Datum:

Koliko stane izdelava spletne strani?

Koliko stane izdelava spletne strani?

Koliko stane izdelava spletne strani, za vaše podjetje ali društvo? Gre za vprašanje, na katerega na spletu skoraj nikoli ne boste dobili točnega odgovora. Težava je enaka tudi takrat, ko se pogovarjate s profesionalci na tem področju.

Pri nastajanju članka je sodelovala skupina strokovnjakov za izdelavo spletnih strani, oblikovalcev in profesionalcev za optimizacijo spletnih strani. Opozorili so na nekatere najpomembnejše dejavnike, ki jih moramo pri oblikovanju ponudbe upoštevati.

Odgovor o tem, koliko stane izdelava spletne strani se giblje od 500 € do 15.000 € (redko tudi več), zato je velikokrat velik izziv sestaviti ponudbo. Prav zaradi tega smo za vas pripravili okvirni cenik za izdelavo spletnih strani. Ko gre za določanje stroškov spletne strani, se ne moremo izogniti dejstvu, da za vložen denar dobiš to, kar plačaš.

Cenejše spletne strani imajo manj vsebine in funkcij, dražje spletne strani, pa imajo veliko dodatnih funkcij, detajlov in kvalitetne vsebine. Splošen cenik izdelave spletnih strani je težko določiti, saj se želje vsakega podjetja med seboj razlikujejo. Cena izdelave spletnih strani je v največji meri odvisna od elementov, ki jih bo spletna stran vsebovala.

Kakšen je povprečen cenik izdelave spletnih strani v letu 2019?

Tako kot velja za vse storitve na trgu, velja tudi za programiranje, optimizacijo spletne strani in celotno izdelavo spletne strani – stroški načrtovanja se sčasoma spreminjajo.

Cenik izdelave spletnih strani, se je z leti spreminjal in prilagajal razmeram v gospodarstvu.

Ker se je izdelava spletnih strani v zadnjih letih močno racionalizirala in ker se je na trgu povečalo število podjetij, ki to storitev nudijo, so se stroški izdelave spletne strani vidno zmanjšali.

Koliko nas stane spletna stran na letnem nivoju?

Letni stroški spletne strani so odvisni predvsem od različnih storitev, ki jih za vas urejajo vaši partnerji. Prav tako se vsako leto podjetja odločajo za “manjše spletne projekte”, kot je izdelava novega logotipa, snemanje videoposnetkov, posodobitev slik na strani … V kolikor podjetje, ki za vas ureja spletni marketing skrbi za eno do dve storitvi mesečno (optimizacija spletnih strani in Facebook), znaša letni strošek spletne strani od 1 500 € do 15 000 €.  Težko je ugotoviti, koliko bo stala vaša spletna stran, ne da bi vedeli, katere storitve potrebujete!

Koliko nas stane spletna stran na mesec?

Mesečni stroški za spletno mesto nihajo glede na to, katere storitve uporabljate. V kolikor se spleta aktivno lotite in preko njega tržite svoje storitve/produkte, je mesečni strošek spletne strani višji.

Mesečni stroški bodo vsak mesec približno enaki. Pričakujete pa lahko, da boste za spletno gostovanje, optimizacijo spletne strani, ustvarjanje vsebin na blogu, objavo novic in dodatna oblikovanja odšteli od 100 do 1000 € mesečno. V nekaterih primerih je lahko znesek tudi krepko višji.

Razrez glavnih komponent izdelave spletnih strani z okvirnim cenikom

Stroški spletne strani se razlikujejo glede na različne komponente. Izdelava spletne strani z osnovnimi funkcijami stane precej manj od spletne strani, ki ponuja številne funkcije in prilagoditve. Najverjetneje bodo za osnovno spletno stran tudi vaši mesečni vložki v spletni marketing nekoliko nižji. 

Izdelava spletne strani, ki vključujejo povezavo z bazo, kjer se hranijo podatki, animacijami in drugimi funkcijami, pa bo nekoliko dražja. V nadaljevanju članka si preberite razrez glavnih komponent izdelave spletnih strani z okvirnim cenikom.

Dizajn spletne strani

Dizajn spletne strani je eden izmed glavnih stvari, ki vplivajo na nizko oz. visoko končno ceno izdelave spletne strani. Dizajn oz. oblikovanje lahko poteka na osnovni ravni, kjer se prilagodi zgolj WordPress tema in vnese vaše podatke na stran. Takšne spletne strani spadajo v nižji cenovni razred in imajo enostaven in lep izgled.

Profesionalen dizajn spletne strani se začne z načrtovanjem spletne strani “na papir” oz. v namenskih programih. Za izgled spletne strani namenimo več časa.

Prav zaradi tega je končni rezultat profesionalna spletna stran, ki pritegne vašega obiskovalca. Kvalitetna in natančna izdelava dizajna vas bo seveda stala nekaj 100 € več, vendar boste s tem izkazali vašo profesionalnost in perfekcijo ter tako poskrbeli za svojo odlično zunanjo podobo.

