Datum:

Optimizacija za iskalnike – Vodič 2024

Optimizacija za iskalnike je zapletena, vendar pa so osnovni koraki dokaj enostavni in razumljivi, hkrati pa lahko že majhna količina SEO znanja naredi veliko razliko pri rangiranju vaše spletne strani. Preverite, kako optimizirati spletno stran za najvišja mesta!

Če želite izboljšati rezultate organskih zadetkov vaše strani, hkrati pa o postopku optimizacije ne veste prav veliko, vam v branje priporočamo celoten članek. Poskušali smo ga zapisati na jedrnat in razumljiv način. Učenje SEO osnov je namreč pomemben prvi korak pri doseganju vaših ciljev na spletu.

V podjetju Web Center smo tukaj, da vam pomagamo na vsakem koraku optimizacije vaše spletne strani. Če si želite izvajati optimizacijo, vendar za ta precej kompleksen proces nimate časa ali pa kadra, vam z veseljem priskočimo na pomoč.

Veseli smo, da lahko predajamo naše znanje in pomagamo pri izboljšanju vaših poslovnih uspehov!

Osnove SEO optimizacije za iskalnike

Če že poznate osnove optimizacije in dobro razumete različne SEO tehnike, lahko skočite na naslednje poglavje (vseeno priporočamo, da preberete osnove in osvežite svoje znanje). Če ste popoln začetnik, si lahko preberete tudi članek, kjer smo podrobno pojasnili vse osnove optimizacije spletnih strani.

Kaj je SEO?

SEO je krajšava za izraz “Search Engine Optimization”. V Sloveniji se izraz SEO prevaja v optimizacijo spletnih strani ali SEO optimizacijo. Gre za različne tehnike povečanja kakovosti in količine obiska spletnih strani preko organskih rezultatov.

Za doseganje najvišjih mest boste morali razumeti, kaj ljudje iščejo. Na podlagi njihovega iskanja boste nato pripravili vsebino, ki bo najbolje ustrezala njihovemu iskanju. V članku kaj je SEO optimizacija, si lahko preberete več.

Zakaj je optimizacija za iskalnike tako zelo pomembna?

Optimizacija za iskalnike je eden izmed redkih spletnih marketinških kanalov, ki lahko dolgoročno vpliva na vaše konverzije, tudi če z izvajanjem optimizacije začasno prenehate. Če uporabnikom zagotovite kvalitetno vsebino, ki si zasluži visoko uvrstitev za izbrane ključne besede, bo vaš promet na strani postopoma naraščal. V primerjavi z optimizacijo, oglaševanje za povečanje prometa na vaši spletni strani zahteva stalni finančni vložek.

Iskalniki, kot je Google, se nenehno izboljšujejo in uporabljajo napredne algoritme za razumevanje in interpretacijo vsebine spletnih strani. Kljub temu pa lahko s pravilno optimizacijo za iskalnike, ki vključuje uporabo ustreznih ključnih besed, meta opisov, strukture spletne strani in drugih tehnik, iskalnikom pomagamo bolje razumeti vsebino naše spletne strani in jo uvrstiti višje v iskalnih rezultatih.

Kdaj je čas, da najamete strokovnjaka, svetovalca ali agencijo za optimizacijo za iskalnike?

Odločitev je odvisna od vaše pripravljenosti za učenje, časa, ki ga imate na voljo, in kompleksnosti vaše spletne strani. Osnove optimizacije za iskalnike lahko izvedete sami, nadaljnji koraki pa bodo zahtevali poglobljeno strokovno znanje.

Ko iščete strokovno pomoč za izvajanje optimizacije vaše spletne strani, morate biti pozorni na to, katero agencijo izberete. Agencije in ostali izvajalci SEO storitev, se zelo razlikujejo po kakovosti izvajanja, zato je pomembno, da izberete zanesljivega in izkušenega strokovnjaka.

Ustreznost namenu iskanja

Ustreznost namenu iskanja je ključnega pomena pri optimizaciji spletne strani. Namesto, da bi poskušali prelisičiti iskalnike, se osredotočite na razumevanje in izpolnjevanje želja uporabnikov. Ko nekdo nekaj išče na spletu, ima v mislih konkreten želeni izid. Lahko gre za odgovor na določeno vprašanje, nakup izdelka ali storitve, rezervacijo termina, prenos datoteke ali karkoli drugega. Ta želeni izid se imenuje “uporabniški namen”. Če želite doseči uspeh pri optimizaciji za iskalnike, morate zagotoviti, da je vaša vsebina relevantna in koristna za želeni uporabniški namen. To vključuje uporabo pravih ključnih besed in zagotavljanje dobre uporabniške izkušnje na strani.

Vaša naloga je, da uporabnikom zagotovite točno določeno vsebino, ki si je želijo, in v obliki, v kateri si je želijo.

