Datum:

Izdelava spletnih strani cenik

Na spletu lahko najdemo ogromno vprašanj o izdelavi spletnih strani in ceniku, zelo malo podjetji pa je na to vprašanje pripravljeno ponuditi takojšen odgovor.

Težava je enaka tudi takrat, ko se pogovarjate s profesionalci na tem področju. Pri nastajanju članka je sodelovala skupina strokovnjakov za izdelavo spletnih strani, oblikovalcev in profesionalcev za optimizacijo spletnih strani. Opozorili so na nekatere najpomembnejše dejavnike, ki jih moramo pri oblikovanju ponudbe upoštevati.

Cenik izdelave spletnih strani se giblje od 500 € do 15.000 € (redko tudi več), zato je velikokrat velik izziv sestaviti ponudbo. Prav zaradi tega smo za vas pripravili okvirni cenik za izdelavo spletnih strani. Ko gre za določanje stroškov spletne strani, se ne moremo izogniti dejstvu, da za vložen denar dobiš to, kar plačaš. Cenejše spletne strani imajo manj vsebine in funkcij, dražje spletne strani, pa imajo veliko dodatnih funkcij, detajlov in kvalitetne vsebine.

Splošen cenik izdelave spletnih strani je težko določiti, saj se želje vsakega podjetja med seboj razlikujejo. Cena izdelave spletnih strani je v največji meri odvisna od elementov, ki jih bo spletna stran vsebovala.

Kakšen je povprečen cenik izdelave spletnih strani v letu 2024?

Tako kot velja za vse storitve na trgu, velja tudi za programiranje, optimizacijo spletne strani in celotno izdelavo spletne strani – stroški načrtovanja se sčasoma spreminjajo.

Cenik izdelave spletnih strani, se je z leti spreminjal in prilagajal razmeram v gospodarstvu. Priložena slika ponazarja časovno razporeditev in primerjavo stroškov izdelave spletnih strani. Osnova za graf so mala in srednja podjetja, ki so želela profesionalno izdelano spletno stran s približno 15 različnimi podstranmi, zakupom domene, gostovanja spletne strani, ureditev e-pošte in estetsko urejen videz.

Ker se je izdelava spletnih strani v zadnjih letih močno racionalizirala in ker se je na trgu povečalo število podjetij, ki to storitev nudijo, so se stroški izdelave spletne strani vidno zmanjšali.

Zakaj so cene izdelave spletnih strani v zadnjem obdobju ponovno višje?

Odgovor na to vprašanje je lahko zelo preprost in hkrati zelo težak. Cene izdelave spletnih strani so v zadnjem obdobju ponovno višje zaradi večjega obsega dela, ki je potreben za profesionalno in hkrati moderno spletno stran.

Če želimo kvaliteten in odziven dizajn, ki prikazuje različne elemente glede na obliko naprave, s katero je uporabnik obiskal spletno stran, je potrebno prav vsako stran oblikovati vsaj dva do tri-krat.

Obstaja namreč 232 različnih velikosti ekranov, s katerimi uporabniki obiskujejo vašo spletno stran. V kolikor na vsaki napravi stran ne bo optimalno prikazana, ne moremo pričakovati, da se bo uporabnik na našo spletno stran vračal, opravil nakup ali oddal povpraševanje.

Potreba po spletni strani z odzivnim dizajnom je eden od razlogov za povečanje razlike med najvišjimi in najnižjimi možnimi stroški za spletno stran.

Prilagojeno prikazovanje vsebin na različnih napravah bo v začetku vsekakor predstavljalo višjo ceno storitve, vendar pa se zaradi prijetnejše izkušnje obiskovalca vsekakor izplača investirati nekaj dodatnega denarja, ki se prej ali slej povrne. Vaši obiskovalci bodo tako nemoteno surfali po vaši spletni strani.

