" />

Tehnična optimizacija

Osnovno tehnično znanje vam bo pomagalo optimizirati spletno stran za iskalnike.

Uvod

 

 

 

Zdaj, ko ste na podlagi raziskav ključnih besed naredili kvalitetne vsebine, je pomembno, da se prepričate, da ni berljiva samo s strani ljudi, ampak tudi z iskalniki!

 

Ne potrebujete odličnega tehničnega razumevanja teh konceptov, vendar je pomembno razumeti, kaj ta tehnična sredstva naredijo, da lahko inteligentno govorijo o njih z razvijalci. Razumevanje tehničnega dela  je pomembeno, ker boste določene popravke najverjetneje morali urediti. Verjetno ne bodo imeli prednostnih nalog za vaša vprašanja, če ne razumejo vaše prošnje ali vidijo njen pomen. Ko vzpostaviš verodostojnost in zaupanje s svojim devsom, lahko začneš odtrgati birokracijo, ki pogosto blokira ključno delo, da se opravi.

 

 

 

Kaj pomeni ta beseda?

 

Če imate težave s katero koli besedo v tem vodiču, smo za vas pripravili slovar SEO izrazov in pojmov.

 

Oglejte si slovar SEO izrazov in pojmov.

 

 

 

SEO-ji potrebujejo tehnično podporo programerjev, da bodo rezultati najboljši

 

To je ključnega pomena, da imate zdrav odnos z razvijalci, tako da se lahko uspešno spopadate s SEO izzivi z obeh strani. Ne čakajte, da tehnična težava povzroči negativne posledice za SEO. Namesto tega združite moči za fazo načrtovanja, da bi se v celoti izognili težavam. Če tega ne storiš, te lahko kasneje stane čas in denar.

 

Poleg podpore med ekipami je razumevanje tehnične optimizacije za SEO bistvenega pomena, če želite zagotoviti, da so vaše spletne strani strukturirane tako za ljudi kot za plazilnike. V ta namen smo to poglavje razdelili na tri oddelke:

 

 1. Kako delujejo spletne strani
 2. Kako iskalniki razumejo spletne strani
 3. Način interakcije uporabnikov s spletnimi stranmi

 

Ker lahko tehnična struktura strani močno vpliva na njeno delovanje, je za vse ključnega pomena, da razumejo ta načela. Prav tako bi bilo dobro deliti ta del vodnika z programerji, pisci vsebin in oblikovalci, tako da bodo vse strani, ki sodelujejo v gradnji spletne strani, na isti strani.

 

Kako delujejo spletne strani?

 

Če je optimizacija iskalnika proces optimizacije spletne strani za iskanje, SEO-ji potrebujejo vsaj osnovno razumevanje stvari, ki jo optimizira!

 

Spodaj orisamo pot spletne strani od nakupa domenskega imena vse do njegovega popolnoma uprizanega stanja v brskalniku. Pomembna komponenta potovanja spletne strani je kritična pot uprizanja, ki je postopek brskalnika, ki kodo spletnega mesta spremeni v ogledno stran.

 

Vedeti to o spletnih straneh je pomembno za SEO razumeti iz nekaj razlogov:

 

 • Koraki sestavljanja spletnih strani lahko vplivajo na hitrost nalaganja strani, ki je pomembna za ohranitve uporabnikov na vašem spletnem mestu, temveč je tudi eden od Googlovih dejavnikov razvrščanja.
 • Google izpisuje druge vire,  kot je npr. JavaScript. Google bo najprej pogledal stran brez JavaScripta, nato pa bo nekaj dni do nekaj tednov kasneje, renderiral JavaScript, kar pomeni SEO-kritične elemente, ki so dodani na stran z Uporabo JavaScript ne bodo bile indeksirane.

