" />

SEO optimizacija spletnih strani - Vodič

Dobrodošli na poti spoznavanja procesa SEO optimizacije spletnih strani!
Ta vodič je namenjen vsem, ki želite spoznati osnove SEO optimizacije in nadgraditi svoje obstoječe znanje.

Uvod

Vodič opiše vse glavne vidike SEO optimizacije spletnih strani, od iskanja ključnih besed, do tega, da vaša spletna stran postane prijazna uporabnikom (iskalcem) in vse do ustvarjanja podpornih povezav.

Svet optimizacije spletnih strani je zapleten in nenehno spreminjajoč, vendar pa so osnovni koraki dokaj enostavni in razumljivi, hkrati pa lahko že majhna količina SEO znanja naredi veliko razliko pri rangiranju vaše spletne strani oz. trgovine. Brezplačno SEO izobraževanje je na voljo za vse, ki želite izboljšati uvrščanje vaše spletne strani na Googlu in tako povečati število konverzij, ki vam jih spletna stran prinaša.

Združite obstoječe znanje in naše nasvete, da izboljšate svoje rezultate!

Osnove optimizacije spletnih strani

Ste že slišali za Maslowo hierarhijo potreb? Gre za psihološko teorijo, ki izpostavlja prednost temeljnih fizioloških človeških potreb (zrak, voda in fizična varnost) pred psihološkimi potrebami (kot so raziskovanje, razumevanje, umetnost, spoštovanje, družbena pripadnost). Da lahko začutimo potrebe na višji stopnji, morajo biti najprej zadovoljene osnovne potrebe. Kot primer lahko navedemo naslednje: oseba ne bo začutila potrebe po spoštovanju ali raziskovanju, če ne bo pred tem zadovoljila osnovne fiziološke potrebe, npr. potrebe po hranjenju.

 

Tudi v svetu SEO optimizacije imamo podobno piramido, ki predstavlja izhodiščno točko vodiča.

 

Guide to SEO Basics

 

Kot lahko vidite, se temelj SEO optimizacije spletnih strani začne z zagotavljanjem dostopnosti za indeksiranje spletne strani in se od tam pomika navzgor.

 

SEO vodič za začetnike sestavlja sedem ključnih korakov, ki vodijo k izboljšanju pozicije spletne strani:

 

 1. Pomen “pajkov” pri indeksiranju vaše spletne strani.
 2. Zagotovite relevantno in kakovostno vsebino, ki ustreza iskalnim nizom.
 3. Optimizirajte vsebino in ključne besede za uporabnike in iskalnike.
 4. Poskrbite za dobro uporabniško izkušnjo, hitrost nalaganja spletne strani, funkcionalnost in privlačen dizajn.
 5. Pripravite kakovostno vsebino s povezavami, ki jo bodo delili tudi drugi uporabniki.
 6. Uporabite privlačen naslov, URL in opis, ki bodo povečali stopnjo klikov na vašo spletno stran.
 7. Uporabite “schema markup”, ki bo pripomogel k izstopajočim zadetkom vaše spletne strani.

Poglavja v spletnem vodiču

1. POGLAVJE: OSNOVE OPTIMIZACIJE SPLETNIH STRANI (SEO)

Kaj je optimizacija spletnih strani (SEO) in zakaj je pomembna?

2. POGLAVJE: KAKO DELUJEJO ISKALNIKI – ISKANJE, INDEKSIRANJE IN RAZVRŠČANJE

Najprej mora Google indeksirati vašo spletno stran.

Če vas iskalniki ne najdejo, se posledično vaša stran ne bo rangirala visoko med zadetki, zato vas uporabniki ne bodo našli. V tem poglavju je opisano, kako se “pajki” premikajo po brskalniku, da bi našli vašo spletno stran in jo dodali v svoje indekse.

3. POGLAVJE: RAZISKAVA KLJUČNIH BESED

Vživite se v vlogo uporabnika in razmislite, katere informacije so zanj pomembne.

Pristop, ki ga zagovarjamo, se imenuje “user first”. Zakaj ravno ta? Iskalniki ga nagradijo! Poglavje zajema raziskavo ključnih besed in uporabo drugih metod za ugotavljanje, kaj iščejo vaši uporabniki.

4. POGLAVJE: ON SITE OPTIMIZACIJA

Bodite kreativni, da zagotovite odlično uporabniško izkušnjo.

Obsežno poglavje oriše pomen osnov znanja optimizacije, dobre uporabniške izkušnje, arhitekture spletne strani in izpostavi načine, s katerimi lahko prilagodite spletno stran, da povečate obisk uporabnikov.

5. POGLAVJE: TEHNIČNA OPTIMIZACIJA

Osnovno tehnično znanje vam bo pomagalo optimizirati spletno stran za iskalnike in vzpostaviti kredibilnost.

Z implementacijo odzivnega dizajna in drugih tehničnih elementov, kot so strukturirani podatki in meta oznake, lahko Googlu zagotovite ogromno informacij. Te mu pomagajo pri razvrstitvi vaše spletne strani na višja mesta med zadetki.

6. POGLAVJE: GRADNJA PODPORNIH POVEZAV IN IZBOLJŠANJE DOMENSKE AVTORITETE

Ko so obkljukani vsi zgoraj našteti koraki, je čas, da izboljšate svoja mesta s pridobivanjem podpornih povezav z drugih spletnih strani.

7. POGLAVJE: MERJENJE IN SLEDENJE SEO REZULTATOM

Bistvo uporabe katerekoli strategije je vedeti, kaj deluje in kaj ne. Zato morate natančno slediti svojemu delu in njegovemu vplivu na rangiranje vaše spletne strani. Na ta način boste iz meseca v mesec prilagajali svoj pristop do dela in optimizirali čas, ki ga porabite za izvajanje optimizacije spletne strani.

SLOVAR SEO IZRAZOV

Spoznavanje procesa optimizacije spletnih strani (SEO) se lahko včasih zdi kot učenje tujega jezika z vsemi žargoni in izrazi. Ta slovarček vam bo pomagal razumeti vse nove termine.

Ali moram prebrati celoten vodič?

Če želite izboljšati rezultate organskih zadetkov vaše spletne strani, hkrati pa o postopku optimizacije ne veste prav veliko, vam v branje priporočamo celoten SEO vodič. Poskušali smo ga zapisati na jedrnat in razumljiv način. Učenje SEO osnov je namreč pomemben prvi korak pri doseganju vaših ciljev na spletu.

Ste navdušeni nad izvajanjem optimizacije, a se vam je zataknilo? Ne obupajte! V podjetju Web Center smo tukaj, da vam pomagamo na vsakem koraku optimizacije vaše spletne strani. Če si želite izvajati optimizacijo, vendar za ta precej kompleksen proces nimate časa ali pa kadra, vam z veseljem priskočimo na pomoč.

Veseli smo, da lahko predajamo naše znanje in pomagamo pri izboljšanju vaših poslovnih uspehov!

Sedaj pa popijte skodelico kave in se zatopite v prvo poglavje SEO spletnega vodiča.

Pogosta vprašanja

Kaj je SEO optimizacija?

SEO optimizacija, pogosto imenovana tudi optimizacija spletnih strani, je kompleksen proces nadgradnje in prilagajanja spletne strani, da bi izboljšali njeno vidnost pri iskanjih v iskalnikih, kot je Google.

Osnovni namen SEO optimizacije spletnih strani je pridobiti več obiskovalcev spletno stran iz ključnih besed, ki so relevantne za vašim izdelkom ali storitvam. Večji obisk vodi do večje konverzije, kar neposredno vpliva na povečanje prodaje in prepoznavnosti blagovne znamke.

Kako optimizirati spletno stran?

SEO optimizacija je kompleksen proces, ki za uspešno izvedbo pogosto zahteva znanje in izkušnje strokovnjaka s področja SEO optimizacije. Celovit pristop zajema:

Kakšna je cena SEO optimizacije?

Razpon cen za SEO optimizacijo spletnih strani se v Sloveniji giblje od 50, pa vse do nekaj tisoč evrov mesečno. Cena za optimizacijo vaše spletne strani je odvisna od vašega obstoječega stanja, števila ključnih besed in kategorij, ter zahtevnosti le teh. Ponudba za SEO optimizacijo se pripravi za vsako stranko.

Več si lahko preberete v članku seo optimizacija cena.

Kaj je spletna optimizacija?

Spletna optimizacija je proces, s katerim vplivamo na vidnost spletne strani v iskalnikih. Takšne zadetke na googlu imenujemo tudi organski zadetki. Je nepogrešljiv del spletnega oglaševanja, ki v večini primerov nudi najnižjo ceno na nakup (CPC).

“Spletna optimizacija” je sopomenka za “SEO optimizacijo” in “optimizacijo spletnih strani”, vendar se ta izraz v praksi ne uporablja tako pogosto.

Zakaj je optimizacija spletne strani pomembna?

Kar 75 % ljudi si ogleda rezultate zgolj na prvi strani Googla. V kolikor vas Google uvrsti med prve zadetke za določeno ključno besedo, boste na svojo spletno stran pripeljali nove uporabnike, ki se v tem trenutku zanimajo za vašo storitev ali izdelek.

Višje, kot bodo vaše pozicije, več obiskovalcev bo vaša spletna stran imela. Posledično boste prijeli več naročil, klicev, povpraševanj… in s tem izboljšali prodajo vaših izdelkov oz. storitev.

ZAKAJ SE ODLOČITI ZA SEO?

Prvi zadetek v Google brskalniku ima povprečni CTR vrednosti 31.7 %.
Prvi organski zadetek na Googlu ima 10-krat večjo verjetnost za klik uporabnika kot 10. zadetek.
Strani z naslovi v obliki vprašanja imajo 14.1 % višji CTR od tistih, ki tega nimajo.

KONTAKT

  Dodaj komentar

  6 thoughts on “SEO optimizacija spletnih strani – Vodič

   1. Pozdravljena Ana, prodajni rezultati SEO optimizacije se običajno pokažejo v 4-6 mesecih. Napredek v vaših pozicijah pa je običajno viden že po prvem mesecu sodelovanja.

  1. Pozdravljeni, pri prenovi naše spletne strani so pozicije občutno padle vir: Google search console. Je to normalno in se bodo v nekaj dneh vrnile na prejšnjo raven ali moramo ukrepati na kakšen drugačen način?
   Lep dan,
   Patrik

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Oddani komentarji