Cenejše spletne strani (v obsegu do 1 600 €) redko vključujejo odzivni dizajn, zato dobijo njeni obiskovalci na mobilnih napravah  manj kvalitetno uporabniško izkušnjo o izdelku. Če si lahko privoščite odzivni dizajn, vam vsekakor svetujemo njegovo uporabo.

Kakšna je idealna cena za vašo izdelavo spletne strani?

Do razlik pri postavljanju cen za izdelavo spletnih strani prihaja med posamezni izvajalci. Freelancerji namreč postavljajo veliko nižje cene od agencij, zato smo v nadaljevanju članka pripravili različne pakete glede na obseg dela, ki vam bodo pomagali pri razumevanju postavljanja cen. Točnega cenika izdelave spletnih strani se ne da sestaviti, saj vsebuje vsaka spletna stran različne funkcije in elemente, kar vodi v različne obsege dela.

Zakaj se je cenik izdelave spletnih strani toliko spremenil?

Zgornji podatki, ki so pridobljeni na podlagi opravljenih raziskav, o cenah kažejo znatno zmanjšanje osnovnih stroškov spletne strani v zadnjih desetih letih.

Glavni razlog za padec cen stroškov izdelave spletnih strani:

 • Stroški spletnega oblikovanja so veliko manjši,
 • Konkurenčnost podjetij se je povečala za vsaj desetkrat.

Stroški spletnega oblikovanja

Stroški spletnega oblikovanja so v zadnjih letih padli, saj programerji s pomočjo sodobnih orodij za oblikovanje spletnih strani porabijo precej manj časa.

Konkurenčnost podjetij

Konkurenčnost podjetij je v hitro rastočih panogah veliko manjša, kakor v panogah, kjer tehnologija in napredek sledi določenim trendom. Tako je v zadnjih letih postopoma naraščala konkurenca za izdelavo kompleksnejših spletnih strani. Konkurenčnost podjetij je sicer vedno zelo dobrodošla za kupca in prodajalca, saj posledično vodi v nižjo ceno storitve, kar je za vas, kot kupca, dobro.

Koliko nas stane spletna stran na letnem nivoju?

Letni stroški spletne strani so odvisni predvsem od različnih storitev, ki jih izvajate na mesečni ravni. Prav tako se vsako leto podjetja odločajo za “manjše spletne projekte”, kot je izdelava novega logotipa, snemanje videoposnetkov, posodobitev slik na strani … V kolikor podjetje, ki za vas ureja spletni marketing skrbi za eno do dve storitvi mesečno (optimizacija spletnih strani in Facebook), znaša letni strošek spletne strani od 1500 € do 15 000 €.  Težko je ugotoviti, koliko bo stala vaša spletna stran, ne da bi vedeli, katere storitve potrebujete!

Koliko nas stane spletna stran na mesec?

Mesečni stroški za spletno mesto nihajo glede na to, katere storitve uporabljate. V kolikor se spleta aktivno lotite in preko njega tržite svoje storitve/produkte, je mesečni strošek spletne strani višji.

Mesečni stroški bodo vsak mesec približno enaki. Pričakujete pa lahko, da boste za spletno gostovanje, optimizacijo spletne strani, ustvarjanje vsebin na blogu, objavo novic in dodatna oblikovanja odšteli od 100 do 1000 € mesečno. V nekaterih primerih je lahko znesek tudi krepko višji.

Razrez glavnih komponent izdelave spletnih strani z okvirnim cenikom

Stroški spletne strani se razlikujejo glede na različne komponente. Izdelava spletne strani z osnovnimi funkcijami stane precej manj od spletne strani, ki ponuja številne funkcije in prilagoditve. Najverjetneje bodo za osnovno spletno stran tudi vaši mesečni vložki v spletni marketing nekoliko nižji. 

Izdelava spletne strani, ki vključujejo povezavo z bazo, kjer se hranijo podatki, animacijami in drugimi funkcijami, pa bo nekoliko dražja. V nadaljevanju članka si preberite razrez glavnih komponent izdelave spletnih strani z okvirnim cenikom.

