Datum:

Optimizacija slik in uporaba ALT oznak

Eden izmed ključnih vidikov SEO optimizacije je optimizacija slik in uporaba ALT oznak. Pri doseganju uspeha na spletu je videz vaše spletne strani prav tako pomemben kot vsebina, ki jo ponuja. Zato je ključno, da se posvetimo tudi optimizaciji slik, saj lahko ta preprosta, a močna tehnika pripomore k izboljšanju učinkovitosti vaše spletne strani.

Kaj je torej optimizacija slik?

Optimizacija slik je postopek prilagajanja slik na vaši spletni strani, da dosežete boljšo kakovost, hitrost nalaganja in uporabniško izkušnjo. Pomembno je razumeti, da slike ne vplivajo samo na estetiko strani, ampak imajo tudi vpliv na vaše uvrstitve v iskalnikih. S pravilno optimizacijo slik lahko dosežete večjo vidnost, privabite več obiskovalcev in izboljšate konverzije.

Pravilna uporaba ALT oznak

Ena izmed ključnih taktik optimizacije slik je uporaba pravilnih ALT oznak. ALT oznake so besedilni opisi, ki jih pripnete slikam na svoji spletni strani. Ti opisi omogočajo iskalnikom, da razumejo vsebino slik, ki jih sami ne morejo videti. Poleg tega pa ALT oznake pomagajo tudi pri indeksiranju slik in izboljšujejo vaše možnosti za uvrstitev v iskalnikih.

Pri izbiri ALT oznak je ključnega pomena, da opisujejo vsebino slike na jasen in relevanten način. Upoštevajte ključne besede, ki so povezane s sliko in hkrati predstavljajo vaše ciljno občinstvo. Ne pretiravajte s ključnimi besedami, ampak raje ustvarite naravne in opisne ALT oznake, ki bodo bralcem in iskalnikom zagotovile relevantno informacijo.

Velikost slik

Poleg uporabe ALT oznak je pomembno tudi upoštevati druge vidike optimizacije slik. Velikost slik je ena izmed ključnih točk. Slike z veliko velikostjo datoteke upočasnijo nalaganje strani, kar lahko negativno vpliva na uporabniško izkušnjo. Zato je priporočljivo, da optimizirate slike za spletno uporabo in jih stisnete, da zmanjšate velikost datoteke. Obstajajo različna orodja in vtičniki, ki vam pomagajo pri tem procesu in zagotavljajo optimalno kakovost slike pri manjši velikosti datoteke.

Pravilno poimenovanje slik

Pravilno poimenovanje slik je prav tako ključno za optimizacijo. Namesto generičnih imen, kot so “slika1.jpg” ali “foto123.png”, raje uporabite opisna imena, ki vključujejo ključne besede. To bo iskalnikom in uporabnikom pomagalo razumeti vsebino slike in povečalo vaše možnosti za uvrstitev v iskalnikih.

Vključevanje slik v sitemap

Vključevanje slik v sitemap (zemljevid strani) je še ena dobra praksa, ki jo je treba upoštevati. Sitemap je seznam vseh strani na vaši spletni strani, ki ga posredujete iskalnikom, da jih obvestite o obstoju in hierarhiji strani. Vključevanje slik v sitemap omogoča iskalnikom lažje indeksiranje in uvrstitev teh slik.

Prikaz slik

Poleg teh tehnik optimizacije slik je pomembno tudi zagotoviti, da so slike prikazane na spletni strani na pravilen in privlačen način. Prilagodite velikost in razporeditev slik, da se prilagajajo različnim napravam in zaslonom. Slike naj bodo jasne, visoke ločljivosti in se prilegajo celotnemu oblikovanju spletne strani. Poskrbite tudi za ustrezno uporabo oblikovnih elementov, kot so obrobe in sence, da poudarite slike in ustvarite privlačen vizualni vtis.

Primeri optimizacije slik iz prakse

V okviru SEO optimizacije za podjetje Carbonautica, smo opravili tudi optimizacijo slik za njihovo spletno trgovino. Na podlagi raziskave ključnih besed in smo pravilno poimenovali kategorije izdelkov. V naši analizi smo ugotovili, da so ključne besede “sailboat steering wheels”, “boat steering wheels” in “gangways” najbolj iskane. Te ključne besede smo nato uporabili kot osnovo za poimenovanje slik.

Optimizacija slik v kategoriji sailboat steering wheels

Ko smo se lotili optimizacije slik v kategoriji “sailboat steering wheels” za podjetje Carbonautica, smo se posvetili temu, da vsaka slika jasno prikaže njihove visokokakovostne izdelke.

Poimenovanje slik

Najprej smo se posvetili poimenovanju slik. Vsako sliko smo imenovali na način, ki jasno označuje izdelek, ki ga prikazuje, ter vključuje relevantne ključne besede. Na primer, za sliko volana za jadrnico smo uporabili ime “sailboat-steering-wheel.jpg”. To pomaga iskalnikom razumeti, o čem govori slika, in izboljšuje njeno uvrstitev v iskalnih rezultatih.

Poimenovanje slik v kategoriji sailboat steering wheels
Poimenovanje slik v kategoriji sailboat steering wheels

Velikost slik

Poleg pravilnega poimenovanja slik smo se osredotočili tudi na optimizacijo njihove velikosti. Slike smo stisnili, da smo zmanjšali njihovo datotečno velikost, brez vidnega poslabšanja kakovosti. To je omogočilo hitrejše nalaganje spletnih strani in izboljšalo uporabniško izkušnjo obiskovalcev.

Uporaba .webp formata

Pri optimizaciji slik smo se odločili tudi za uporabo .webp formata. .webp format je visoko učinkovit format, ki zagotavlja majhno velikost slik brez izgube kakovosti.

Uporaba .webp formata
Uporaba .webp formata slik

.webp format je podprt v večini sodobnih brskalnikov, kar pomeni, da bo večina obiskovalcev spletne trgovine lahko brez težav videla slike v najboljši možni kakovosti.

S celovitim pristopom k optimizaciji slik, vključno z raziskavo ključnih besed, pravilnim poimenovanjem slik, optimizacijo velikosti in uporabo .webp formata, smo Carbonautici pomagali izboljšati vidnost njihove spletne trgovine ter zagotoviti izjemno uporabniško izkušnjo za njihove stranke.

Povzetek

Optimizacija slik in uporaba ALT oznak je ključnega pomena za izboljšanje videza in učinkovitosti vaše spletne strani. S pravilno izbiro ALT oznak, optimizacijo slik, prilagajanjem velikosti in oblikovanjem slike ter vključevanjem slik v sitemap lahko izboljšate on site optimizacijo vaše spletne strani in dosežete boljšo vidnost v iskalnikih, hitrejše nalaganje strani in izboljšano uporabniško izkušnjo.

KONTAKT

    Komentiraj objavo

    2 thoughts on “Optimizacija slik in uporaba ALT oznak

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

    Oddani komentarji