Datum:

Izdelava spletnih strani WordPress

Izdelava spletnih strani v WordPressu je eno izmed najpostejših zanimanj podjetji in posameznikov na področju izdelave spletnih strani. V tem članku bomo pregledali prednosti in slabosti izdelave spletnih strani v WordPressu.

Po prebranem članku vam obljubljamo, da boste lahko sami ocenili ali je WordPress za vaše podjetje prava izbira. Za izdelavo spletnih strani je WordPress najbolj priljubljena platforma, ki je na področju izdelave izpodrinila Joomlo.

V kolikor primerjamo izdelavo spletnih strani v WordPressu z ostalimi platformami lahko hitro ugotovimo, da je WordPress edini, ki je v celoti brezplačen.

Da bi vam pomagali pri sprejemanju prave poslovne odločitve, smo  za vas ustvaril pregled izdelave spletnih strani v WordPressu s prednostmi in slabostmi. Tako se boste lahko sami odločili ali je WordPress prava izbira za vašo spletno stran.

V kolikor vas zanima okvirna cena izdelave v WordPressu vam predlagmo, da si ogledate članek z naslovom izdelava spletnih strani cenik. Na koncu obsežnega članka, kjer smo pregledali ključne točke izdelave se nahaja cenik izdelave spletnih strani. Tako boste lahko tudi sami ocenili okvirno ceno izdelave vaše strani.

1. Kaj sploh je WordPress?

WordPress je odprtokodna programska oprema, kar pomeni, da je brezplačna za vsakogar in jo lahko vsakdo prenese in namesti.

WordPress je najbolj priljubljen vmesnik za izdelavo spletnih strani na svetu. Po dostopnih podatkih, naj bi bilo več kot 31 % vseh spletnih strani narejenih prav v tem programu. Pomembno je, da programske opreme za upravljanje vsebine WordPress.org ne zamenjujete s storitvijo spletnega gostovanja WordPress.com.

WordPress je odprtokodna programska oprema, kar pomeni, da je brezplačna za vsakogar in jo lahko vsakdo prenese in namesti.

Mi se bomo seveda osredotočili na WordPress.org, ki nam omogača popolen dostop do vseh funkcionalnosti. Njegov začetek sega v leto 2003, kjer je sprva bil namenjen bloganju. Izdelava spletnih strani WordPress nam omogoča preprosto izdelavo različnih spletnih strani brez znanja programiranja.

Za vzpostavitev WordPressa boste potrebovali gostovanje spletne strni in domeno. Glede na vaše želje in potrebe vam predlagamo, da zakupite določeno WordPress temo ali razširitve (plugin).

V kolikor želite profesionalno spletno stran z urejeno optimizacijo spletne strani, hitrim delovanjem, SSL certifikatom, prilagoditvijo na mobilne naprave… nam pošljiete povpraševanje preko kontaktne forme!

Okvirni stroški pri izdelavi spletne strani WordPress:

 • Gostovanje 30-50 € / leto,
 • Domena 15 € / leto,
 • Tema 50-80 € (enkratni nakup),
 • Stroški izdelave spletne strani

Vrste izdelave spletnih strani WordPress

WordPress je izjemno prilagodljiv, kar je glavni razlog, zakaj je priljubljena izbira za izdelavo spletne strani. WordPress lahko uporabimo za izgradnjo skoraj vse vrste spletne strani si lahko! Uporabite ga lahko za začetek spletnega dnevnika, za majhna srednja in velika podjetja, ustvarjanje spletne trgovine, izgradnjo spletnega mesta za članstvo, prodajo spletnih tečajev, spletno trgovino…. Ne glede na to, kakšno spletno stran želite zgraditi, verjetno obstaja obstoječi WordPress razširitev (plugin) za to. V primeru, da ne najdete vtičnika, lahko najemate podjetje, ki razvije razširitev za vaše podjetje.

Odličen za izdelavo spletnih strani za:

 • Mala, srednja in velika podjetja,
 • spletne trgovine,
 • večjezične spletne strani,
 • blogi in forumi.

Delovanje WordPressa?

Za razliko od drugih platform za izdelavo spletnih strani, WordPress shranjuje oblikovanje, vsebino in funkcionalnosti spletne strani ločeno eno od drugega.

To nam omogoča prenosljivost podatkov. Z drugimi besedami, lahko dodate vsebino ne glede na obliko, ki jo uporabljate na strani (temi), spremenite zasnovo brez spreminjanja vsebine in dodajte nove funkcije, ne da bi to vplivalo na druge sklope spletne strani.