Vrste uporabniških namenov:

Informacije: Iskanje informacij. Primer: “Kateri pametni telefon posname kvalitetne fotografije?”

Navigacija: Iskanje določene spletne strani. Primer: “Mimovrste”

Nakup: Iskanje z namenom nakupa. Primer: “Najnižja cena Samsung Galaxy A20”

Vpogled v namen iskanja lahko pridobite tako, da “googlate” želene ključne besede in ocenite trenutne rezultate iskanja.

Ocenite tudi vsebino, ki jo imajo konkurenti na najvišjih mestih. Vprašajte se, kako lahko na vaši spletni strani zagotovite boljšo vsebino?

Umestitev ustreznih, avtentičnih in kvalitetnih vsebin na vaši spletni strani vam bo pomagala pri višji razvrstitvi rezultatov iskanja, hkrati pa bo vzpostavila verodostojnost in zaupanje v vašo blagovno znamko.

Preden se lotite dela, morate dobro razumeti namen in cilje vaše spletne strani in si pripraviti strateški SEO načrt.

BONUS: Zapišite si vaše KPI-je (ključne kazalnike uspešnosti) za merjenje donosa naložbe v optimizacijo za iskalnike.

Pogosti ključni kazalniki uspešnosti:

 • spletni nakup (prodaja),
 • prenos aplikacije/datoteke,
 • oddaja povpraševanja,
 • telefonski klic.

Raziskava ključnih besed

Pomen raziskave ključnih besed je v boljšem razumevanju vaše ciljne populacije in načina iskanja vaše vsebine, storitev ali izdelkov.

Raziskava ključnih besed vam ponudi specifične podatke o iskanju, ki vam lahko pomagajo odgovoriti na vprašanja, kot so:

 • Kaj ljudje iščejo?
 • Koliko ljudi to išče?
 • V kakšni obliki želijo te informacije?

Preden pričetkom izvajanja optimizacije, morate dobro razumeti, s čim se ukvarja podjetje, kdo so vaši potencialni kupci in kakšni so vaši cilji.

Pri odkrivanju ustreznih ključnih besed za vašo vsebino boste verjetno opazili, da se iskalni obseg teh ključnih besed zelo razlikuje. Čeprav želite ciljati na ključne besede, ki jih vaša ciljna skupina najpogosteje išče, lahko v nekaterih primerih izkoristite bolj ugodne ključne besede z manjšim iskalnim obsegom, saj so manj konkurenčne.

Ker lahko tako ključne besede z večjim volumnom iskanja, kot tudi tiste z manjšim volumnom iskanja, koristijo vaši spletni strani, bo spoznavanje o volumnu iskanja pomagalo pri določanju ključnih besed in izbiri tistih, ki bodo vaši spletni strani dale največjo prednost.

Orodja za raziskavo ključnih besed

Kakšno vrednost bo določena ključna beseda dodala vaši spletni strani? Tukaj so našteta orodja, ki vam bodo v pomoč pri iskanju odgovora na vprašanje:

 • Google Načrtovalnik ključnih besed – je bil v preteklosti najbolj pogosto uporabljen za raziskovanje ključnih besed v SEO. Vendar pa ima omejene podatke o obsegu iskanja,  saj združuje ključne besede v večje skupine.
 • Google Trends – Googlovo orodje za analiziranje trendov iskanja ključnih besed po sezonah. Na primer, “menjava pnevmatik” bo imela vrh iskanja v novembru in marcu.
 • AnswerThePublic – To brezplačno orodje poišče pogosta vprašanja v zvezi z določeno ključno besedo.
 • SpyFu Keyword Research Tool – Ponudi nekatere resnično zanimive podatke o konkurenčnih ključnih besedah.

Več o raziskavi ključnih besed si lahko brezplačno preberete tukaj.

Kako optimizirati spletno stran z on site optimizacijo

On site optimizacija spletnih strani (on page optimizacija) je kompleksna in poleg relevantne vsebine zajema dobro strukturo spletne strani.

Kako optimizirati spletno stran z on site optimizacijo:

– kakovostna vsebina,

– uporaba (pravilnih) ključnih besed,

– uporaba H1, H2, H3 in H4 naslovov,

– optimizacija slik,

– meta naslov in meta opis,

– uporaba ključne besede v URL-ju,

– notranje povezave,

– prilagodljivost spletne strani na mobilne naprave,

– SSL certifikat,

– hitrost spletne strani,

– zemljevid spletne strani.

Ustvarite 10x boljšo vsebino od konkurence!

Ni recepta za uvrstitev na vrh iskalnih rezultatov. Google visoko uvršča strani, za katere meni, da so uporabnikom najbolj v pomoč.