Cena dizajna spletne strani: 250 do 5 000 €

Domena

Domena vašega spletnega mesta mora imeti edinstveno ime, ki se prikaže v URL-ju vašega spletnega mesta. Služi za vaš pristni odtis na spletu in pove nekaj specifičnega o podjetju. Čeprav imajo lahko druga spletna mesta podobna domenska imena, je vaše ime domene edinstveno. Vaše ime domene je pomembno, saj ustvarja spletno identiteto vašega spletnega mesta.

Ime domene dokazuje verodostojnost obiskovalcev in potencialnih strank, hkrati pa vam pomaga pri nadaljnji rasti vaše blagovne znamke. Nenazadnje je vaše ime domene pomembno za razširitev spletnega oglaševanja, ki predstavlja pogoj za privabljanje obiskovalcev in povečanje prometa.  

Cena domene: 10 do 15 € letno.

Gostovanje spletne strani

Gostovanje spletne strani je preprosta storitev, ki omogoča, da uporabniki dostopajo do vaše spletne strani. Gostovanje spletne strani omogoča, da imajo uporabniki dostop do vaših vsebin po celem svetu.

Podatki o vaši spletni strani se bodo tako nahajali na SSD diskih, ki imajo zagotovljeno celoletno delovanje 24 ur na dan. Tako kot vsaka storitev na trgu, se tudi gostovanje spletne strani lahko razlikuje glede na kvaliteto in ceno ponudnikov.

Od gostovanje je namreč odvisna hitrost delovanja vaše spletne strani in tehnična podpora, ki vam jo nudijo. Ponudnik gostovanja spletnih strani ima vsekakor velik vpliv na delovanje spletne strani.

Cena gostovanja: 25 do 150 € na leto.

CMS – Content Managment Sistem

S pomočjo CMS-ja boste lahko vi ali vaši zaposleni na preprost način urejali informacije na spletni strani. Pri tem ne bo potrebno posegati v kodo spletne strani. Prav tako obstaja le majhna možnost, da spremenite nekaj, česar “ne bi smeli”. S pomočjo CMS – ja boste tako preprosto objavili novo novico ali spremenili besedilo na vaši spletni strani.

CMS sistemi so v večini brezplačni. Najbolj razširjen CMS sistem je WordPress, ki je odličen za spletne strani ter majhne in srednje spletne trgovine. Za večje spletne trgovine pa je na voljo Magento. Izbira brezplačnega sistema nikakor ni slaba in vas pri tem ne omejuje, na voljo pa so tudi različni plačljivi CMS sistemi.

Cena CMS sistema: 0 – 5 000 € na leto.

“COPYWRITING” – izdelava kvalitetnih vsebin za uporabnike in Google

Cena “copywritinga” je odvisna predvsem od obsega vsebin, ki jih je potrebno izdelati. Več kot bo napisane vsebine, višja bo cena. Z večjim številom vsebin boste pridobili nov “strošek”, na katerega naročnik pogosto pozabi. Izdelava vsebine, ki je namenjena optimizaciji spletne strani (SEO): Vsebina, ki jo imate na vaši spletni strani mora vsebovati ključne besede, za katere želite izstopati. Največkrat so to besede, ki najbolje opisujejo vašo storitev ali produkt. V kolikor vaše besedilo na spletni strani ne bo kvalitetno za uporabnika in za Google in v kolikor vaša spletna stran ne bo imela kvalitetne vsebine, jo uporabniki Googla ne bodo našli. Pisanje “copywrite” člankov moramo zaupati strokovnjakom na področju optimizacije spletnih strani, saj obstaja ogromno malenkosti, ki jih je potrebno upoštevati. Takšne vsebine se bodo uvrščale na prvo stran Googla in bodo na vašo spletno stran pripeljale tiste ljudi, ki se zanimajo za vaš izdelek oziroma storitev. Cena “copywritinga”: 50-100 € / članek*

* Dolžina članka je 300 besed

Optimizacija spletne strani

Če želite, da vašo spletno stran obišče čimveč ljudi, morate poskrbeti za kvalitetno optimizacijo spletne strani. Optimizacija spletnih strani je proces, ki traja na mesečni ravni in se v večini primerov nikoli ne zaključi. Cene se razlikujejo predvsem od obsega dela, ki ga določena tematika potrebuje.

Cena optimizacije spletnih strani tako niha med  50 in nekaj tisoč evri na mesec. Pri izdelavi spletne strani je ključnega pomena, da upoštevamo vse smernice on site optimizacije spletne strani, saj bomo le tako imeli dobro izhodišče za mesečno optimizacijo spletne strani. Sama optimizacija spletne strani največkrat vsebuje “copywriting”, optimizacijo slik, hitro delovanje spletne strani, urejanje meta opisov, ključnih besed in naslovov strani. 

Denar, ki ga investirate v kvalitetno izdelavo spletne strani, vam ne bo prinesel takšnega uspeha, kot ga lahko denar, investiran v kvalitetno optimizacijo, saj vas tako uporabniki preko Googla takoj najdejo! Najpomembnejša stvar za prodajo vaših storitev je visoka obiskanost vaše spletne strani. Optimizacija spletne strani pa je tista, s katero boste to dosegli.