 

Predstavljajte si, da je postopek nalaganja spletne strani vaš prevoz v delo. Pripravite se doma, zberite stvari, da pridete v pisarno, nato pa pojdite po najhitrejši poti od doma do svojega dela. Neumno bi bilo, če bi si obuli samo enega od čevljev, izbrali daljšo pot do dela, odvrzili stvari v pisarno, potem pa se takoj vrnili domov po svoj drugi čevelj, kajne? To počnejo neučinkovite spletne strani. To poglavje vas bo naučilo, kako diagnosticirati, kje je vaše spletno mesto morda neučinkovito, kaj lahko storite za racionalizacijo in pozitivne posledice na lestvicah in uporabniški izkušnji, ki lahko nastanejo zaradi te racionaliziranosti.

 

Preden lahko dostopate do spletne strani, jo je treba nastaviti!

 

 1. Ime domene je kupljeno. Imena domen, kot so web-center.si, so kupljena v registratorju domen, kot je GoDaddy ali HostGator. Ti registrarji so samo organizacije, ki upravljajo rezervacije imen domen.
 2. Ime domene je povezano z IP naslovom. Internet ne razume imen, kot je »web-center.si« kot naslove spletnih mest brez pomoči strežnikov domenskih imen (DNS). Internet uporablja vrsto številk, imenovanih naslov internetnega protokola (IP) (ex: 127.0.0.1), vendar želimo uporabiti imena, kot je web-center.si, ker si jih ljudje lažje zapomnijo. Uporabiti moramo DNS, da povežemo ta človeku berljiva imena s strojno berljivimi številkami.

 

Kako spletna stran pride od strežnika do brskalnika?

 

 1. Uporabnik zahteva domeno. Zdaj, ko je ime povezano z IP naslovom prek DNS, lahko ljudje zahtevajo spletno stran tako, da vnesejo ime domene neposredno v svoj brskalnik ali s klikom na povezavo do spletne strani.
 2. Brskalnik naredi zahtevo. Ta zahteva za spletno stran naj poziva brskalnik, za iskanje DNS, da pretvori ime domene v njegov IP naslov. Brskalnik nato strežniku zahteva kodo, ki jo je vaša spletna stran zgradila, kot so HTML, CSS in JavaScript.
 3. Strežnik pošilja vire. Ko strežnik prejme zahtevo za spletno stran, pošlje datoteke spletnih strani, ki so sestavljene v brskalniku
 4. Brskalnik sestavi spletno stran. Brskalnik je zdaj prejel vire od strežnika, vendar mora še vedno sestaviti vse skupaj, da bodo iskalci videli spletno stran v iskalniku. Ko brskalnik razčleni in organizira vse vire spletne strani, ustvarja model predmeta dokumenta (DOM). DOM je tisto, kar lahko vidite, ko z desno tipko miške kliknete in »pregledajte element« na spletni strani v brskalniku Chrome (naučite se preveriti elemente v drugih brskalnikih).
 5. Brskalnik zahteva končne zahteve. Brskalnik bo prikazal spletno stran šele po tem, ko se prenese, razčleni in izvrši vsa potrebna koda strani, zato bo v tem trenutku, če brskalnik potrebuje kakšno dodatno kodo za prikaz vaše spletne strani, naredil dodatno zahtevo vašega strežnika.
 6. Spletno mesto se prikaže v brskalniku. Uh! Po vsem tem je bilo vaše spletno mesto zdaj preoblikovano (rendered) iz kode v tisto, kar vidite v brskalniku.

 

Pogovorite se z razvijalci o async!

 

Nekaj, kar se lahko pogovarjaš z razvijalci spletnih strani, je skrajšanje oblikovanja poti z nastavitvijo skriptov na “async” , kadar niso potrebna, saj lahko vaše spletne strani naloži hitreje. Async pove DOM, da se lahko še naprej sestavi medtem ko brskalnik prilaga skripte, ki so potrebni za prikaz vaše spletne strani. Če se mora DOM ustaviti vsakič, ko brskalnik priloži skript (imenovan “skript za blokiranje renderja”), lahko bistveno upočasni nalaganje strani. To bi bilo isto, kot bi šel ven jest s prijatelji in bi moral ustaviti pogovor vsakič, ko gre eden od vas do pulta po naročilo, pogovor bi pa nadaljevali šele takrat ko se vrne. Z asyncom lahko vi in vaši prijatelji še naprej klepetate tudi takrat, ko gre eden od vas naročit. Morda boste želeli vnesti tudi druge optimizacije, ki jih lahko izvajajo razvijalci za skrajšanje kritične poti utoriranja, kot je odstranjevanje nepotrebnih skriptov v celoti, kot so stari sledilni skripti.