Prednosti in slabosti izdelave spletnih strani WordPress

Kakše so prednosti in slabosti izdelave spletnih strani v WordPressu? Tako kot večino stvari ima tudi izdelava spletnih strani v WordPressu svoje prednosti in slabosti, ki jih morate  kot direktor ali lasnik podjetja poznati.

PREDNOSTI IZDELAVE SPLETNIH STRANI WORDPRESS

WordPress je brezplačen in vam omogoča popoln nadzor nad vašo spletno stranjo. Nadzirate vse datoteke in podatke vaše spletne strani. Niste vezani na spletno gostovanje podjetje in ga lahko po želji hitro premaknete na drugo domeno ali gostovanje.

SLABOSTI IZDELAVE SPLETNIH STRANI WORDPRESS

Izdelave spletnih strani v WordPressu ni popolna. Zato je prav, da se zavedate katere so njene slabosti, saj se boste tako lažje odločili za izdelavo spletne strani v WordPressu.

PREDNOSTI:

 • brezplačen,
 • preprost za uporabo,
 • popolm madzor nad spletno stranjo,
 • niste vezani na gostovanje ali domeno,
 • veliko razširitev (plugins),
 • spletno plačevanje – PayPal, Mastercard, kriptovalute…,
 • ogromna zbirka plačljivih tem,
 • Odličen za optimizacijo spletnih strani,
 • hitro in preprosto urejanje strani,
 • kompatibilnost z drugimi programi,
 • integracija z različnimi programi (emial marketing, CRM programi, računovodski servisi….).

SLABOSTI:

 • WordPress v osnovi ne vsebuje “drop – down” vmesnika
 • Potrebno je nekaj časa, da se seznanite in naučite osnov (izdelave strani).
 • Za uporabo programa WordPress se vam ni treba naučiti kodiranja. Vendar pa bo nekaj osnovnega znanja o HTML in CSS olajšalo vašo delo.

Kako lahko izdelam spletno stran v WordPressu sam?

Za začetek izdelave spletne strani v WordPressu vam predlagamo, da zakupite gostovanje, ki deluje preko uporbniškega vmesnika cPanel.

Pomaknite se na dno in pod kategorijo APP INSTALLER kliknite na WordPress. Inštalacijo nadaljujete s klikom na gumb Install Now.

Izberite želeno verzijo WordPressa, direktorij inštalacije, Site name in description. Pri Admin Username vam za višjo varnost pred vdori predlagamo uporabo imena, ki za ta namen niso pogosta. Pri geslu naj se spodja črtica obarva v zeleno barvo. Prav tako vpišite veljaven e-mail naslov (lahko tudi svojega osebnega).

Na koncu vam predlagamo, da privzet angleški jezik zamenjate za slovenskega in s klikom na Limit Login Atempts omejite število poiskusov prijave v nadzorno ploščo vaše spletne strani.


Na spletni strani Themeforest se nahaja največja zbira različnih tem. S pomočjo različnih filtrov lahko poiščete tisto temo, ki vaši dejavnosti najbolj ustreza. Ustvarite si uporabniški račun ter po potrebi kupite tisto temo, ki vam najbolj ustreza. Po inštalaciji WordPressa lahko začnete z inštalacijo in aktivacijo vaše nove teme. To naredite s pomočjo klika na VIDEZ – TEME – DODAJ. Predlagamo vam, da na svojo spletno stran naložite zip verzijo “glavne” in child teme.

Novo stran lahko dodate ali urejate s klikom na gumb Strani. Nato izberite – Dodaj stran. V polje lahko vnesete poljubno besedilo in ga s pomočjo gumba objavite na spletu. Ne pozabite strani dodati v glavni meni. To lahko storite s klikom na gumb Orodja – Meni.


Prispevke, novice ali blog zapise objavite na praktično identičen način, kakor stran. To storimo tako, da se pomaknemo na prispevke in izbremo gum nov prispevek. Glede na temo se lahko videz prispevka in strani razlikuje!