Vaša stran mora uporabnikom ponuditi dobro uporabniško izkušnjo in mora biti boljša od strani, ki jo Google trenutno ponuja kot odgovor na določeno poizvedbo. Tukaj je nekaj smernic za ustvarjanje vsebine:

 • Iščite ključno besedo ali besedno zvezo, za katero želite, da se vaša stran visoko uvršča;
 • Ugotovite, katere strani se uvrščajo visoko za te ključne besede;
 • Določite kakovost teh strani;
 • Ustvarite vsebino, ki je boljša od vsebine na konkurenčni strani.

Pravilno označevanje naslovov in podnaslovov

Oznake poglavij so HTML element, ki se uporablja za označevanje naslovov na vaši strani. Glavna oznaka, imenovana H1, je običajno rezervirana za naslov strani. Videti je takole:

<h1> Naslov strani</h1>

Obstajajo tudi podnaslovi, ki segajo od oznake H2 do H6, vendar na strani ni potrebno uporabiti vseh. Oznake H1 do H6 so razvrščene po hierarhiji od najpomembnejše do najmanj pomembne oznake.

Vsaka stran mora imeti edinstveno oznako H1, ki opisuje glavno temo strani. Ta se pogosto ustvari samodejno iz naslova strani. Kot glavni opisni naslov strani naj oznaka H1 vsebuje primarno ključno besedo ali besedno zvezo te strani.

Izogibati se morate uporabi oznak za označevanje ne-pomembnih elementov, kot so navigacijski gumbi in telefonske številke. Oznake uporabite za predstavitev vsebine.

Vzemimo na primer spletno stran Potovanja po Sloveniji:

<h1>Slovenski Vodnik</h1>

<h2>Predlogi za izlete po sezonah</h2>

<h3>Pozimi</h3>

<h3>Poleti</h3>

Glavna tema strani je predstavljena v glavni <h1> velikosti, za uvedbo nove podteme pa se uporabljajo dodatni naslovi. V tem primeru je <h2> bolj specifičen od <h1>, in <h3> je bolj specifičen kot <h2>.

Čeprav lahko vsebina oznak iskalnikom pomaga, da ocenijo in uvrstijo vašo stran, je pomembno, da se izognete pretirani rabi teh. Naslovi so eden izmed elementov on site SEO optimizacije na strani, vendar običajno ne tako zelo pomemben kot kakovostne zunanje povezave in kakovostna vsebina.

Optimizacija slik

Pri doseganju uspeha na spletu je videz vaše spletne strani prav tako pomemben kot vsebina, ki jo ponuja. Zato je ključno, da se posvetimo tudi optimizaciji slik in uporabi ALT oznak.

Uporaba .webp formata
Uporaba .webp formata

Slike so največji “krivci” za počasne spletne strani. Najboljši način za rešitev tega problema je stiskanje oz. zmanjšanje slik. Čeprav ni ene same, univerzalne rešitve, ko gre za zmanjšanje slik, je preizkušanje različnih možnosti, kot so “shrani za splet”, spreminjanje velikost slik, in orodja za stiskanje, kot sta OptimizillaImageOptim (za Mac) ali pa Windows alternative (za Windowse).

Drugi način za optimizacijo slik (in izboljšanje hitrosti strani) je izbira pravega formata slike.

Kako izbrati primeren format slike:

 • Če gre za animacijo, uporabite GIF.
 • Če ne potrebujete visoke ločljivosti slike, uporabite JPEG (in preizkusite različne nastavitve stiskanja).
 • Če morate ohraniti visoko ločljivost slike, uporabite PNG.
  • Če ima vaša slika veliko barv, uporabite PNG-24.
  • Če vaša slika nima veliko barv, uporabite PNG-8.

Več o izbiri formatov slik preberite v Googlovem vodniku za optimizacijo slik.

Alt oznake

Alt besedilo (alternativno besedilo) se uporablja za opis slik prek bralnikov zaslona. Opis slike mora biti takšen, da bi si lahko slepa oseba z njim dobro predstavljala, kaj prikazuje slika.

Primer ALT oznake za produkt Boat steering wheel PW Wind 350 carbon
Primer ALT oznake za produkt Boat steering wheel PW Wind 350 carbon

Alt oznake berejo iskalni roboti, da tako bolje razumejo vaše slike, kar vam daje dodatno prednost. Alt besedilo naj bo zapisano smiselno in naravno, izogibajte se prekomerni rabi ključnih besed.

Slabo:

<img  src=”grumpycat.gif” alt=”godrnjava mačka, mačka je godrnjava, godrnjava mačka gif”>

Dobro:

<img  src=”grumpycat.gif” alt=”Črna mačka, ki sedi pri velikem pikastem psu in izgleda zelo godrnjava.”>

Meta naslovi

Meta naslov strani je element HTML, ki določa naslov določene spletne strani.

Meta naslovi

Vsaka podstran vaše spletne strani mora imeti edinstven meta naslov. Tisto, kar vnesete v polje z meta naslovom, bo prikazano v rezultatih iskanja, čeprav lahko v nekaterih primerih Google prilagodi, prikazovanje meta naslova.

Meta naslov ima pomembno vlogo pri prvem vtisu obiskovalcev vaše spletne strani in je izjemno učinkovit pripomoček za privabljanje obiskovalcev na vašo stran pred drugimi rezultati iskanja. Privlačen mesta naslov, skupaj z visoko uvrstitvijo v iskalnih rezultatih, pritegne več obiskovalcev na vašo spletno stran. S tem želimo povedati, da SEO ne cilja le na visoko rangiranje, ampak predvsem na celostno uporabniško izkušnjo.

Kako je sestavljen dober meta naslov?

 • Uporaba ključnih besed: Ciljna ključna beseda v naslovu uporabnikom in iskalnikom pomaga razumeti temo vaše spletne strani. Poleg tega, bolj kot so izpostavljene vaše ključne besede v meta naslovu, bolj verjetno je, da jih bo uporabnik prebral (in kliknil). Koristne so tudi za visoko rangiranje.
 • Dolžina besedila: Iskalniki na splošno v rezultatih iskanja prikazujejo prvih 50–60 znakov meta naslova. Če vaš meta naslov preseže število dovoljenih znakov, se bodo na mestu prikazale tri pike “…” . Čeprav je dobro, da se držite pravila 50–60 znakov, nikoli ne žrtvujte kvalitete besedila zato, da bi ugodili omejitvam . Če ne morete skrajšati dolžine besedila na 60 znakov, ne da bi pri tem škodovali berljivosti, lahko omejitev v razumni meri prekoračite.
 • Blagovna znamka: V meta naslovih je priporočljivo omeniti blagovno znamko, saj pri bralcih spodbuja ozaveščanje in prinaša več klikov uporabnikov. Včasih je smiselno, blagovno znamko omeniti na začetku meta naslova, npr. na domači strani, vendar bodite pozorni na to, za katero ključno besedo se želite rangirati, in tisto besedo postavite takoj za blagovno znamko.

Meta opisi

Podobno kot meta naslovi so meta opisi elementi HTML, ki opisujejo vsebino strani, na kateri se nahajajo.

Meta opisi

Kako je sestavljen dober meta opis?

Smernice, ki veljajo za meta naslove, veljajo tudi za dobre meta opise. Čeprav Google pravi, da meta opisi niso faktor razvrščanja, kot so meta naslovi, so izjemno pomembni za stopnjo klikov.

 • Ustreznost in pomen: Meta opisi morajo biti relevantni za vsebino vaše strani, zato naj povzamejo bistvo strani. Uporabniku bi morali dati dovolj informacij, da ve, da je našel stran, ki ponuja odgovore na njegovo iskalno poizvedbo, hkrati pa ne sme razkriti preveč informacij, saj bi te odpravile potrebo po kliku na vašo spletno stran.
 • Dolžina: Iskalniki ponavadi skrajšajo meta opise na približno 155 znakov. Najbolje je, da napišete meta opise dolge med 150 in 300 znaki. Opazili boste, da na nekaterih SERP-jih Google daje veliko več prostora opisom nekaterim stranem. To se običajno zgodi za spletne strani, ki se uvrščajo takoj pod oglasi.

Struktura URL naslovov

Podobno kot meta naslovi in meta opisi tudi iskalniki prikazujejo URL-je na SERP, zato lahko poimenovanje in oblika URL-ja vplivata na stopnjo klikov. Uporabniki jih ne uporabljajo samo pri odločanju, na katero spletno stran klikniti, temveč jih uporabljajo tudi iskalniki pri ocenjevanju in razvrščanju strani.

Da lahko iskalniki prikažejo vaše strani v iskalnih rezultatih, zahtevajo edinstvene URL-je za vsako stran na vaši spletni strani. Pri tem sta pomembni tudi jasna struktura in poimenovanje URL-jev, saj skušajo uporabniki razumeti, o čem določen URL govori.

Na primer, kateri URL je bolj jasen?

primer.com/slascice/pite

ali

example.com/asdf/453?=recept-23432-1123

URL- naslov ima manjši vpliv na rangiranje, zato ne gre pričakovati, da se boste uvrstili le na podlagi besed v imenih vaše domene / strani.

Ključne besede v URL-ju

Če vaša stran cilja na določen izraz ali frazo, poskrbite, da jo vključite v URL. Vendar ne pretiravajte z vključevanjem ključnih besed izključno za namen optimizacije. Pomembno je, da pazite na ponavljajoče se ključne besede v različnih podmapah. Na primer, neko ključno besedo ste na naraven način vključili v ime strani, vendar če se ta nahaja na drugih podstraneh, ki so tudi optimizirane s to ključno besedo, lahko URL postane prenatrpan s ključnimi besedami.

HTTP in HTTPS

Protokol je niz “http” ali “https”, ki se nahaja pred vašim domenskim imenom. Google priporoča, da imajo vsa spletna mesta varen protokol (črka “s” v “https” označuje “varen”).