 

Zdaj, ko veste, kako se spletna stran pojavi v brskalniku, se bomo osredotočili na na kodo (programske jezike), ki se uporabljajo za izdelavo teh spletnih strani.

 

Najpogostejši trije so:

 

 • HTML – Kaj piše na spletni strani (naslovi, vsebina telesa itd.)
 • CSS – Kako izgleda spletna stran (barva, pisave itd.)
 • JavaScript – Kako se obnaša spletna stran (interaktivno, dinamično itd.)

 

To sliko je navdihnil fantastičen primer Alexis Sanders v “JavaScript & SEO: Making Your Bot Experience As Good As Your User Experience”

 

HTML: Kaj piše na spletni strani

 

HTML pomeni jezik za označevanje hiper texta in služi kot hrbtenica spletne strani. Elementi, kot so naslovi, odstavki, seznami in vsebina, so vsi opredeljeni v HTML.

 

Tukaj je primer spletne strani in izgled ustreznega HTML-ja:

 

To je posnetek zaslona iz W3schools.com, naše najljubše mesto za učenje in praksoHTML, CSS in JavaScript.

 

Vedeti HTML jezik je pomembno za SEO, ker je tisto, kar živi “pod pokrovom” katere koli strani, ki jo ustvarijo ali delajo na. Medtem ko vaš CMS ne zahteva, da napišete svoje strani v HTML (ex: izbira “hiperpovezava” vam bo omogočila, da ustvarite povezavo, ne da bi morali vnesti v “a href=”), je to tisto, kar spreminjate vsakič, ko naredite nekaj na spletni strani, kot je dodajanje vsebine, spreminjanje sidra besedila notranjih povezav,  in tako naprej. Google poiska po teh elementih HTML, da ugotovi, kako pomemben je vaš dokument za določeno poizvedbo. Z drugimi besedami, kaj je v vašem HTML igra veliko vlogo pri tem, kako se vaša spletna stran uvršča v Google ekološko iskanje!

 

CSS: Kako izgleda spletna stran

 

CSS pomeni “cascading style sheets” (kaskadni slogovni listi), in to je tisto, kar povzroča, da vaše spletne strani prevzamejo določene pisave, barve in postavitve. HTML je bil ustvarjen tako, da opisuje vsebino, namesto da bi jo slogoval, zato je CSS, ko je vstopil v sceno, spremenil igro. S CSS-jom bi lahko spletne strani “počistili”, ne da bi bilo potrebno ročno kodirati slogov v HTML vsake strani – oteževalni postopek, še posebej za velike strani.

 

Šele leta 2014 je Googlov sistem za indeksiranje začel prikazovati spletne strani bolj kot dejanski brskalnik, v nasprotju z brskalnikom samo za besedilo. Black-hat SEO vaja, ki je poskušala kapitalizirati na Googlovem starejšem indeksnem sistemu, je skrivala besedilo in povezave preko CSS za namene manipulacije lestvic iskalnikov. Ta vaja “skritega besedila in povezav” je kršitev Googlovih smernic kakovosti.

 

Komponente CSS, za katere bi morali SEO-ji skrbeti:

 

 • Ker lahko se lahko slogovne direktive nahajajo v zunanjih datotekah slogovnih listov (DATOTEKE CSS) namesto HTML vaše strani. To naredi vašo stran manj kodno težko, zmanjša velikosti prenosa datotek in hitrejše se naloži.
 • Brskalniki morajo še vedno narediti prenos virov, kot je vaša CSS datoteka, tako da stisnjenje lahko vaše spletne strani naloži hitreje
 • To, da so vaše strani bolj vsebinske kot kodno težke, lahko vodi do boljšega indeksiranja vsebine spletnega mesta.
 • Uporaba CSS za skrivanje povezav in vsebine lahko vaše spletno mesto ročno kaznova in odstrani iz Googlovega indeksa.