Cena: 50 € – 1 500 € +  mesečno

Integracija z bazo

Integracija baze s spletno stranjo lahko vodi do različnih zanimivih funkcionalnosti na vaši spletni strani. Cena integracije z bazo je odvisna predvsem od tega, koliko dela bodo imeli programerji z izdelavo in povezovanjem baze na spletni strani. Integracijo z bazo je potrebno pred lansiranjem spletne strani podrobno testirati.

Cena: 300 € – 5000 €

Funkcionalnost spletne trgovine

Funkcionalnost spletne trgovine je ena izmed lastnosti, za katero se odloči večina podjetij. Spletna trgovina zahteva obsežno testiranje celotnega procesa nakupa. Napak si nikakor ne moremo privoščiti na področju plačevanja izdelkov, izračuna davka, poštnine, zaloge … Stroški za dodajanje funkcionalnosti spletne trgovine znašajo od 300 do  3000 €.

Cena: 300 – 3 000 €

Redno posodablanje spletne strani

Redno posodablanje splete strani je storitev, ki se izvaja s strani podjetja, ki je spletno stran razvilo. To podjetje namreč najbolje pozna funkcionalnost in kodo vaše spletne strani. Redno posodabljanje in urejanje vaše spletne strani je pomembno za nemoteno delovanje strani, za uporabnika in Google.

Cena: 100 – 1000 € / mesec

Koliko stane izdelava spletne strani?

Stroški spletne strani se lahko zelo razlikujejo. Cena je odvisna od značilnosti spletne strani, storitev internetnega marketinga, estetskih lastnosti strani in od podjetja, ki ustvarja spletno stran. Cena za popolnoma funkcionalno in sodobno spletno stran niha med 400 € in 10 000 €.

Nižja je, če stran vsebuje zelo malo podstrani in osnovne funkcionalnosti, višja pa, če stran potrebuje razvoj po meri, obsežen dizajn, interaktivne elemente in napredno integracijo.

Pri oblikovanju spletne strani in urejanju videza seveda upoštevamo tudi želje naročnika. Cene izdelave spletnih strani sicer ves čas nihajo, saj so odvisne od trenutnih dostopnih orodij, tehnologij in funkcij, ki se uporabljajo pri izdelavi. Svetujemo vam, da spletno stran redno vzdržujete in posodabljate, ter se tako izognete stroškom, ki nastanejo ob izdelavi nove spletne strani.

 + 3-6 strani

+ Kontaktni obrazec za pošiljanje povpraševanj

Rok izdelave: 14 dni

+ 6 – 12 strani

+ Uporaba multimedije na strani

+ Galerija slik Blog / novice z možnostjo komentiranja

+ Koledar

+ Iskalnik na strani

+ Povezava spletne strani z Google analitiko

+ Povezava spletne strani z Google search console

Rok izdelave: 20 dni

Sestanek v vašem podjetju pred začetkom izdelave spletne strani

 + 12-30 strani

+ Uporaba multimedije na strani

+ Galerija slik Blog / novice z možnostjo komentiranja

+ Koledar

+ Iskalnik na strani

+ Povezava spletne strani z Google analitiko

+ Povezava spletne strani z Google search console

+ Možnost komentiranja uporabnikov pod novico / blogom

+ Napredna optimizacija spletne strani (svetovanje pri sestavi besedila, Caching spletne strani, optimizacija slik, sestava meta opisov, ključnih besed in naslovov strani…)

Rok izdelave: 30-60 dni

Sestanek v vašem podjetju pred začetkom izdelave spletne strani in med samo izdelavo spletne strani

 + Neomejeno število produktov

+ Izdelava v WordPressu (Woocomerce) ali Magentu (odvisno od števila produktov)

+ Avtomatsko kreiranje računov

+ Integracija z računovodskim programom

+ Možnost ocene in komentiranje izdelka

+ Kategorizacija izdelkov Filtriranje izdelkov

+ Možnost plačila z bančnimi karticami, PayPall-om, kriptovalutami

+ Opis produktov in slik

+ Prijava uporabnikov v spletno trgovino

+ Uporaba multimedije na strani Blog / novice z možnostjo komentiranja

+ Iskalnik na strani

+ Povezava spletne strani z Google analitiko

+ Povezava spletne strani z Google search console

+ Povezava spletne strani z Facebookom (Facebook Pixels)

+ Možnost komentiranja uporabnikov pod izdelkom, novico / blogom

+ Napredna optimizacija spletne strani (svetovanje pri sestavi besedila, Caching spletne strani, optimizacija slik, sestava meta opisov, ključnih besed in naslovov strani…)

Rok izdelave: 60-120 dni

Sestanek v vašem podjetju pred začetkom izdelave spletne trgovine in med izdelavo spletne trgovine

KONTAKT

    Komentiraj objavo

    Dodaj odgovor

    Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja