Datum:

SEO optimizacija spletnih strani cenik

SEO optimizacija spletnih strani cenik je ena izmed redkih ključnih besed, s pomočjo katere uporabniki iščejo pravega partnerja za sodelovanje na področju optimizacije spletnih strani. V angleščini optimizacijo imenujemo tudi SEO (Search Engine Optimization). V Sloveniji obstaja široka ponudba paketov in storitev za optimizacijo spletnih strani, zato bomo v tem blogu predstavili različne oblike sodelovanja z agencijami, ki se ukvarjajo z digitalnim marketingom. Pregledali bomo različne cene SEO optimizacije, ki jih lahko najdemo na spletu.

Popijte kavo in se poglobite v vse točke, ki vplivajo na cenik optimizacije spletne strani.

V podjetju Web Center ponujamo različne možnosti sodelovanja na tem področju. Za visoke uvrstitve v Googlu skrbimo tako za spletne strani, kot za spletne trgovine. Za doseganje najvišjih mest uporabljamo različne tehnike on site in off site optimizacije. Napredek se beleži na dnevni ravni s pomočjo specializiranih programov, kar nam omogoča natančen vpogled v napredek naših strank.

Optimizacija spletnih strani cenik

Spodaj našteti dejavniki so odlično izhodišče za izboljšanje vaših uvrstitev v Googlu za izbrane ključne besede in za dosego visokih pozicij. Ne pozabite, da je optimizacija spletne strani proces, ki zahteva svoj čas čas, da pokaže prave učinke vašega vložka. Z drugimi besedami – za vidne rezultate optimizacije spletne strani je potrebno počakati nekaj časa. Kljub temu, da je proces zahteven, pravilno delo in napredek prinašata rezultate, ki so vredni čakanja.

Elementi, ki imajo glavni vpliv na cenik optimizacije spletne strani

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na cenik optimizacije spletne strani. Spletne strani imajo posamezne elemente različno urejene, zato se cena optimizacije spletne strani določi glede na vaše obstoječe stanje. Največkrat že imajo spletne strani urejene osnovne elemente, kot je npr. uporaba ključne besede v URL naslovu, meta opise, H1, H2 in H3 naslove, ALT oznake, …. “Googlovi pajki” pri premikanju po spletnih straneh upoštevajo več kot 200 različnih elementov na podlagi katerih določijo vašo pozicijo za posamezno ključno besedo.

Naštejmo 5 točk, na katere moramo biti pri optimizaciji spletne strani pozorni:

Redno posodabljanje vsebine: obiskovalci spletnega mesta in iskalniki radi berejo posodobljeno oz. na novo dodano, kakovostno vsebino. Redno posodabljanje vsebine na spletni strani, bo pomagalo ohraniti in izboljšati trenutne pozicije na Googlu.

Hitrost spletne strani: Hitrost spletne strani je eden izmed pomembnih dejavnikov pri visokem uvrščanju v Googlu. Hitrost spletne strani lahko izboljšamo z različnimi posodobitvami na spletni strani, kot je minimalizacija HTTP zahtevkov, ureditev gostovanja, ureditev slik, …

Odzivna spletna stran: Uporabniku prijazna spletna stran mora biti odzivna in hitra. Z odzivnostjo zagotovite, da izgleda vaša spletna stran sodobna in da dobro deluje, ne glede na napravo, ki jo obiskovalec uporablja za dostop do nje. Z drugimi besedami, odzivna spletna stran zagotavlja enako dobro uporabniško izkušnjo uporabnikom pametnih telefonov, namiznih računalnikov in tabličnih računalnikov.

Preprost meni: Iskalniki želijo nagraditi spletne strani, ki obiskovalcem nudijo dobro uporabniško izkušnjo. Če želite, da bodo ljudje na vašem spletnem mestu našli informacije, ki jih potrebujejo, boste morali poskrbeti za dobro strukturo vsebine. V glavni meni dodajte najpomembnejše strani. Od tam pa povezave nadaljujte na druge podstrani.