 

JavaScript: Kako se spletna stran vede

 

V prejšnimi leti interneta so bile spletne strani zgrajene z HTML- jem. Ko je prišel CSS, je imela vsebina spletne strani možnost, da prevzame nekaj sloga. Ko je vstopil programski jezik JavaScript v sceno, so lahko spletne strani ne samo imele strukturo in slog, ampak so lahko bile tudi dinamične.

 

JavaScript je odprl veliko priložnosti za nestatično ustvarjanje spletnih strani. Ko nekdo poskuša dostopati do strani, izboljšane s tem programski jezik, bo brskalnik tega uporabnika izvršil JavaScript proti statičen HTML, ki ga je strežnik vrnil, kar bo povzročilo spletno stran, ki oživi z nekakšno interaktivnostjo.

 

V akciji ste zagotovo videli JavaScript – morda ga niste poznali! To je zato, ker JavaScript lahko naredi skoraj vse na strani. Lahko ustvari pojavno okno ali pa zahteva sredstva drugih ponudnikov, kot so oglasi, da se prikažejo na vaši strani.

 

client-side rendering proti server-side rendering

 

JavaScript lahko predstavlja nekaj težav za SEO, čeprav iskalniki ne gledajo na JavaScript enako kot obiskovalci. To je zaradi odjemalske strani (client-side) v primerjavi s strežniškim ugasnjenjem (server-side). Večina JavaScripta se izvrši v brskalniku odjemalca. Server-side datoteke se izvršijo v strežniku, ta jih pa pošlje brskalniku v njihovem popolnoma rendered stanju.

 

SEO-kritični elementi strani, kot so besedilo, povezave in oznake, ki so naložene na strani odjemalca z JavaScriptom, namesto da bi bili predstavljeni v vašem HTML- ju, so nevidni iz kode vaše strani, dokler jih ne ukažete. To pomeni, da nebodo iskalniki videli, kaj je v vašem JavaScriptu – vsaj ne na začetku.

 

Google pravi, da dokler ne blokirate Google-bota pred plazenjem po javascript datotekah, bodo sposobni renderat in razumeti vaše spletne strani tako kot brskalnik lahko, kar pomeni, da mora Google-bot videti enake stvari kot uporabnik, ki si ogleda spletno mesto v svojem brskalniku. Vendar zaradi tega “drugi val indeksiranja” za JavaScript na strani odjemalca, lahko google pogreša nekatere elemente, ki so na voljo le, ko se JavaScript izvrši.

 

Obstajajo tudi nekatere druge stvari, ki bi lahko šle narobe med Google-botovim procesom renderja vaših spletnih strani, kar lahko Googlu prepreči razumevanje, kaj vse vsebuje JavaScript:

 

 • Blokirali ste Google-bot iz JavaScript virov (ex: z roboti.txt, kot smo izvedeli v poglavju 2)
 • Strežnik ne more obravnavati vseh zahtev za preiskanje po vsebini
 • JavaScript je preveč zapleten ali za časom, da bi Google-bot razumel
 • JavaScript ne naloži vsebine strani, dokler pajek ne konča s stranjo in se premaknil naprej.

 

Morate pa paziti, saj medtem, ko JavaScript odpira veliko možnosti za izdelavo spletne strani, lahko ima tudi nekaj resnih posledic za vaš SEO, če niste previdni.

 

K sreci obstaja način, da preverite, ali Google vidi isto stvar kot vaši obiskovalci. Če želite videti stran, kako Google-bot ogleda vašo stran, uporabite orodje »Pregled URL-ja« google iskalne konzole. Preprosto prilepite URL strani v iskalno vrstico GSC:

 

Od tod kliknite “Preizkusi URL v živo”.

 

Ko Google-bot ponovno zabeleži vaš URL, kliknite »Ogled preizkušene strani« in si oglejte, kako se vaša stran rendera.

 

Če kliknete zavihek »Screenshot« poleg »HTML«, je prikazano, kako Pametni telefon Google-bot prikazuje vašo stran.