HTTP in HTTPS

Da omogočite, da lahko vaši URL-ji uporabljajo protokol https:// namesto http://, morate pridobiti SSL (Secure Sockets Layer) certifikat. SSL certifikati se uporabljajo za šifriranje podatkov in zagotavljajo, da ostanejo vsi podatki, ki jih prenašajo spletni strežnik in uporabnik, zasebni.

Kako optimizirati spletno stran z off site optimizacijo

Če želite prehiteti konkurenco, morate vzpostaviti avtoriteto. To lahko dosežete tako, da pridobite povezave (backlinke) z drugih spletnih strani. Več o tem, kako optimizirati spletno stran z off site optimizaciji, si lahko preberete na tej povezavi.

Kaj so povezave?

Dohodne povezave, znane tudi kot zunanje povezave (backlinks), so HTML HIPERPOVEZAVE, ki kažejo z ene spletne strani na drugo. So valuta interneta, saj se obnašajo kot ugled v resničnem življenju. Če bi šli na počitnice in vprašali tri osebe (vse popolnoma nepovezane med seboj) kaj je najboljša kavarna v mestu, in vsi so rekli: “Cuppa Joe na Glavni ulici,” bi se počutili prepričani, da je Cuppa Joe res najboljša kavarna v mestu.

Povezave to naredijo za iskalnike.

Notranje povezave, ki povezujejo notranje strani iste domene, delujejo zelo podobno. Visoka količina notranjih povezav, ki kažejo na določeno stran na vaši spletni strani, bo Googlu zagotovila znak, da je stran pomembna.

Če imate partnerje ali dobavitelje, s ki jih redno delate, jih lahko zaprosite, da na svojo spletno stran dodajo logotip vašega podjetja in povezavo do vaše spletne strani.

Merjenje in sledenje SEO rezultatom

Vse se da izboljšati, kadar lahko rezultate merite.

Pri optimizaciji spletnih trgovin ni nič drugače.

Vedno imejte v mislih zastavljene cilje

Ponavadi si zastavimo kratkoročne in dolgoročne cilje. Ti se med sabo ločijo glede na zahtevnost uresničitve, strategijo doseganja, čas uresničitve, itd. Določitev specifičnega cilja je izredno pomembna, saj boste le na tak način lahko presodili, ali je delo, ki ga opravljate smiselno in dosega želene rezultate, ali ne.

Meritve aktivnosti obiskovalcev

Kako se ljudje obnašajo, ko pridejo na vaše spletno mesto? To je vprašanje, na katerega poskušajo odgovoriti meritve aktivnosti obiskovalcev. Nekatere izmed najbolj priljubljenih meritev, kako se ljudje pomikajo po spletni strani, upoštevajo:

Stopnjo konverzije

Število konverzij (za posamezno želeno dejanje/cilj), deljeno s številom edinstvenih obiskov. Stopnjo konverzije je mogoče uporabiti za karkoli, od e-poštne prijave do nakupa do ustvarjanja računa. Poznavanje stopnje konverzije vam lahko pomaga oceniti donosnost naložbe (ROI), ki bi jo lahko zagotovil promet na vašem spletnem mestu.

Čas na strani

Koliko časa bodo ljudje preživeli na vaši strani? Če gre za objavo v blogu z 2.000 besedami, bodo v povprečju obiskovalci na strani le 10 sekund, saj jih bo dolžina besedila odvrnila od branja. Četudi ima določen URL  krajši čas na strani, še to ne pomeni negativnega vpliva. Na primer, normalno je, da imajo strani »Pišite nam« nizek povprečni čas na strani. Pri določanju dolžine besedila na posamezni strani torej vedno premislite o namenu strani.

Število obiskanih strani

Ali je bil namen vaše strani, da bralce spodbudite k razmisleku in jih pripeljete na naslednjo stran? Če je tako, je lahko števiko obiskanih strani dragocena metrika. Če je namen vaše strani neodvisen od drugih strani na vašem spletnem mestu (npr. obiskovalec je obiskal stran, se informiral, nato pa zapustil stran), potem nizko število obiskanih strani ni težava.

Bounce rate

Bounce rate pove delež uporabnikov, ki so obiskali zgolj eno stran in niso nadaljevali z brskanjem po spletnem mestu. Mnogi trdijo, da gre za enega izmed kazalnikov kakovosti spletne strani, spet drugi pa opozarjajo, da ta podatek pove zelo malo o izkušnji uporabnika. Boljša metrika za meritev kakovosti strani/spletnega mesta je globina pomikanja.

V storitvi Google Analytics lahko brezplačno merite vse vaše zastavljene cilje.