Kvalitetna vsebina, ki nudi dobre odgovore: Vaša spletna stran naj nudi kvalitetne odgovore na vprašanja obiskovalcev (iskalcev). To lahko storite tako, da ustvarite vsebino, ki določeno tematiko zelo podrobno opisuje. Preden oblikujete vsebino, za katero smatrate, da je uporabnikom zanimiva, ne pozabite narediti raziskave ključnih besed, s katero boste preverili povprečen obseg mesečnega iskanja.

Če želite izboljšati svoje uvrstitve v Googlu za izbrane ključne besede, so zgoraj našteti dejavniki odlično izhodišče do visokih pozicij. Ne pozabite, da je optimizacija spletne strani proces, ki potrebuje nekoliko več časa, da pokaže prave učinke vašega vložka. Z drugimi besedami, potrebujemo nekaj časa, da vidimo rezultate, ki pa so s pravilnim delom in napredkom vredni čakanja!

Zakaj je optimizacija spletne strani pomemba?

Zakaj se vedno bolj pogosto govori o pomembnosti optimizacije spletne strani? Odgovor je preprost. Kar 75 % ljudi si ogleda rezultate zgolj na prvi strani Googla. V kolikor vas Google uvrsti med prve zadetke za določeno ključno besedo, boste na svojo spletno stran pripeljali nove uporabnike, ki se v tem trenutku zanimajo za vašo storitev ali izdelek. Višje, kot bodo vaše pozicije, več obiskovalcev bo vaša spletna stran pridobila. Posledično boste prejeli več naročil, klicev, povpraševanj in s tem izboljšali prodajo vaših izdelkov oz. storitev.

Na spletu je ogromno ključnih besed in spletnih strani, zato je splošen cenik optimizacije spletne strani praktično nemogoče pripraviti. Znesek optimizacije spletne strani je tako odvisen od izbire ključnih besed in vašega trenutnega stanja. Če se vaša spletna stran za določeno ključno besedo nahaja na drugi strani iskalnih zadetkov, bo za dosego prvih mest potreben manjši obseg dela kot v primeru, če vaša spletna stran sploh ne dosega prvih 100 zadetkov.

V Sloveniji lahko najdemo kar nekaj različnih ponudnikov optimizacije spletnih strani. Pri izbiri agencije se izogibajte ponudnikom s sumljivo nizkimi cenami in nimajo izkušenj in rezultatov na tem področju spletnega marketinga. Tako kot pri vsaki panogi, bodo najboljša in vodilna podjetja na svojem področju postavljala najvišje cene.

Čeprav je težko pridobiti vse cenike optimizacije spletne strani v Sloveniji, lahko ocenimo, da se večina cen giblje od 200 do 1000 € mesečno. Manjša podjetja s cca. 15-stransko spletno stranjo bodo v optimizacijo morala vložiti od 200 do 400 € na mesečni ravni. Velike spletne trgovine, ki imajo v svoji ponudbi več tisoč izdelkov, pa v ta del spletnega oglaševanja namenijo več tisoč evrov mesečno.

Obseg dela v podjetju Web Center ocenimo glede na vaše trenutno stanje in okvirno izbiro ključnih besed, za katere se želite na Googlu povzpeti med prve zadetke. V članku Sem lahko na Googlu 1. za 50 € na mesec smo opisali rezultate optimizacije naše stranke z najnižjim obsegom dela.

Čeprav določeni ponudniki ponujajo enkratno optimizacijo spletne strani, je v večini primerov za dobre rezultate pomembno mesečno delo, kjer združujemo različne tehnike on site in off site optimizacije spletne strani.

Ko dosežemo visoke pozicije za določene ključne besede, pa je le te potrebno tudi “vzdrževati”.