Dizajn spletne strani

Dizajn spletne strani je eden izmed glavnih stvari, ki vplivajo na nizko oz. visoko končno ceno izdelave spletne strani. Dizajn oz. oblikovanje lahko poteka na osnovni ravni, kjer se prilagodi zgolj WordPress tema in vnese vaše podatke na stran. Takšne spletne strani spadajo v nižji cenovni razred in imajo enostaven in lep izgled.

Profesionalen dizajn spletne strani se začne z načrtovanjem spletne strani “na papir” oz. v namenskih programih. Za izgled spletne strani namenimo več časa.

Prav zaradi tega je končni rezultat profesionalna spletna stran, ki pritegne vašega obiskovalca. Kvalitetna in natančna izdelava dizajna vas bo seveda stala nekaj 100 € več, vendar boste s tem izkazali vašo profesionalnost in perfekcijo ter tako poskrbeli za svojo odlično zunanjo podobo.

Cena dizajna spletne strani: 450 do 5000 €

Domena

Domena vašega spletnega mesta mora imeti edinstveno ime, ki se prikaže v URL-ju vašega spletnega mesta. Služi za vaš pristni odtis na spletu in pove nekaj specifičnega o podjetju. Čeprav imajo lahko druga spletna mesta podobna domenska imena, je vaše ime domene edinstveno. Vaše ime domene je pomembno, saj ustvarja spletno identiteto vašega spletnega mesta.

Ime domene dokazuje verodostojnost obiskovalcev in potencialnih strank, hkrati pa vam pomaga pri nadaljnji rasti vaše blagovne znamke. Nenazadnje je vaše ime domene pomembno za razširitev spletnega oglaševanja, ki predstavlja pogoj za privabljanje obiskovalcev in povečanje prometa.  

Cena domene: 10 do 15 € letno.

Gostovanje spletne strani

Gostovanje spletne strani je preprosta storitev, ki omogoča, da uporabniki dostopajo do vaše spletne strani. Gostovanje spletne strani omogoča, da imajo uporabniki dostop do vaših vsebin po celem svetu.

Podatki o vaši spletni strani se bodo tako nahajali na SSD diskih, ki imajo zagotovljeno celoletno delovanje 24 ur na dan. Tako kot vsaka storitev na trgu, se tudi gostovanje spletne strani lahko razlikuje glede na kvaliteto in ceno ponudnikov.

Od gostovanje je namreč odvisna hitrost delovanja vaše spletne strani in tehnična podpora, ki vam jo nudijo. Ponudnik gostovanja spletnih strani ima vsekakor velik vpliv na delovanje spletne strani.

Cena gostovanja: 25 do 150 € na leto.

CMS – Content Managment Sistem

S pomočjo CMS-ja boste lahko vi ali vaši zaposleni na preprost način urejali informacije na spletni strani. Pri tem ne bo potrebno posegati v kodo spletne strani. Prav tako obstaja le majhna možnost, da spremenite nekaj, česar “ne bi smeli”. S pomočjo CMS – ja boste tako preprosto objavili novo novico ali spremenili besedilo na vaši spletni strani.

CMS sistemi so v večini brezplačni. Najbolj razširjen CMS sistem je WordPress, ki je odličen za spletne strani ter majhne in srednje spletne trgovine. Preberite si več v članku izdelava spletnih strani WordPress. Za večje spletne trgovine pa je na voljo Magento. Izbira brezplačnega sistema nikakor ni slaba in vas pri tem ne omejuje, na voljo pa so tudi različni plačljivi CMS sistemi.

Cena CMS sistema: 0 – 5 000 € na leto.

“COPYWRITING” – izdelava kvalitetnih vsebin za uporabnike in Google

Cena “copywritinga” je odvisna predvsem od obsega vsebin, ki jih je potrebno izdelati. Več kot bo napisane vsebine, višja bo cena. Z večjim številom vsebin boste pridobili nov “strošek”, na katerega naročnik pogosto pozabi. Izdelava vsebine, ki je namenjena optimizaciji spletne strani (SEO): Vsebina, ki jo imate na vaši spletni strani mora vsebovati ključne besede, za katere želite izstopati. Največkrat so to besede, ki najbolje opisujejo vašo storitev ali produkt. V kolikor vaše besedilo na spletni strani ne bo kvalitetno za uporabnika in za Google in v kolikor vaša spletna stran ne bo imela kvalitetne vsebine, jo uporabniki Googla ne bodo našli. Pisanje “copywrite” člankov moramo zaupati strokovnjakom na področju optimizacije spletnih strani, saj obstaja ogromno malenkosti, ki jih je potrebno upoštevati. Takšne vsebine se bodo uvrščale na prvo stran Googla in bodo na vašo spletno stran pripeljale tiste ljudi, ki se zanimajo za vaš izdelek oziroma storitev. Cena “copywritinga”: 50-100 € / članek*

* Dolžina članka je 300 besed

SEO Optimizacija spletne strani

Če želite, da vašo spletno stran obišče čimveč ljudi, morate poskrbeti za kvalitetno SEO optimizacijo. Optimizacija spletnih strani je proces, ki traja na mesečni ravni in se v večini primerov nikoli ne zaključi. Cene se razlikujejo predvsem od obsega dela, ki ga določena tematika potrebuje.

Cena SEO optimizacije tako niha med  50 in nekaj tisoč evri na mesec. Pri izdelavi spletne strani je ključnega pomena, da upoštevamo vse smernice on site optimizacije, saj bomo le tako imeli dobro izhodišče za mesečno optimizacijo spletne strani. Sama optimizacija spletne strani največkrat vsebuje “copywriting”, optimizacijo slik, hitro delovanje spletne strani, urejanje meta opisov, ključnih besed in naslovov strani. 

Denar, ki ga investirate v kvalitetno izdelavo spletne strani, vam ne bo prinesel takšnega uspeha, kot ga lahko denar, investiran v kvalitetno optimizacijo, saj vas tako uporabniki preko Googla takoj najdejo! Najpomembnejša stvar za prodajo vaših storitev je visoka obiskanost vaše spletne strani. Optimizacija spletne strani pa je tista, s katero boste to dosegli.

Cena: 50 € – 1500 € +  mesečno

Integracija z bazo

Integracija baze s spletno stranjo lahko vodi do različnih zanimivih funkcionalnosti na vaši spletni strani. Cena integracije z bazo je odvisna predvsem od tega, koliko dela bodo imeli programerji z izdelavo in povezovanjem baze na spletni strani. Integracijo z bazo je potrebno pred lansiranjem spletne strani podrobno testirati.

Cena: 300 € – 5000 €

Funkcionalnost spletne trgovine

Funkcionalnost spletne trgovine je ena izmed lastnosti, za katero se odloči večina podjetij. Spletna trgovina zahteva obsežno testiranje celotnega procesa nakupa. Napak si nikakor ne moremo privoščiti na področju plačevanja izdelkov, izračuna davka, poštnine, zaloge … Stroški za dodajanje funkcionalnosti spletne trgovine znašajo od 300 do  3000 €.

Cena: 300 – 3000 €

Redno posodablanje spletne strani

Redno posodablanje splete strani je storitev, ki se izvaja s strani podjetja, ki je spletno stran razvilo. To podjetje namreč najbolje pozna funkcionalnost in kodo vaše spletne strani. Redno posodabljanje in urejanje vaše spletne strani je pomembno za nemoteno delovanje strani, za uporabnika in Google.

Cena: 100 – 1000 € / mesec

Koliko vas bo stala izdelava spletne strani?

Stroški spletne strani se lahko zelo razlikujejo. Cena je odvisna od značilnosti spletne strani, storitev internetnega marketinga, estetskih lastnosti strani in od podjetja, ki ustvarja spletno stran. Cena za popolnoma funkcionalno in sodobno spletno stran niha med 400 € in 10 000 €.

Nižja je, če stran vsebuje zelo malo podstrani in osnovne funkcionalnosti, višja pa, če stran potrebuje razvoj po meri, obsežen dizajn, interaktivne elemente in napredno integracijo.

Pri oblikovanju spletne strani in urejanju videza seveda upoštevamo tudi želje naročnika. Cene izdelave spletnih strani sicer ves čas nihajo, saj so odvisne od trenutnih dostopnih orodij, tehnologij in funkcij, ki se uporabljajo pri izdelavi. Svetujemo vam, da spletno stran redno vzdržujete in posodabljate, ter se tako izognete stroškom, ki nastanejo ob izdelavi nove spletne strani.

Osnovna spletna stran

400-800 €

Spletna stran za manjša podjetja

800-1800 €

Spletna stran za srednja in večja podjetja

1800-6500 €

Izdelava spletne trgovine

1800-6000 €

Pogosta vprašanja o izdelavi spletne strani

Kaj potrebujem za izdelavo spletne strani?

Za postavitev spletne strani potrebujete domeno in gostovanje.

Kje lahko zakupim domeno in gostovanje?

Domeno in gostovanje lahko pridobite pri različnih slovenskih ponudnikih. Pomembno je, da izberete takšnega, ki je znan po zanesljivosti, hitrosti in odzivni podpori strankam.

Ali je potrebno redno posodabljati spletno stran?

Redne posodobitve so ključne za varnost, hitrost in funkcionalnost vaše spletne strani. Posodobitve odpravljajo varnostne ranljivosti, izboljšujejo delovanje in dodajajo nove funkcije. Priporočamo mesečne posodobitve, da zagotovite, da vaša stran ostane varna in učinkovita.

V našem podjetju ponujamo vzdrževalne pakete, ki poskrbijo za vse to, vključno z varnostnimi kopijami, tako da se lahko osredotočite na svoje poslovanje brez skrbi.

Kakšni so lahko vzroki in posledice, če moja spletna stran ni redno posodobljena?

Neaktualna spletna stran je lahko tarča za hekerske napade, ki lahko izkoristijo zastarele vtičnike ali teme za vdor in širjenje zlonamerne kode.

To lahko povzroči izgubo podatkov, širjenje virusov obiskovalcem vaše strani in lahko celo privede do črne liste pri iskalnikih. Posodabljanje je preventivni ukrep, ki pomaga ohranjati integriteto vaše spletne prisotnosti in zaupanje vaših uporabnikov.

Kako pogosto naj bi posodabljali spletno stran in zakaj?

Priporočamo, da spletno stran posodabljate vsaj enkrat na mesec, če pa je vaša stran bolj kompleksna ali ima visoko promet, bi morali posodobitve izvajati pogosteje.

Posodobitve nudijo nove funkcije, izboljšajo delovanje in odpravljajo morebitne varnostne luknje. Z rednimi posodobitvami se izognete težavam, ki bi lahko vplivale na delovanje vaše spletne strani in posledično na vaš posel.

Ali je možno samostojno opravljati posodobitve strani?

Čeprav je možno spletno stran posodabljati samostojno, to ni priporočljivo, razen če imate potrebno tehnično znanje. Napačna posodobitev lahko povzroči nezdružljivosti vtičnikov ali celo zrušitev spletne strani.

Naša ekipa lahko zagotovi, da so posodobitve izvedene varno in brez težav, s tem pa ohranite svojo spletno stran varno in zanesljivo.

Kaj storiti v primeru varnostnega vdora?

V primeru varnostnega vdora je ključno, da imate varnostne kopije. Naše storitve vzdrževanja vključujejo redno izdelavo varnostnih kopij vaše spletne strani, tako da lahko hitro obnovimo vašo stran v primeru vdora.

Ali lahko prenesem obstoječo spletno stran na WordPress?

Da, prenos obstoječe spletne strani na WordPress je popolnoma izvedljiv in je pogosto priporočljiva poteza, če iščete večjo prilagodljivost in enostavnejše upravljanje vsebin.

Ali je WordPress primeren za spletne trgovine?

Absolutno, WordPress je primeren za spletne trgovine. S priljubljenim vtičnikom WooCommerce, lahko ustvarite zmogljivo in popolnoma funkcionalno spletno trgovino.

WooCommerce je brezplačen vtičnik, ki se ponaša s širokim naborom funkcij, kot so upravljanje izdelkov, zalog, strank in naročil.

Prav tako ponuja možnosti za različne načine plačila, obdelavo pošiljk in davkov ter podporo za številne razširitve in teme, ki lahko izboljšajo funkcionalnost in videz vaše trgovine.

Ali za uporabo WordPressa potrebujem tehnično znanje?

Ne, za osnovno uporabo WordPressa ni nujno potrebno poglobljeno tehnično znanje. WordPress je bil zasnovan z mislijo na uporabniško prijaznost, kar pomeni, da lahko brez tehničnih veščin opravite številne osnovne funkcije, kot so objava vsebine, namestitev tem in vtičnikov ter osnovno upravljanje strani.

Vendar pa lahko nekatere zahtevnejše naloge, kot so prilagajanje tem, napredno oblikovanje vsebine ali upravljanje spletne strani na profesionalni ravni, zahtevajo določeno stopnjo tehničnega znanja.

Če želite maksimalno izkoristiti vse funkcije, ki jih WordPress ponuja, ali če potrebujete specifične prilagoditve, je priporočljivo, da se seznanite z osnovami HTML-ja, CSS-ja in morda PHP-ja. Vendar je za večino uporabnikov osnovno znanje upravljanja WordPressa dovolj za vodenje spletne strani ali bloga.

Poleg tega je na voljo ogromno virov, vodičev in skupnosti, ki lahko pomagajo začetnikom pri učenju, kako uporabljati WordPress.

Za bolj kompleksne zahteve, kot je razvoj po meri, pa je pogosto smiselno sodelovati s strokovnjakom ali razvijalcem WordPressa.

Kako dolgo traja izdelava spletne strani?

Čas izdelave spletne strani lahko zelo variira in je odvisen od več dejavnikov, vključno s kompleksnostjo dizajna, številom strani, funkcionalnostmi, ki jih želite vključiti, in hitrostjo odločanja in odobritve s strani naročnika. Čas izdelave v povprečju traja 30 dni.

Za osnovne spletne strani, ki uporabljajo predloge in standardne funkcionalnosti, lahko izdelava traja od nekaj dni do nekaj tednov. Če potrebujete samo preprost spletni prostor z nekaj stranmi informacij in kontaktnim obrazcem, lahko ta proces traja krajši čas.

Za prilagojene spletne strani s posebnimi dizajni, naprednimi funkcionalnostmi, kot so integrirane spletne trgovine, rezervacijski sistemi ali prilagojene aplikacije, pa lahko trajanje projekta naraste na nekaj mesecev.

Vsak projekt je edinstven, zato vam natančno časovno oceno podamo ob pripravi ponudbe.

KONTAKT

  Komentiraj objavo

  10 thoughts on “Izdelava spletnih strani cenik

  1. Pozdravljeni,

   Ali pri izdelavi spletne strani uredite tudi gostovanje in domeno ali to ni vključeno v ceno izdelave spletne strani?

   Lep pozdrav.

   1. Pozdravljen Matjaž,

    V Ceno izdelave spletnih strani je vključeno tudi gostovanje in domena za 1 leto. Letni strošek domene in gostovanja pa je odvisen od velikosti in zmogljivosti paketa, ki ga potrebujete. V kolikor želite, da vam pomagamo, nam lahko na [email protected] posredujete morebitna vprašanja.

    Lep dan!

  2. Pozdravljeni,
   Pri iskaju cen za izdelavo spletne strani sem našel vas .
   Iskreno eni redkih ki ste se potrudili postaviti ceno izdelave strani.
   Prosim za ponudbo in kontakt na mail.
   Lpozdrav
   Marko B

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Oddani komentarji