Koliko stane optimizacija za iskalnike

V Sloveniji obstaja široka ponudba paketov in storitev za optimizacijo spletnih strani, zato bomo v tem blogu predstavili različne oblike sodelovanja z agencijami, ki se ukvarjajo z digitalnim marketingom. Pregledali bomo različne cene SEO optimizacije, ki jih lahko najdemo na spletu.

V podjetju Web Center ponujamo različne možnosti sodelovanja na tem področju. Za visoke uvrstitve v Googlu skrbimo tako za spletne strani, kot za spletne trgovine. Za doseganje najvišjih mest uporabljamo različne tehnike on site in off site optimizacije za iskalnike. Napredek se beleži na dnevni ravni s pomočjo specializiranih programov, kar nam omogoča natančen vpogled v napredek naših strank.

Spodaj našteti dejavniki so odlično izhodišče za izboljšanje vaših uvrstitev v Googlu za izbrane ključne besede in za dosego visokih pozicij. Ne pozabite, da je optimizacija spletne strani proces, ki zahteva svoj čas čas, da pokaže prave učinke vašega vložka. Z drugimi besedami – za vidne rezultate optimizacije spletne strani je potrebno počakati nekaj časa. Kljub temu, da je proces zahteven, pravilno delo in napredek prinašata rezultate, ki so vredni čakanja.

Elementi, ki imajo glavni vpliv na cenik optimizacije spletne strani

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj najpomembnejših dejavnikov, ki vplivajo na cenik optimizacije spletne strani. Spletne strani imajo posamezne elemente različno urejene, zato se cena optimizacije spletne strani določi glede na vaše obstoječe stanje. Največkrat že imajo spletne strani urejene osnovne elemente, kot je npr. uporaba ključne besede v URL naslovu, meta opise, H1, H2 in H3 naslove, ALT oznake, …. “Googlovi pajki” pri premikanju po spletnih straneh upoštevajo več kot 200 različnih elementov na podlagi katerih določijo vašo pozicijo za posamezno ključno besedo.

Naštejmo 5 točk, na katere moramo biti pri optimizaciji spletne strani pozorni:

Redno posodabljanje vsebine: obiskovalci spletnega mesta in iskalniki radi berejo posodobljeno oz. na novo dodano, kakovostno vsebino. Redno posodabljanje vsebine na spletni strani, bo pomagalo ohraniti in izboljšati trenutne pozicije na Googlu.

Hitrost spletne strani: Hitrost spletne strani je eden izmed pomembnih dejavnikov pri visokem uvrščanju v Googlu. Hitrost spletne strani lahko izboljšamo z različnimi posodobitvami na spletni strani, kot je minimalizacija HTTP zahtevkov, ureditev gostovanja, ureditev slik, …

Odzivna spletna stran: Uporabniku prijazna spletna stran mora biti odzivna in hitra. Z odzivnostjo zagotovite, da izgleda vaša spletna stran sodobna in da dobro deluje, ne glede na napravo, ki jo obiskovalec uporablja za dostop do nje. Z drugimi besedami, odzivna spletna stran zagotavlja enako dobro uporabniško izkušnjo uporabnikom pametnih telefonov, namiznih računalnikov in tabličnih računalnikov.

Preprost meni: Iskalniki želijo nagraditi spletne strani, ki obiskovalcem nudijo dobro uporabniško izkušnjo. Če želite, da bodo ljudje na vašem spletnem mestu našli informacije, ki jih potrebujejo, boste morali poskrbeti za dobro strukturo vsebine. V glavni meni dodajte najpomembnejše strani. Od tam pa povezave nadaljujte na druge podstrani.

Kvalitetna vsebina, ki nudi dobre odgovore: Vaša spletna stran naj nudi kvalitetne odgovore na vprašanja obiskovalcev (iskalcev). To lahko storite tako, da ustvarite vsebino, ki določeno tematiko zelo podrobno opisuje. Preden oblikujete vsebino, za katero smatrate, da je uporabnikom zanimiva, ne pozabite narediti raziskave ključnih besed, s katero boste preverili povprečen obseg mesečnega iskanja.

Če želite izboljšati svoje uvrstitve v Googlu za izbrane ključne besede, so zgoraj našteti dejavniki odlično izhodišče do visokih pozicij. Ne pozabite, da je optimizacija spletne strani proces, ki potrebuje nekoliko več časa, da pokaže prave učinke vašega vložka. Z drugimi besedami, potrebujemo nekaj časa, da vidimo rezultate, ki pa so s pravilnim delom in napredkom vredni čakanja!

Zakaj je optimizacija za iskalnike pomemba?

Zakaj se vedno bolj pogosto govori o pomembnosti optimizacije spletne strani? Odgovor je preprost. Kar 75 % ljudi si ogleda rezultate zgolj na prvi strani Googla. V kolikor vas Google uvrsti med prve zadetke za določeno ključno besedo, boste na svojo spletno stran pripeljali nove uporabnike, ki se v tem trenutku zanimajo za vašo storitev ali izdelek. Višje, kot bodo vaše pozicije, več obiskovalcev bo vaša spletna stran pridobila. Posledično boste prejeli več naročil, klicev, povpraševanj in s tem izboljšali prodajo vaših izdelkov oz. storitev.

Na spletu je ogromno ključnih besed in spletnih strani, zato je splošen cenik optimizacije spletne strani praktično nemogoče pripraviti. Znesek optimizacije spletne strani je tako odvisen od izbire ključnih besed in vašega trenutnega stanja. Če se vaša spletna stran za določeno ključno besedo nahaja na drugi strani iskalnih zadetkov, bo za dosego prvih mest potreben manjši obseg dela kot v primeru, če vaša spletna stran sploh ne dosega prvih 100 zadetkov.

V Sloveniji lahko najdemo kar nekaj različnih ponudnikov optimizacije spletnih strani. Pri izbiri agencije se izogibajte ponudnikom s sumljivo nizkimi cenami in nimajo izkušenj in rezultatov na tem področju spletnega marketinga. Tako kot pri vsaki panogi, bodo najboljša in vodilna podjetja na svojem področju postavljala najvišje cene.

Čeprav je težko pridobiti vse cenike optimizacije spletne strani v Sloveniji, lahko ocenimo, da se večina cen giblje od 200 do 1000 € mesečno. Manjša podjetja s cca. 15-stransko spletno stranjo bodo v optimizacijo morala vložiti od 200 do 400 € na mesečni ravni. Velike spletne trgovine, ki imajo v svoji ponudbi več tisoč izdelkov, pa v ta del spletnega oglaševanja namenijo več tisoč evrov mesečno.

Obseg dela v podjetju Web Center ocenimo glede na vaše trenutno stanje in okvirno izbiro ključnih besed, za katere se želite na Googlu povzpeti med prve zadetke.

Čeprav določeni ponudniki ponujajo enkratno optimizacijo spletne strani, je v večini primerov za dobre rezultate pomembno mesečno delo, kjer združujemo različne tehnike on site in off site optimizacije spletne strani.

Ko dosežemo visoke pozicije za določene ključne besede, pa je le te potrebno tudi “vzdrževati”.

V kolikor vas Google uvrsti med prve zadetke za določeno ključno besedo, boste na svojo spletno stran pripeljali nove uporabnike, ki se v tem trenutku zanimajo za vašo storitev ali izdelek. Višje, kot bodo vaše pozicije, več obiskovalcev bo imela vaša spletna stran. Posledično boste prejeli več naročil, klicev, povpraševanj…

Ključno besedo rabljeni avtomobili išče mesečno 2400 ljudi. S 1. mestom si s to ključno besedo zagotovimo okoli 1000 obiskovalcev. Po prodajnem lijaku cca. 2 % obiskovalcev strani opravi nakup oz. se odloči za vašo storitev. Mesečno lahko zaradi visoke uvrstitve v Googlu za to ključno besedo pričakujemo prodajo 20 rabljenih avtomobilov.

seo optimizacija cena

Kako podjetja določajo cene optimizacije spletne strani v letu 2024 in kakšni so modeli sodelovanja?

Vsako podjetje ceno določa na svoj način. Še vedno v Sloveniji prevladuje ocena optimizacije glede na urno postavko, ki jo podjetja preračunajo v obseg dela na mesečni ravni. Pri izbiri bodite pozorni na podjetja, ki ponujajo nizko ceno optimizacije vaše spletne strani v primerjavi z ostalimi pridobljenimi ponudbami. Takšna podjetja najverjetneje nimajo potrebnih izkušenj in plačljivih programov za kakovostno delo. Ne pozabite, da je optimizacija spletne strani naložba na dolgi rok. Rezultati ne bodo vidni čez noč, dolgoročno pa vložek v optimizacijo pomeni enega izmed najbolj donosnih virov oglaševanja v vašem podjetju.

Izogibajte se podjetjem, ki ponujajo pakete “primerne za vse”. Vsak projekt optimizacije je edinstven, zato posploševanje v obsegu dela ne bo prineslo želenih rezultatov.

Kaj vključujejo cene optimizacije spletne strani pri različnih ponudnikih?

V optimizacijo spletne strani so vključena dela, ki jih delimo na on site optimizacija in off site optimizacijo. Poleg kvalitetne vsebine na strani je potrebno za visoke uvrstitve s pomočjo linkbuildinga in socialnih signalov poskrbeti tudi z nekaterimi “triki”, ki jih agencije ne razkrivamo.

Pred začetkom sodelovanja z izbranim podjetjem vam predlagamo, da se vsaj enkrat tudi osebno dobite in skupaj pregledate način njihovega dela. Za izbiro pravega ponudnika te storitve je smiselno poznavanje osnov, na podlagi katerih boste lahko ocenili kvaliteto in strokovnost njihovega dela.