V kolikor vas Google uvrsti med prve zadetke za določeno ključno besedo, boste na svojo spletno stran pripeljali nove uporabnike, ki se v tem trenutku zanimajo za vašo storitev ali izdelek. Višje, kot bodo vaše pozicije, več obiskovalcev bo imela vaša spletna stran. Posledično boste prejeli več naročil, klicev, povpraševanj…

Ključno besedo rabljeni avtomobili išče mesečno 2400 ljudi. S 1. mestom si s to ključno besedo zagotovimo okoli 1000 obiskovalcev. Po prodajnem lijaku cca. 2 % obiskovalcev strani opravi nakup oz. se odloči za vašo storitev. Mesečno lahko zaradi visoke uvrstitve v Googlu za to ključno besedo pričakujemo prodajo 20 rabljenih avtomobilov.

seo optimizacija cena

Kako podjetja določajo cene optimizacije spletne strani v letu 2024 in kakšni so modeli sodelovanja?

Vsako podjetje ceno določa na svoj način. Še vedno v Sloveniji prevladuje ocena optimizacije glede na urno postavko, ki jo podjetja preračunajo v obseg dela na mesečni ravni. Pri izbiri bodite pozorni na podjetja, ki ponujajo nizko ceno optimizacije vaše spletne strani v primerjavi z ostalimi pridobljenimi ponudbami. Takšna podjetja najverjetneje nimajo potrebnih izkušenj in plačljivih programov za kakovostno delo. Ne pozabite, da je optimizacija spletne strani naložba na dolgi rok. Rezultati ne bodo vidni čez noč, dolgoročno pa vložek v optimizacijo pomeni enega izmed najbolj donosnih virov oglaševanja v vašem podjetju.

Izogibajte se podjetjem, ki ponujajo pakete “primerne za vse”. Vsak projekt optimizacije je edinstven, zato posploševanje v obsegu dela ne bo prineslo želenih rezultatov.

Kaj vključujejo cene optimizacije spletne strani pri različnih ponudnikih?

V optimizacijo spletne strani so vključena dela, ki jih delimo na on site optimizacija in off site optimizacijo. Poleg kvalitetne vsebine na strani je potrebno za visoke uvrstitve s pomočjo linkbuildinga in socialnih signalov poskrbeti tudi z nekaterimi “triki”, ki jih agencije ne razkrivamo.

Pred začetkom sodelovanja z izbranim podjetjem vam predlagamo, da se vsaj enkrat tudi osebno dobite in skupaj pregledate način njihovega dela. Za izbiro pravega ponudnika te storitve je smiselno poznavanje osnov, na podlagi katerih boste lahko ocenili kvaliteto in strokovnost njihovega dela.

Ceniki za optimizacijo spletnih strani se med agencijami razlikujejo po sestavi. Predlagamo vam, da se z izbrano agencijo dogovorite za fiksno mesečno vrednost sodelovanja. Tako ne boste doživeli “hladnega tuša”, ko se bo cena SEO optimizacije z vsakim mesecem strmo višala. Posebno pozornost je potrebno posvetiti tudi sodelovanju, kjer mesečno plačujete glede na pozicijo posamezne besede.

V podjetju Web Center izdelamo ponudbo za optimizacijo spletne strani glede na vaše trenutno stanje in izbiro ključnih besed.


Izbira agencije, ki storitve optimizacije spletne strani zračuna glede na rezultate, ki jih doseže, se zdi na prvi pogled smotrna investicija za vaše podjetje. Odločitev za takšnega ponudnika pa dolgoročno ni cenovno najboljša izbira. Kvalitetna izvedba optimizacije za ključne besede, ki niso najzahtevnejše, je zaključena v nekaj mesecih. Za ohranitev pozicije, ki ste jo dosegli s kakovostno optimizacijo spletne strani boste potrebovali sorazmerno malo dela. Ko boste dosegli visoke pozicije, bo vaš mesečni strošek glede na število ključnih besed, za katere se nahajate na prvem mestu, lahko zelo visok. V podjetju Web Center vas v ponudbi ne omejujemo s številom ključnih besed. Ko z izbrano ključno besedo dosežemo optimalno mesto, obseg dela posvetimo drugim ključnim besedam. Tako boste z istim mesečnim stroškom dosegali vedno večje število ključnih besed, za katere se boste nahajali na prvem mestu.

S cenika optimizacije spletne strani tega podjetja lahko sklepamo, da je njihovo delo najverjetneje kvalitetno, vendar dolgoročno ne predstavlja najboljših rezultatov glede na vaš vložek.

Primer cenika za SEO


Cenik optimizacije spletne strani tega podjetja je sestavljen iz 3 različnih paketov. Kot smo omenili že na začetku članka, se izogibajte podjetjem s ponudbo vnaprej pripravljenih paketov, ki niso prilagojeni vašemu stanju in potrebam. Prav tako smo v tem paketu naleteli na nekaj točk, ki so nas zmotile. Vsi paketi so omejeni s številom ključnih besed. Največji paket Buisness ponuja maksimalno 20 ključnih besed. V ceniku sta navedeni metriki Online optimizacija in Vpis v navigacijske sisteme, ki v zadnjih letih ni več potreben, razen pri novih spletnih straneh.

Primer cene SEO optimizacije


Cenik optimizacije spletne strani tega podjetja je sestavljen iz 4 različnih paketov. Kot smo omenili že na začetku članka, se izogibajte podjetjem, ki imajo standardni cenik optimizacije spletnih strani. Cena optimizacije spletne strani v tem podjetju se giblje od 40 do 60 € mesečno, kar je bistveno premalo, za doseganje kvalitetnih rezultatov. Predlagamo vam, da se izogibate podjetjem, ki imajo izredne nizke cene v primerjavi s ponudbami ostalih podjetji.

Optimizacija spletnih strani cena


Cenik optimizacije spletne strani tega podjetja temelji na plačilu po rezultatu. Za izvajanje optimizacije spletne strani to podjetje zaračuna fiksen strošek 244 € plus dodatek za vsako ključno besedo, ki se giba od 20 do 60 €. Pri takšni ceni optimizacije spletne strani boste plačali “dvojno”. Najprej 244 € za izvajanje optimizacije + 20 do 60 € za rezultate, ki so jih dosegli z delom, ki je zajeto v ceno 244 €. Svetujemo, da o izbiri izvajalca s ponudbo, kjer plačate “dvojno”, dobro premislite.

Primer: SEO cenik


Cenik optimizacije spletne strani tega podjetja je sestavljen iz 4 različnih paketov. V tem podjetju fokus namenijo izključno grajenju povezav iz “podpornih” spletnih strani. Takšni paketi so za vas primerni zgolj takrat, ko imate že urejeno optimizacijo na spletni strani. V kolikor niste 100 % prepričani, da ima vaša spletna stran dobro urejeno optimizacijo na strani, vam izbiro takšnih paketov ne priporočamo.

Paketna ponudba


Kaj zajema cenik optimizacije spletnih strani v podjetju Web Center?

V podjetju Web Center nudimo vse tehnike on site optimizacije in off site optimizacije na enem mestu. Pred začetkom izvajanja optimizacije spletne strani skupaj določimo ključne besede, ki so za vas pomembne in jih je smiselno optimizirati. Seznam ključnih besed se lahko po potrebi vsak mesec dopolni. 

Pri delu se osredotočimo na elemente na spletni strani – vsebina, meta opisi, optimizacija slik, hitrost spletne strani … In na druge elemente, kot je linkbuilding. Za doseganje najboljših rezultatov boste potrebovali pravo kombinacijo vseh tehnik optimizacije, ki se izvajajo tako na ravni spletni strani, kot v njenem ozadju.

Ko z določeno ključno besedo dosežemo želeno mesto, se osredotočimo na nove ključne besede. Pri delu vas ne omejujemo s številom ključnih besed. Tako se boste vsak mesec na prvo stran Googla uvrščali z večjim številom ključnih besed. 

On site optimizacija

Meta opisi

Meta naslovi

Ključne besede

Vsebina na strani

Hitrost spletne strani

Ureditev slikovnega materiala

Off site optimizacija

Raziskava ključnih besed

Grajenje podpornih povezav

Dnevno beleženje pozicij

Vzpostavitev in uporaba Google Analitike

Vzpostavitev in uporaba Google search console

Mesečno poročilo o napredku pozicij

Zaupni triki, ki jih ne razkrijemo konkurenci 😉

Pogosta vprašanja

Kaj je optimizacija spletnih strani (SEO)?

SEO optimizacija, pogosto imenovana tudi optimizacija spletnih strani, je kompleksen proces nadgradnje in prilagajanja spletne strani, da bi izboljšali njeno vidnost pri iskanjih v iskalnikih, kot je Google.

Osnovni namen SEO optimizacije spletnih strani je pridobiti več obiskovalcev spletno stran iz ključnih besed, ki so relevantne za vašim izdelkom ali storitvam. Večji obisk vodi do večje konverzije, kar neposredno vpliva na povečanje prodaje in prepoznavnosti blagovne znamke.

Kakšen je razpon cen za optimizacijo spletnih strani?

Razpon cen za SEO optimizacijo spletnih strani se v Sloveniji giblje od 150, pa vse do nekaj tisoč evrov mesečno. Cena za optimizacijo vaše spletne strani je odvisna od vašega obstoječega stanja, števila ključnih besed in kategorij, ter zahtevnosti le teh. Ponudba za SEO optimizacijo se pripravi za vsako stranko.

Zakaj je optimizacija spletne strani pomembna?

Kar 75 % ljudi si ogleda rezultate zgolj na prvi strani Googla. V kolikor vas Google uvrsti med prve zadetke za določeno ključno besedo, boste na svojo spletno stran pripeljali nove uporabnike, ki se v tem trenutku zanimajo za vašo storitev ali izdelek. Višje, kot bodo vaše pozicije, več obiskovalcev bo vaša spletna stran imela. Posledično boste prijeli več naročil, klicev, povpraševanj… in s tem izboljšali prodajo vaših izdelkov oz. storitev.

Kaj je vključeno v ceno optimizacijo spletne strani?

V optimizacijo spletne strani so vključena dela, ki jih delimo na on site in off site optimizacijo. Poleg kvalitetne vsebine na strani, ureditve meta opisov, naslovov in ključnih besed, je za visoke uvrstitve potrebno delo na področju linkbuildinga in socialnih signalov.

Kaj je spletna optimizacija?

Spletna optimizacija je proces, s katerim vplivamo na vidnost spletne strani v iskalnikih. Takšne zadetke na googlu imenujemo tudi organski zadetki. Je nepogrešljiv del spletnega oglaševanja, ki v večini primerov nudi najnižjo ceno na nakup (CPC).

“Spletna optimizacija” je sopomenka za “SEO optimizacijo” in “optimizacijo spletnih strani”, vendar se ta izraz v praksi ne uporablja tako pogosto.

Kako optimizirati spletno stran?

SEO optimizacija je kompleksen proces, ki za uspešno izvedbo pogosto zahteva znanje in izkušnje strokovnjaka s področja SEO optimizacije. Celovit pristop zajema:

KONTAKT

  Komentiraj objavo

  7 thoughts on “SEO optimizacija spletnih strani cenik

  1. Pozdravljeni,

   Imamo popolnoma novo spletno stran. Je optimizacija za nove strani smisela ali nam predlagate Google oglaševane?

   Hvala za odgovor,
   Anja

   1. Pozdravljena Anja,

    optimizacija spletne strani je smiselna tudi za novo stran. Na strani Google oglaševanje si lahko ogledate različne možnosti oglaševanja na Googlu. Prosim, da nam na mail [email protected] posredujete spletno stran in ključne besede, ki vas zanimajo. Z veseljem vam bomo svetovali glede optimalne izbire.

    Lep dan!

  2. Po prenovi spletne strani so pozicije za večino ključnih besed padle. Je to ob objavi spletne strani “normalno” in lahko v kratkem pričakujemo dvig pozicij?
   Peter

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  Oddani komentarji