 

V zameno boste videli, kako Googlebot vidi vašo stran v primerjavi s tem, kako lahko obiskovalec (ali vi) vidite stran. Na zavihku »Več informacij« vam bo Google prikazal tudi seznam vseh virov, ki jih morda niso mogli dobiti za url, ki ste ga vnesli.

 

Razumevanje načina dela spletnih strani je odlična podlaga za to, o čem bomo govorili naslednje: tehnične optimizacije, ki bodo Googlu pomagale bolje razumeti strani na vaši spletni strani.

 

Kako iskalniki razumejo spletne strani

 

Predstavljajte si, da ste iskalec, ki skenira članek z 10.000 besedami o peki torte. Kako prepoznati avtorja, recept, sestavine ali korake, potrebne za peko torte? Tu pride označevanje sheme. Omogoča, da imajo iskalniki bolj specifične klasifikacije za vrsto informacij na vaši strani.

 

Shema je način označevanja ali organiziranja vsebine, tako da iskalniki bolje razumejo, kaj so določeni elementi na vaših spletnih straneh. Ta koda zagotavlja strukturo vaših podatkov, zato se shema pogosto imenuje »strukturirani podatki«. Postopek strukturiranja vaših podatkov se pogosto imenuje »označevanje«, ker svojo vsebino označujete z organizacijsko kodo.

 

JSON-LD je Googlova prednostna oznaka sheme (napovedana maja ’16), ki jo podpira tudi Bing. Če si želite ogledati celoten seznam tisočih oznak sheme, ki so na voljo, obiščite Schema.org ali si oglejte Google Developers Uvod v strukturirane podatke za dodatne informacije o tem, kako izvajati strukturirane podatke. Ko izvedete strukturirane podatke, ki najbolje ujemajo vaše spletne strani, lahko označite z Googlovim orodjem za testiranje strukturiranih podatkov.

 

Poleg tega, da lahko boti, kot je Google, razumejo, za kaj gre v določenem kosu vsebine, lahko označevanje sheme omogoči tudi, da posebne funkcije spremljajo vaše strani v SERP-ih. Te posebnosti se imenujejo »bogati snippetsi«, verjetno ste jih videli v akciji. To so stvari, kot so:

 

 • Top Zgodb
 • Ocena z zvezdicami
 • Iskalna polja povezav do spletnih mest
 • Recepti

 

Ne pozabite, uporaba strukturiranih podatkov lahko pomaga omogočiti, da je bogat delček prisoten, vendar ga ne zagotavlja. Druge vrste bogatih delcev bodo po možnosti dodane v prihodnosti, ko se bo uporaba označevanja sheme povečala.

 

Nekaj zadnjih nasvetov za uspeh sheme:

 

 • Na strani lahko uporabite več vrst označevanja sheme. Če pa označite en element, kot je npr. izdelek, so na strani tudi navedeni drugi izdelki, morate te izdelke tudi označiti.
 • Vsebine, ki niso vidne obiskovalcem, ne označite in upoštevajte Googlove smernice za kakovost. Če na primer na stran dodate strukturirano oznako pregleda, se prepričajte, da so ti pregledi dejansko vidni na tej strani.
 • Če imate podvojene strani, Google zahteva, da vsako podvojeno stran označite z strukturirano oznako, ne le s originalno različico.
 • Zagotovite izvirno in posodobljeno (po potrebi) vsebino na strukturiranih podatkovnih straneh.
 • Strukturirano označevanje mora biti točen odsev vaše strani.
 • Poskusite uporabiti najbolj določeno vrsto oznake sheme  za vsebino.
 • Označene ocene ne smejo biti napisane s strani podjetja. To bi morali biti resnični neplačani pregledi poslovanja dejanskih strank.

 

Povejte iskalnikom o vaših prednostnih straneh s kanonikalizacijo

 

Ko Google išče po isti vsebini na različnih spletnih straneh, včasih ne ve, katero stran naj indeksira v rezultatih iskanja. Zato je bila rel=”canonical” oznaka izmišljena: za pomoč iskalnikom boljše indeksirati želene različice vsebine in ne vseh njenih dvojnikov.

 

Oznako rel=”canonical” omogoča, da iskalnikom poveste, kje se nahaja končna različica vsebine. V bistvu praviš, “Hej iskalnik! Tega ne indeksiraj; namesto tega indeksira to  izvorno stran.” Torej, če želite znova razglasiti del vsebine, ne glede na to, ali točno ali rahlo spremenjeno, vendar ne želite tvegati ustvarjanja podvojene vsebine, je “canonical” oznaka tukaj, da reši dan.

 

Pravilna “canonicalization” zagotavlja, da ima vsak edinstveni kos vsebine na vaši spletni strani le en URL. Če želite iskalnikom preprečiti indeksiranje več različic posamezne strani, Google priporoča, da imate na vsaki strani na vašem spletnem mestu samo-sklicovno canonical oznako. Brez canonical oznake pove Google, katera različica vaše spletne strani je prednostna, https://www.example.com lahko bi dobili indeksirani ločeno od https://example.com, ustvarjanje dvojnikov.

 

“Izogibajte se podvojeni vsebini” je internetno pravilo, in to iz dobrega razloga! Google želi nagraditi spletna mesta z edinstveno, dragoceno vsebino – ne pa z vsebino, ki je vzeta iz drugih virov in se ponavlja na več straneh. Ker želijo delavci zagotoviti najboljšo izkušnjo iskalca, bodo le redko prikazali več različic iste vsebine, namesto tega pa se bodo  odločili, da bodo prikazali le canonicalizirano različico, ali če canonicalna oznaka ne obstaja, ne glede na to, katera različica se jim zdi najverjetneje original.

 

Razločevanje med filtriranjem vsebine in kaznimi za vsebino

 

Podvojenih vsebinskih kazni ni. Lahko pa poskusite, da podvojena vsebina ne bi povzročala težav z indeksi z oznako rel=”canonical”. Ko obstajajo dvojnici strani, bo Google izbral canonical in filtriral druge iz rezultatov iskanja. To ne pomeni, da ste bili kaznjeni. To samo pomeni, da želi Google pokazati samo eno različico vaše vsebine.

 

Zelo pogosto je tudi, da imajo spletna mesta zaradi možnosti razvrščanja in filtriranja več podvojenih strani. Na primer, na spletnem mestu za e-trgovanje imate morda izrazno krmarjenje, ki obiskovalcem omogoča, da zožijo izdelke, da poiščejo točno to, kar iščejo, na primer funkcijo »razvrsti po«, ki poustvarje rezultate na strani kategorije izdelkov od najnižje do najvišje cene. Tako lahko ustvarite URL, ki je podoben temu: example.com/mens-shirts?sort=price_ascending. Dodajte več možnosti sort/filtra, kot so barva, velikost, material, blagovna znamka itd. in samo pomislite na vse različice vaše glavne strani kategorije izdelkov, ki bi jo ustvarili!

 

Način interakcije uporabnikov s spletnimi mesti

 

V poglavju 1 smo dejali, da kljub SEO stoji za optimizacijo iskalnikov, SEO je toliko za ljudi, kot tudi za iskalnike. To je zato, ker iskalniki obstajajo, da služijo iskalcem. Ta cilj pomaga pojasniti, zakaj Googlov algoritem nagrajuje spletna mesta, ki zagotavljajo najboljše možne izkušnje za iskalce, in zakaj nekatera spletna mesta kljub lastnostim, kot so robustni profili backlinkov, ne bodo dobro opravila v iskanju.

 

Ko razumemo, kaj naredi njihovo izkušnjo brskanja po spletu optimalno, lahko ustvarimo te izkušnje za največjo učinkovitost iskanja.

 

Zagotavljanje pozitivne izkušnje za vaše mobilne obiskovalce

 

Ker danes veliko več kot polovica vsega spletnega prometa prihaja iz telefona, lahko rečemo, da mora biti vaša spletna stran dostopna in enostavna za navigacijo za mobilne obiskovalce. Aprila 2015 je Google izničil posodobitev svojega algoritma, ki bo spodbujal mobilne strani preko ne-mobilnih prijaznih strani. Kako lahko torej zagotovite, da je vaša spletna stran prijazna do mobilnih naprav? Čeprav obstajajo trije glavni načini za konfiguracijo vaše spletne strani za mobilne naprave, Google priporoča odzivno spletno oblikovanje.

 

Odzivna zasnova

 

Odzivna spletna mesta so zasnovana tako, da ustrezajo zaslonu katere koli vrste naprave, ki jo uporabljajo vaši obiskovalci. CSS lahko uporabite, če želite, da se spletna stran “odzove” na velikost naprave. To je idealno, ker obiskovalcem preprečuje dvojno tapovanje ali stisnjenje in zoom, da si lahko ogledajo vsebino na vaših straneh. Ali niste prepričani, da so vaše spletne strani prijazne do mobilnega telefona? Za preverjanje lahko uporabite Googlov mobilni preizkus!

 

AMP

 

AMP (Accelerated Mobile Pages) pomeni pospešene mobilne strani in se uporablja za dostavo vsebine mobilnim obiskovalcem s hitrostmi, veliko večjimi kot z dostavami, ki niso AMP. AMP je sposoben dostaviti vsebino tako hitro, ker dostavlja vsebino iz svojih predpomnilnih strežnikov (ne izvirno mesto) in uporablja posebno AMP različico HTML in JavaScript.

 

Preberite več o AMP.

 

Prvo indeksiranje mobilnih naprav

 

Od leta 2018 je Google začel preklopiti spletna mesta na prvo indeksiranje mobilnih naprav. Ta sprememba je privedla do neke zmedenosti med mobilno-prijazno in mobilno-prvo, zato je koristno razdvojiti. Z indeksiranjem za mobilne naprave Google poišče in indeksira mobilno različico vaših spletnih strani. To, da je vaše spletno mesto združljivo z mobilnimi zasloni, je dobro za uporabnike in vašo uspešnost pri iskanju, vendar se prvo indeksiranje mobilnih naprav zgodi neodvisno od prijaznosti do mobilnih naprav.

 

To je sprožilo nekaj skrbi za spletne strani, ki nimajo paritete med različicami mobilnih in namiznih računalnikov, kot so prikazovanje različnih vsebin, navigacija, povezave itd. Mobilno mesto z različnimi povezavami bo spremenilo način, kako Google-bot (mobilno) plazi po vašem spletnem mestu in pošilja lastniški kapital povezav na druge strani.

 

Izboljšanje hitrosti strani za ublažitev jeze obiskovalcev

 

Google želi služiti vsebini, ki nalaga strelo-hitro za iskalce. Prišli smo do rezultatov hitrega nalaganja, in ko jih ne bomo dobili, se bomo hitro odbile nazaj na SERP v iskanju boljše, hitrejše strani. Zato je hitrost strani ključni vidik SEO na mestu. Hitrost naših spletnih strani lahko izboljšamo z  orodji, kot so ta, ki smo jih omenili spodaj. Kliknite na povezave, če želite izvedeti več o vsakem.

 

 

Slike so eden glavnih krivcev počasnih strani!

 

Kot smo razpravljali v poglavju 4, so slike eden izmed razlogov za počasno nalaganje spletnih strani! Poleg stiskanja slik, optimizacije nadomestnega besedila slike, izbiranja pravega formata slike in pošiljanja slikovnih zemljevidov, obstajajo tudi drugi tehnični načini za optimizacijo hitrosti in načina prikazovanja slik za vaše uporabnike. Nekateri primarni načini za izboljšanje dostave slik so naslednji:

 

Obstajajo več kot le tri različice velikosti slike!

 

To so pogosta napačna dojemanja, ponavadi mislite, da potrebujete samo namizje, tablični računalnik in mobilno različico slike. Obstaja veliko različnih velikosti in ločljivosti zaslona.

 

Preberite več o SRCSET

 

 1. SRCSET: Kako dostaviti najboljšo velikost slike za vsako napravo

 

Atribut SRCSET omogoča več različic slike in nato določite, katero različico je treba uporabiti v različnih situacijah. Ta kos kode je dodan <img>tag (kjer se vaša slika nahaja v HTML) za zagotavljanje edinstvenih slik za posebne naprave.

 

To je kot koncept odzivnega oblikovanja, o katerem smo se pogovarjali prej, razen slik!

 

To ne pospeši samo časa nalaganja slike, temveč tudi edinstven način za izboljšanje uporabniške izkušnje na strani z zagotavljanjem različnih in optimalnih slik različnim vrstam naprav.

 

 1. Pokaži obiskovalcem, da je nalaganje slik je v teku z “lenim nalaganjem”

 

Leno nalaganje se zgodi, ko greste na spletno stran in namesto, da vidite prazen beli prostor, kjer bo slika, se pojavi zamegljena lahka različica slike ali barvno polje na njenem mestu, medtem ko se okoliško besedilo naloži. Po nekaj sekundah se slika jasno naloži v polni ločljivosti. Priljubljena blogerska platforma Medij to počne res dobro.

 

Različica nizke ločljivosti je sprva naložena in nato polna različica visoke ločljivosti. To pomaga optimizirati tudi vašo kritično pot rendanja! Medtem ko se vsi drugi viri strani prenašajo, prikazujete sliko teaserja nizke ločljivosti, ki uporabnikom pomaga povedati, da se stvari dogajajo/nalagajo. Če želite več informacij o tem, kako deluje leno nalaganje slik, si oglejte Google Leno nalaganje navodil.

 

Izboljšajte hitrost s kondenzacijo in združenjem datotek

 

Pregledi hitrosti strani bodo pogosto priporočila »minify resource«, vendar kaj to dejansko pomeni? Miniranje kondenzira kodno datoteko z odstranjevanjem stvari, kot so prelomi vrstic in presledki, kot tudi krajšanje kodnih spremenljivk imen, kjer koli je to mogoče.

 

»Bundling« (paket) je še en pogost izraz, ki ga boste slišali v zvezi z izboljšanjem hitrosti strani. Postopek združevanja združuje kopijo istih jezikovnih datotek za kodiranje v eno samo datoteko. Na primer, veliko JavaScript datotek lahko damo v eno večjo datoteko, da zmanjša količino JavaScript datotek za brskalnik.

 

Z miniranjem in paketom datotek, ki so potrebna za izdelavo vaše spletne strani, boste pospešili spletno mesto in zmanjšali število zahtev http (datotek).

 

Izboljšanje izkušenj za mednarodno občinstvo

 

Spletne strani, ki ciljajo na občinstvo iz več držav, bi se morale seznaniti z najboljšimi mednarodnimi vajami SEO, da bi zagotovile najpomembnejše izkušnje. Brez teh optimizacij lahko mednarodni obiskovalci težko najdejo različico vašega spletnega mesta, ki jih gosti.

 

Obstajata dva glavna načina, kako se spletna stran lahko internacionalizira:

 

 • Jezikovna mesta, ki ciljajo na govornike večih jezikov, veljajo za večjezična spletna mesta. Te spletne strani morajo dodati nekaj, kar se imenuje “hreflang” oznaka, da pokaže Google, da ima vaša stran kopijo za drug jezik.
 • Spletna mesta držav, ki ciljajo na ciljne skupine v večih državah, se imenujejo več-regionalne spletne strani, ki morajo izbrati strukturo URL-ja, ki omogoča enostavno ciljanje na njihovo domeno ali strani v določene države. To lahko vključuje uporabo domene na najvišje ravni kode države (ccTLD), kot je “.ca” za Kanado ali generične domene na najvišji ravni (gTLD) s podmapo za posamezno državo, kot je “example.com/ca” za Kanado.  Preberite več o URL-jih, specifičnih za lokalnih omrežjih.

 

 

 

Raziskovali ste, pisali in optimizirali spletno stran za iskalnike in uporabniško izkušnjo. Naslednji kos SEO uganke je velik: vzpostavitev avtoritete, tako da bodo vaše strani visoko uvrščene v rezultatih iskanja. Naprej, do poglavja 6!

 

 

 

4. Raziskava ključnih besed

5. On page SEO

6. Tehnična optimizacija

7. Podporne povezave in avtoriteta

8. Merjenje in sledenje SEO rezultatom