Ceniki za optimizacijo spletnih strani se med agencijami razlikujejo po sestavi. Predlagamo vam, da se z izbrano agencijo dogovorite za fiksno mesečno vrednost sodelovanja. Tako ne boste doživeli “hladnega tuša”, ko se bo cena SEO optimizacije z vsakim mesecem strmo višala. Posebno pozornost je potrebno posvetiti tudi sodelovanju, kjer mesečno plačujete glede na pozicijo posamezne besede.

V podjetju Web Center izdelamo ponudbo za optimizacijo spletne strani glede na vaše trenutno stanje in izbiro ključnih besed.


Kaj zajema cenik optimizacije spletnih strani v podjetju Web Center?

V podjetju Web Center nudimo vse tehnike on site optimizacije in off site optimizacije na enem mestu. Pred začetkom izvajanja optimizacije spletne strani skupaj določimo ključne besede, ki so za vas pomembne in jih je smiselno optimizirati. Seznam ključnih besed se lahko po potrebi vsak mesec dopolni. 

Pri delu se osredotočimo na elemente na spletni strani – vsebina, meta opisi, optimizacija slik, hitrost spletne strani … In na druge elemente, kot je linkbuilding. Za doseganje najboljših rezultatov boste potrebovali pravo kombinacijo vseh tehnik optimizacije, ki se izvajajo tako na ravni spletni strani, kot v njenem ozadju.

Ko z določeno ključno besedo dosežemo želeno mesto, se osredotočimo na nove ključne besede. Pri delu vas ne omejujemo s številom ključnih besed. Tako se boste vsak mesec na prvo stran Googla uvrščali z večjim številom ključnih besed. 

 

On site optimizacija

Meta opisi

Meta naslovi

Ključne besede

Vsebina na strani

Hitrost spletne strani

Ureditev slikovnega materiala

Off site optimizacija

Raziskava ključnih besed

Grajenje podpornih povezav

Dnevno beleženje pozicij

Vzpostavitev in uporaba Google Analitike

Vzpostavitev in uporaba Google search console

Mesečno poročilo o napredku pozicij

Zaupni triki, ki jih ne razkrijemo konkurenci 😉

Pogosta vprašanja

Kaj je SEO optimizacija?

SEO optimizacija je kompleksen proces nadgradnje in prilagajanja spletne strani, da bi izboljšali njeno vidnost pri iskanjih v iskalnikih, kot je Google.

Osnovni namen optimizacije za iskalnike je pridobiti več obiskovalcev spletno stran iz ključnih besed, ki so relevantne za vašim izdelkom ali storitvam. Večji obisk vodi do večje konverzije, kar neposredno vpliva na povečanje prodaje in prepoznavnosti blagovne znamke.

Kakšen je razpon cen optimizacije za islaknike?

Razpon cen za optimizacijo za iskalnike se v Sloveniji giblje od 150, pa vse do nekaj tisoč evrov mesečno. Cena za optimizacijo vaše spletne strani je odvisna od vašega obstoječega stanja, števila ključnih besed in kategorij, ter zahtevnosti le teh. Ponudba za SEO optimizacijo se pripravi za vsako stranko.

Zakaj je optimizacija za iskalnike pomembna?

Kar 75 % ljudi si ogleda rezultate zgolj na prvi strani Googla. V kolikor vas Google uvrsti med prve zadetke za določeno ključno besedo, boste na svojo spletno stran pripeljali nove uporabnike, ki se v tem trenutku zanimajo za vašo storitev ali izdelek. Višje, kot bodo vaše pozicije, več obiskovalcev bo vaša spletna stran imela. Posledično boste prijeli več naročil, klicev, povpraševanj… in s tem izboljšali prodajo vaših izdelkov oz. storitev.

Kaj je vključeno v ceno optimizacijo spletne strani?

V optimizacijo so vključena dela, ki jih delimo na on site in off site optimizacijo. Poleg kvalitetne vsebine na strani, ureditve meta opisov, naslovov in ključnih besed, je za visoke uvrstitve potrebno delo na področju linkbuildinga in socialnih signalov.

Kaj je spletna optimizacija?

Spletna optimizacija je proces, s katerim vplivamo na vidnost spletne strani v iskalnikih. Takšne zadetke na googlu imenujemo tudi organski zadetki. Je nepogrešljiv del spletnega oglaševanja, ki v večini primerov nudi najnižjo ceno na nakup (CPC).

“Spletna optimizacija” je sopomenka za “SEO optimizacijo” in “optimizacijo spletnih strani”, vendar se ta izraz v praksi ne uporablja tako pogosto.

Kako optimizirati spletno stran?

Optimizacija za iskalnike je kompleksen proces, ki za uspešno izvedbo pogosto zahteva znanje in izkušnje strokovnjaka s področja SEO optimizacije. Celovit pristop zajema:

KONTAKT

  Komentiraj objavo

  Dodaj odgovor

  Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja