej za prepoznavnost in zaupanje blagovne znamke. Vključitev imena blagovne znamke na konec meta naslova (razen če ni vaša blagovna znamka sama po sebi ključna beseda) lahko poveča prepoznavnost vaše znamke med iskalnimi rezultati.

Vendar pa je ključnega pomena, da to storite na način, ki ne zmanjša jasnosti ali relevantnosti naslova za glavno temo strani. Idealno je, da se osredotočite na ustvarjanje uravnoteženega naslova, ki vključuje tako ciljne ključne besede kot ime blagovne znamke, ne da bi pri tem presegli priporočeno dolžino 50-60 znakov.

Meta opisi

Podobno kot meta naslovi so meta opisi elementi HTML, ki opisujejo vsebino strani, na kateri se nahajajo. Nahajajo se v kratkem opisu pod meta naslovom in zgledajo tako:

 

<head>

<meta name=”opis” content=”Opis strani tukaj.” />

</head>

Meta opis

Kako je sestavljen dober meta opis?

 

Smernice, ki veljajo za meta naslove, veljajo tudi za dobre meta opise. Čeprav Google pravi, da meta opisi niso faktor razvrščanja, kot so meta naslovi, so izjemno pomembni za stopnjo klikov.

 

 • Ustreznost in pomen: Meta opisi morajo biti relevantni za vsebino vaše strani, zato naj povzamejo bistvo strani. Uporabniku bi morali dati dovolj informacij, da ve, da je našel stran, ki ponuja odgovore na njegovo iskalno poizvedbo, hkrati pa ne sme razkriti preveč informacij, saj bi te odpravile potrebo po kliku na vašo spletno stran.
 • Dolžina: Iskalniki ponavadi skrajšajo meta opise na približno 155 znakov. Najbolje je, da napišete meta opise dolge med 150 in 300 znaki. Opazili boste, da na nekaterih SERP-jih Google daje veliko več prostora opisom nekaterim stranem. To se običajno zgodi za spletne strani, ki se uvrščajo takoj pod oglasi.

FAQ o meta opisih

Kaj so meta opisi in kako vplivajo na SEO?

Meta opisi so kratki opisi vsebine spletne strani, ki se pojavijo pod naslovom strani v rezultatih iskalnikov. Čeprav meta opisi sami po sebi ne vplivajo neposredno na rangiranje spletne strani v iskalnikih, imajo ključno vlogo pri izboljšanju stopnje klikov (CTR).

Jasen in privlačen meta opis lahko prepriča uporabnike, da kliknejo na vašo povezavo namesto na druge rezultate iskanja. To povečanje CTR lahko posredno vpliva na SEO, saj iskalniki upoštevajo interakcijo uporabnikov z rezultati iskanja kot signal za kakovost in relevanco strani.

Kakšna je idealna dolžina meta opisa?

Idealna dolžina meta opisa je med 150 in 160 znaki. Čeprav iskalniki včasih prikažejo daljše opise, je priporočljivo, da se držite te dolžine, da zagotovite, da je vaš celoten opis viden v rezultatih iskanja brez, da bi bil odrezan.

Krajši opisi morda ne bodo zagotovili dovolj informacij, da bi prepričali uporabnika k kliku, medtem ko predolgi opisi tvegajo, da ne bodo v celoti prikazani, kar lahko zmanjša njihovo učinkovitost.

Kako naj napišem prepričljiv meta opis?

Za pisanje prepričljivega meta opisa:

 • Bodite specifični: Jasno opišite, kaj uporabniki lahko pričakujejo na vaši strani, in zagotovite, da je vsebina relevantna za naslov strani in ciljne ključne besede.
 • Vključite ključne besede: Vključitev ciljnih ključnih besed lahko poveča relevanco vašega opisa za iskalne poizvedbe, vendar pazite, da to storite naravno in brez pretiravanja.
 • Ponudite vrednost: Poudarite, kaj ločuje vašo stran od konkurence ali kakšno posebno vrednost lahko uporabniki pridobijo z obiskom vaše strani.
 • Vključite poziv k dejanju: Spodbudite uporabnike k dejanju z uporabo aktivnih glagolov in jasnega poziva k dejanju, kot so “Izvedite več”, “Obiščite zdaj” ali “Prijavite se brezplačno”.
 • Bodite kreativni in prepričljivi: Uporabite prepričljiv jezik, ki pritegne pozornost in spodbudi radovednost, ne da bi pri tem zveneli kot oglas.

Struktura URL-ja: Poimenovanje in struktura strani

URL pomeni “Uniform Resource Locator”. URL-ji so naslovi posameznih delov vsebine na spletu. Podobno kot meta naslovi in meta opisi tudi iskalniki prikazujejo URL-je na SERP, zato lahko poimenovanje in oblika URL-ja vplivata na stopnjo klikov. Uporabniki jih ne uporabljajo samo pri odločanju, na katero spletno stran klikniti, temveč jih uporabljajo tudi iskalniki pri ocenjevanju in razvrščanju strani.

 

Jasno poimenovanje strani

 

Da lahko iskalniki prikažejo vaše strani v iskalnih rezultatih, zahtevajo edinstvene URL-je za vsako stran na vaši spletni strani. Pri tem sta pomembni tudi jasna struktura in poimenovanje URL-jev, saj skušajo uporabniki razumeti, o čem določen URL govori. Na primer, kateri URL je bolj jasen?

 

primer.com/slascice/chocolate-pie

ali

example.com/asdf/453?=recept-23432-1123

 

Iskalci bolj verjetno kliknejo na URL-je, ki nakazujejo na informacije, ki so na tej strani, in manj verjetno kliknejo na URL-je, ki jih zmedejo.

 

URL- naslov ima manjši vpliv na rangiranje, zato ne gre pričakovati, da se boste uvrstili le na podlagi besed v imenih vaše domene / strani (glejte Google-ovo posodobitev EMD). Pri poimenovanju svojih strani ali izbiri imena domene najprej mislite na svoje uporabnike.

 

Struktura strani

 

Če na svoji spletni strani obravnavate več tem, se izogibajte navajanju strani pod neustreznimi vsebinami. Na primer:

 

example.com/commercial-litigation/alimony

 

Bolje bi bilo, če bi namesto “/commercial-litigation/” dali “/family-law/”, saj ta stran govori več o družinskem pravu, kot pa o komercialnem pravu.

 

Mape, v katerih se nahaja vsebina, lahko pošiljajo tudi signale o vrsti, ne samo o temi vsebine. Z datumom v URL-ju lahko npr. označimo vsebino, vezano na termin, čas. Medtem ko lahko URL-ji za vsebino, ki ni časovno omejena, uporabnike celo odvračajo od klika, saj se informacije zdijo zastarele. Na primer:

 

example.com/2014/ junij/kaj-je-seo/

ali

example.com/kaj-je-seo/

 

Ker tema »Kaj je SEO?« ni omejena na določen datum, je najbolje, da ima URL strukturo brez datuma, sicer tvegate, da se vaše informacije zdijo zastarele.

 

Kot lahko vidimo, sta poimenovanje strani in lokacija pomembna načina pojasnjevanja teme vaše spletne strani.

 

Dolžina URL-ja

 

Čeprav ni potrebno imeti popolnoma osnovne strukture URL-ja, številne študije kažejo, da uporabniki pogosto raje izberejo krajši URL-je. Tako kot predolgi meta-naslovi in meta-opisi, se s tremi pikami skrajšajo tudi predolgi URL-ji. Vendar pa ne skrajšajte URL-jev na račun njihovega pomena.

 

example.com/storitve/vodovodni-servis/popravilo-vodovodnih-instalacij/stranisca/poplava/

ali

example.com/vodovodni-servis/popravilo-vodovodnih-instalacij/stranisca/

 

S krajšanjem dolžine, tako da v imena strani vključite manj besed in odstranite nepotrebne podmape, boste lažje kopirali in prilepili URL-je. S tem bo spletna stran pridobila tudi več klikov.

 

Ključne besede v URL-ju

 

Če vaša stran cilja na določen izraz ali frazo, poskrbite, da jo vključite v URL. Vendar ne pretiravajte z vključevanjem ključnih besed izključno za namen SEO. Pomembno je, da pazite na ponavljajoče se ključne besede v različnih podmapah. Na primer, neko ključno besedo ste na naraven način vključili v ime strani, vendar če se ta nahaja na drugih podstraneh, ki so tudi optimizirane s to ključno besedo, lahko URL postane prenatrpan s ključnimi besedami.

 

Primer:

example.com/ seattle-zobozdravnik/zobozdravstvene storitve/zobozdravstvene krone/

 

Prekomerna uporaba ključnih besed v URL-ju lahko izgleda preveč manipulativno. Če niste prepričani, ali je vaša uporaba ključnih besed preveč agresivna, preberite URL skozi oči uporabnika in se vprašajte: “Ali izgleda dovolj smiselno in naravno? Bi na to kliknili?”

 

Statični URL-ji

 

Najboljši URL-ji so tisti, ki jih ljudje zlahka preberejo, zato se izogibajte pretiravanju rabe parametrov, številk in simbolov. S pomočjo tehnologij, kot so mod_rewrite za Apache in ISAPI_rewrite za Microsoft, lahko enostavno pretvorite dinamične URL-je, kot je ta:

 

Blog

 

v bolj berljivo statično različico, kot je ta:

 

https://web-center.si/google-algorithm-change

 

Vezaji za ločevanje besed

 

Uporaba ločil, kot so podčrtaji (_), plusi (+) ali presledki (%20), v spletnih aplikacijah ni vedno natančno opredeljena. Prav tako spletni iskalniki ne razumejo, kako ločiti besede v URL-ju, ko se te držijo skupaj (example.com/optimizefeaturedsnippets/). Za ločevanje besed v URL-ju uporabljajte vezaj (-).

 

Občutljivost na velike in male črke

 

Spletne strani bi se morale izogibati URL-jem z velikimi in malimi črkami. Namesto example.com/sladice/Recept-za-Čokoladno-torto bi bilo bolje uporabiti example.com/sladice/recept-za-čokoladno-torto.

Če ima vaše spletno mesto veliko URL-jev, ki so zapisani deloma z velikimi in malimi črkami, se ne prestrašite – vaši programerji vam lahko pomagajo. Vprašajte jih, kako dodati formulo za preusmeritev v datoteko .htaccess, ki bo samodejno spremenila vsak URL, zapisan z velikimi črkami, v URL z malimi črkami.

 

Lokacijske oznake v URL-jih

 

Nekateri lastniki lokalnih podjetij zmotno mislijo, da si lahko iskalniki sami priskrbijo lokacijske informacije in zato v URL-jih namenoma izpuščajo podatke o lokaciji njihove poslovalnice. Izjemno pomembno je,  da vsebine lokalnih spletnih strani, URL-ji in drugi spletni viri posebej omenjajo imena mest oz. lokacije.  Na ta način sporočite tako uporabnikom kot iskalnikom, kje se nahajate in kje zagotavljate svoje storitve.

FAQ o strukturi spletne strani

Zakaj je struktura spletne strani pomembna za SEO optimizacijo?

Struktura spletne strani igra ključno vlogo pri SEO iz več razlogov. Prvič, dobro organizirana struktura omogoča iskalnikom, da lažje razumejo in indeksirajo vsebino vaše spletne strani, kar lahko izboljša vašo vidnost v iskalnih rezultatih.

Drugič, jasna in logična struktura izboljša uporabniško izkušnjo, saj obiskovalcem omogoča, da hitro najdejo informacije, ki jih iščejo, kar lahko zmanjša stopnjo odboja in poveča čas, preživet na strani.

Nazadnje, učinkovita struktura spletne strani omogoča boljši prenos avtoritete (link juice) med stranmi preko notranjega povezovanja, kar lahko izboljša rangiranje posameznih strani.

Kako naj oblikujem strukturo svoje spletne strani?

Pri oblikovanju strukture vaše spletne strani upoštevajte naslednje smernice:

 • Začnite z načrtovanjem: Pred začetkom gradnje spletne strani si ustvarite vizualni načrt ali zemljevid strani, ki bo vključeval glavne kategorije in podkategorije vaše vsebine.
 • Uporabite jasno hierarhijo: Organizirajte vsebino v logično hierarhijo, kjer so glavne teme razdeljene na podteme, kar obiskovalcem in iskalnikom omogoča lažje razumevanje strukture vaše spletne strani.
 • Preprosta navigacija: Zagotovite, da je navigacija intuitivna in enostavna za uporabo, z jasno označenimi meniji in podmeniji, ki obiskovalcem omogočajo enostavno premikanje po strani.
 • Optimizirajte URL strukturo: Uporabite čiste in opisne URL-je, ki vključujejo ključne besede in odražajo hierarhijo vaše spletne strani.
 • Uporabite notranje povezave: Ustvarite smiselne notranje povezave med stranmi, ki pomagajo izboljšati navigacijo in razporeditev avtoritete po celotni spletni strani.

Kako lahko preverim, ali je moja struktura spletne strani optimizirana za iskalnike?

a preverjanje optimizacije strukture vaše spletne strani za iskalnike lahko uporabite več pristopov:

 • Uporabite orodja za SEO analizo: Orodja, kot so Screaming Frog SEO Spider, Ahrefs, ali SEMrush, lahko pregledajo vašo spletno stran in identificirajo morebitne težave s strukturo, kot so globoko zakopane strani, prekinjene povezave ali neoptimalna uporaba ključnih besed v URL-jih.
 • Preverite Google Search Console: Google Search Console ponuja vpogled v to, kako Google vidi in indeksira vašo spletno stran, vključno z informacijami o pokritosti in morebitnih težavah z indeksiranjem.
 • Testirajte uporabniško izkušnjo: Prosite nekaj uporabnikov, da testirajo vašo spletno stran in opazujte, kako enostavno najdejo informacije. Težave pri navigaciji lahko kažejo na potrebo po izboljšavi strukture.

HTTP in HTTPS

Protokol je niz “http” ali “https”, ki se nahaja pred vašim domenskim imenom. Google priporoča, da imajo vsa spletna mesta varen protokol (črka “s” v “https” označuje “varen”). Da omogočite, da lahko vaši URL-ji uporabljajo protokol https:// namesto http://, morate pridobiti SSL (Secure Sockets Layer) certifikat. SSL certifikati se uporabljajo za šifriranje podatkov.

HTTPS

Zagotavljajo, da ostanejo vsi podatki, ki jih prenašajo spletni strežnik in uporabnik, zasebni. Od julija 2018 Google Chrome za vse HTTP strani prikazuje “ni varno”, kar lahko obiskovalce odvrne od ogleda spletne strani.

 

Odlično, za nami je polovica poglavij SEO vodiča! Do sedaj smo spoznali osnove SEO in “on-site” strategije za izboljšanje uvrstitve spletne strani. Sedaj pa se bomo spustili v svet tehnične optimizacije, kjer bomo spoznali številne napredne tehnike za izboljšanje uvrščanja vaše spletne strani in povečanja prometa na njej.

FAQ o HTTP in HTTPS

Kaj je razlika med HTTP in HTTPS?

Glavna razlika med HTTP (Hypertext Transfer Protocol) in HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je v načinu, kako prenašajo podatke. HTTP je standardni protokol za prenos informacij na spletu, vendar ne zagotavlja šifriranja, kar pomeni, da so podatki poslani v nezaščiteni obliki.

To lahko omogoči napadalcem, da prestrežejo in preberejo podatke. Nasprotno, HTTPS uporablja SSL/TLS protokol za šifriranje podatkov med spletnim brskalnikom in strežnikom, kar zagotavlja varno povezavo in ščiti podatke pred prestrezanjem.

Zakaj je HTTPS pomemben za SEO in varnost spletne strani?

HTTPS je postal ključni faktor za SEO in varnost iz več razlogov:

 • Varnost: HTTPS ščiti integriteto in zaupnost podatkov med spletno stranjo in uporabnikom, kar je še posebej pomembno za spletne strani, ki obdelujejo občutljive informacije, kot so osebni podatki in plačilni podatki.
 • Zaupanje uporabnikov: Spletna mesta, ki uporabljajo HTTPS, imajo v naslovni vrstici brskalnika prikazano ključavnico, kar uporabnikom sporoča, da je stran varna in povečuje njihovo zaupanje.
 • SEO prednosti: Google je uradno potrdil, da je HTTPS rahel ranking signal, kar pomeni, da spletna mesta z varno povezavo lahko doživijo izboljšanje v svoji uvrstitvi v iskalnih rezultatih.

Kako lahko preklopim svojo spletno stran iz HTTP na HTTPS?

Preklop spletne strani iz HTTP na HTTPS zahteva več korakov:

 • Pridobitev SSL/TLS certifikata: Najprej morate pridobiti SSL certifikat od zaupanja vrednega certifikacijskega organa (CA). Nekateri spletni gostitelji ponujajo brezplačne SSL certifikate preko Let’s Encrypt ali pa lahko kupite certifikat.
 • Namestitev SSL/TLS certifikata na vaš strežnik: Po pridobitvi certifikata ga morate namestiti na svoj spletni strežnik. Postopek namestitve se lahko razlikuje glede na vašega gostitelja in uporabljeni strežnik.
 • Posodobitev spletnega mesta za uporabo HTTPS: Spremenite vse notranje povezave, da uporabljajo HTTPS namesto HTTP. To vključuje povezave do slik, skript in CSS datotek.
 • Preusmeritev HTTP prometa na HTTPS: Nastavite 301 trajne preusmeritve za vse HTTP zahteve na HTTPS, da zagotovite, da vsi obiskovalci in iskalniki dostopajo do vaše strani preko varne povezave.
 • Posodobitev nastavitev v orodjih za spletno analitiko in Google Search Console: Ne pozabite posodobiti URL-ja vaše spletne strani na HTTPS v Google Search Console in drugih orodjih za analitiko, da boste lahko še naprej spremljali promet in učinkovitost vaše spletne strani.

FAQ o on site optimizaciji

Kaj je on site optimizacija?

On site optimizacija je proces optimizacije elementov na spletni strani, da izboljšamo njeno vidnost v iskalnikih. To vključuje optimizacijo vsebine, strukture spletne strani, meta oznak in drugih elementov na strani.

Zakaj je raziskava ključnih besed pomembna za ustvarjanje vsebine?

Raziskava ključnih besed je pomembna, ker nam pomaga razumeti, kako ciljna publika išče informacije, povezane z našimi storitvami ali produkti. To znanje nam omogoča ustvarjanje relevantne in koristne vsebine, ki zadovolji potrebe uporabnikov in izboljša našo vidnost v iskalnikih.

Kako lahko ustvarim 10x boljšo vsebino od konkurence?

Da ustvarite 10x boljšo vsebino, najprej analizirajte vsebino, ki se trenutno uvršča visoko za vaše ciljne ključne besede. Nato ustvarite vsebino, ki je bolj obsežna, bolje raziskana, bolj uporabna in bolje oblikovana od te konkurenčne vsebine. Cilj je zagotoviti izjemno vrednost, ki presega vse, kar je trenutno na voljo.

Kaj so meta naslovi in kako jih lahko optimiziram?

Meta naslovi so HTML elementi, ki določajo naslov spletne strani. Za optimizacijo meta naslovov vključite ciljne ključne besede, ohranite jih kratke in jedrnate (50–60 znakov) ter poskrbite, da so privlačni in relevantni za vsebino strani.

Kako lahko optimiziram meta opise za boljšo stopnjo klikov (CTR)?

Za optimizacijo meta opisov napišite privlačne in informativne opise, ki jasno povzemajo vsebino strani in vključujejo ciljne ključne besede.

Meta opisi bi morali spodbuditi uporabnike k kliku, tako da obljubijo vrednost ali rešitev, ki jo bodo našli na strani. Ohranite dolžino med 150 in 160 znaki, da preprečite skrajšanje v rezultatih iskanja.

Kaj je pomembno vedeti o strukturi URL-jev?

Dobra struktura URL-ja je kratka, jasna in vključuje ključne besede. Izogibajte se uporabi nepotrebnih parametrov, številk in simbolov.

Uporabite vezaje za ločevanje besed in se izogibajte velikim črkam. Dobro strukturirani URL-ji izboljšajo uporabniško izkušnjo in lahko prispevajo k boljšemu rangiranju v iskalnikih.

Kako lahko zagotovim, da je moja spletna stran varna za uporabnike?

Za zagotovitev varnosti uporabnikov preklopite svojo spletno stran na HTTPS protokol z namestitvijo SSL certifikata. To šifrira podatke, prenesene med spletnim strežnikom in brskalnikom uporabnika, ter preprečuje prestrezanje občutljivih informacij.

Kako lahko preprečim podvojeno vsebino na svoji spletni strani?

Da preprečite podvojeno vsebino, zagotovite, da vsaka stran na vaši spletni strani ponuja edinstveno in relevantno vsebino. Uporabite oznako “rel=canonical”, ko je to potrebno, da iskalnikom sporočite, katera različica strani je “kanonična” ali prednostna.

Prav tako redno preverjajte svojo spletno stran za morebitne podvojene vsebine in jih ustrezno združite ali preusmerite.

Kako lahko izboljšam notranje povezovanje na svoji spletni strani?

Izboljšate lahko notranje povezovanje tako, da ustvarite logično hierarhijo in strukturo vaše spletne strani, ki omogoča enostavno navigacijo.

Uporabite relevantna sidrna besedila, ki jasno opisujejo ciljno stran, in zagotovite, da so povezave smiselno razporejene po celotni vsebini vaše spletne strani. Izogibajte se prekomernemu notranjemu povezovanju z enakim sidrnim besedilom.

Kako lahko preverim, ali moja spletna stran sledi najboljšim praksam on site optimizacije?

Za preverjanje, ali vaša spletna stran sledi najboljšim praksam on-site optimizacije, uporabite orodja za SEO analizo, kot so Google Search Console, SEMrush, Moz ali Ahrefs.

Ta orodja vam lahko pomagajo identificirati tehnične napake, podvojeno vsebino, težave z meta oznakami in druge elemente, ki bi lahko vplivali na vašo SEO uspešnost.

Prav tako redno spremljajte svojo spletno stran za morebitne posodobitve algoritma in prilagodite svojo strategijo temu.

Kako lahko izboljšam hitrost nalaganja moje spletne strani?

Izboljšate lahko hitrost nalaganja vaše spletne strani z optimizacijo slik, zmanjšanjem velikosti CSS, JavaScript in HTML datotek, uporabo tehnike “lazy loading” za slike in videoposnetke, izbiro hitrega spletnega gostovanja in uporabo omrežja za dostavo vsebine (CDN).

Prav tako redno preverjajte hitrost vaše spletne strani z orodji, kot so Google PageSpeed Insights ali GTmetrix, in izvajajte priporočene izboljšave.

Dodaj komentar

4 thoughts on “On site optimizacija – Vodič 2024

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Oddani komentarji