Za hitro in kvalitetno izdelavo spletne strani v WordPressu vam predlagamo uporabo različnih vtičnikov (plugin). Nekateri izmed njih so popolnoma brezplačni, drugi imajo v brezplačni različici omejene funkcionalnosti, ki pa nam še vedno nudijo vse kar potrebujemo. Zadnja kategorija pa so tisti vtičniki, ki jih je potrebno plačati. Prilagamo vam najpogostejše vtičnike, ki jih pri izdelavi spletnih strani v WordPressu uporabljamo tudi sami:

 • Yoast – optimizacija spletne strani

Yoast je plugin namenjen vsem, ki se želite uvrščati visoko  na Googlu. Z njegovo pomočjo boste lahko uredili celotno on site optimizacijo. Preprosto boste vnesli želen naslov (title), meta opis in ključno besedo. Če se poleg urejene on site optimizacije spletne strani še vedno ne boste uvrščali na prvo stran ali med top 100 zadetki si preberite članek o optimizaciji spletnih strani, ter se pozanimajte kaj morate še storiti.

 • WPML – večjezičnost

WPML je namenjen vsem, ki si želite več jezične spletne strani. Plačljiv plugin s pomočjo katerega boste lahko imeli spletno stran v različnih jezikih. Odličn in preprost za uporabo!

 • Smush – optimizacija slik

Smush je odličen vtičnik za urejanje slik. Hitro boste lahko spremenili njihovo velikost in jo optimizirali, ter si tako zagotovili hitrejše nalaganje vaše spletne strani.

S pomočjo MonsterInsights boste hitro in pravilno med izdelavo spletne strani v WordPressu povezali spletno stran z Google Analytics. Tako boste lahko kasneje vse podatke o svojih uporabnikih in njihovem obnašanju spremljali znotraj WordPressa.

WP Rocket je eden izmed “must have” vtičnikov. Z njegovo pomočjo boste izboljšali hitrost nalaganja spletne strani, kar spada v del optimizacije spletne strani, ki jo opravimo na strani. S pomočjo WP Rocket boste na strani imeli urejen caching, kompresijo statičnih datodek, cach preloading in nekatere druge možnosti pohitritve.

WooCommerce je vtičnik s pomočjo katerega boste ustvarili svojo spletno prodajo v WordPressu. V njem boste urejali vse, kar se navezuje na vašo spletno trgovino.

S klikom na Setings se vam odprejo osnovne nastavitve za izdelavo spletne strani v WordPressu. Urejate lahko Naslov spletišča, slogan, URL naslov, e-naslov, časovni pas in jezik.

S klikom na gumb pisanje urejanmo privzeto kategorijo novega prispevka in njegovo obliko. Pod kategorijo branje določimo prikazovanje domače strani (določena stran ali najnovejši prispevki) in vidljivost spletne strani na iskalnikih.

Predlagamo vam, da si med izdelavo spletne strani v WordPressu izberete tudi na kakšen način se bodo prikazovali vaši prispevki (URL naslovi). Na naši spletni strani imamo dočočeno prikazovanje URL naslova glede na ime prispevka.

Za koga je izdelava spletnih strani WordPress primerna

Je izdelava spletnih strani v WordPressu prava za vas? Lahko je tako enostavno in preprosto, kot želite, ali tako kompleksno in prefinjeno, kot je potrebno. Ker ste popolnoma odgovorni in v popolni lasti, lahko naredite stvari preprostejše, nadzirate stroške in učinkovito vodite spletno mesto. Izdelave spletne strani v WordPressu je za vas primerna kadar:

 • Želite profesionalno spletno stran za svoje podjetje,
 • spletna trgovina do 1000 produktov,
 • Želite povečati svoje poslovanje na spletu,
 • želite narediti blog,
 • portfelj ali osebno spletno stran.

Za koga izdelava spletne strani WordPress najverjetneje ni primerna

Iskreno verjamemo, da je WordPress najboljša platforma za večino lastnikov spletnih strani. Obstaja pa seveda določen % ljudi, za katere WordPress ni najbolj primeren. Izdelave spletne strani v WordPressu ne potrebujete če:

 • želite voditi blog in nimate načrtov, da bi v to investirali nekaj denarja,
 • se zadovolite z omejenimi funkcionalnosti spletne strani,
 • v kolikor nikoli ne boste programirali v HTML in CSS kodi, izdelovati varnostnih kopij in skrbeti za posodobitve,
 • Želite majhno spletno stran in vam prepoznavnost in ugled na spletu nista pomembna,
 • Želite spletno trgovino, ki ima več kot tisoč produktov in visok dnevni obisk spletne strani.

Če imate specifično WordPress vprašanje, potem nam lahko posredujete tudi naš kontaktni obrazec.

KONTAKT

  Komentiraj objavo

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja